Püf noktası

Güncelleme Tarihi:

Püf noktası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 00:00

ÇEKTİĞİNİZ DVD’LER ÇALIŞMIYORSA

Direkt DVD medyaya kayıt yapan yeni ve gelişmiş bir video kameranız varsa, ancak siz o DVD medyaları DVD oynatıcı veya bilgisayarınızın DVD sürücüsünde çalamıyorsanız bu sorundan kurtulmak düşündüğünüz kadar zor değil. Bu disklerin DVD çalarlarda veya DVD sürücülerde oynatıma uyumlu hale getirilmesi Finalize (sonlandırma) işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun için diskinize yapacağınız kayıt bittikten sonra, yani sonlandırma yapılacak disk takılıyken P-MENU-(FINALIZE)-(SET) düğmelerine dokunun (bu sırada şarj adaptörü kameranıza bağlı olsun ki, sonlandırma işlemi sırasında güç kesilmesi yaşanmasın). Böylece sonlandırma işlemini başlatmış olacaksınız. Diskiniz DVD-R ise sonlandırma işleminden sonra tekrar kayıt yapamazsınız. DVD-RW ise sonlandırmayı kaldırdığınızda kayıt yapmaya devam edebilirsiniz. DVD+RW disklerde ise bu işlemi yapmadan da diskinizi DVD oynatıcılarda oynatabilirsiniz. Fakat DVD+RW diskleri bilgisayarınızın DVD sürücüsünde oynatmak için, ya da herhangi bir modda (HQ, LP, SP) 10 dakikadan az kayıt yaptıysanız sonlandırma işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Mehmet Dursun

Ogg dosyalarını doğrudan yazın

Nero ile MP3 dosyalarını doğrudan müzik albümü haline getirebilirsiniz. Ama OGG gibi diğer ses sıkıştırma formatları bu aşamada zorluk çıkarabilir. Bunu aşmak ve başka bir programla dönüştürme yapmadan doğrudan OGG dosyalarını müzik albümü haline getirmek için bazı eklentiler kullanmanız gerekir. Bunun için küçük bir Google (www.google.com) aramasıyla İnternet’ten bulacağınız nxmyogg.dll dosyasını bilgisayarınızın "C:\Program Files\CommonFiles\Ahead\AudioPlugins" klasörüne kopyalayarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak yukarıda verdiğimiz klasör adresi Nero’nun varsayılan konuma kurulduğu durumlarda geçerlidir. Kurulum sırasında Nero için farklı bir klasör seçtiyseniz, dosyayı yeni konumdaki AudioPlugings klasörüne kopyalamalısınız.

Video görüntülerini DivX olarak saklayın

Farklı formatlardan görüntü dosyalarını DivX formatına çevirip daha az yer kaplamalarını sağlayabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz çok sayıda program mevcut. www.divx.com sitesinde yer alan DivX Create yazılımı farklı formatları DivX haline getirebiliyor. Ayrıca mobil cihazların ekranlarında görüntülemeye uygun dosyaları da kolayca oluşturabiliyor. Deneme sürümü ücretsiz olan bu programa alternatif olarak tamamen ücretsiz olan AutoGK da kullanabilirsiniz (www.autogk.me.uk).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!