Protestocuları seçti

Güncelleme Tarihi:

Protestocuları seçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2011 00:00

Amerikan Time dergisi ‘Yılın Kişisi’ olarak protestocuları seçti. Derginin internet anketinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan listenin başında yer aldı, fakat dergi editörlerinin seçimi Arap ülkelerinden New York’a sokak gösterileriyle değişimi getiren protestocular oldu. Erdoğan yılın önemli kişileri arasında sayıldı.

Haberin Devamı

YILIN Kişisi, yılın olaylarını “iyi ya da kötü” şekilde tayin edenlere verilen bir unvan. Dün NBC’nin “The Today Show” adlı programında ilan edilen “Yılın Kişisi” ise bir insan değil, Ortadoğu’da başlayıp Avrupa ve ABD’ye yayılan, küresel politikaları yeniden şekillendiren milyonlarca göstericinin bütünleştiği “Protestocu” oldu. Derginin yarın raflara çıkması beklenen kapağında sadece gözleri görünen, milliyeti belirsiz bir yüzün altında “Arap Baharı’ndan Atina’ya, Wall Street’ten Moskova’ya” yazıyor. Time editörü Rick Stengel
seçim konusunda, “Öfke için küresel bir boşalma noktası var mı? Her yer.
Görünen o ki insanlar ‘artık bıktık’ diyor. Muhalif oldular, talep ettiler, boyun eğmediler, cevap gözyaşartıcı gaz ya da silah olduğunda bile. Bireysel hareketin kolektif, dev bir değişimi getirebileceği fikrini gerçeğe dönüştürdüler” dedi.

Haberin Devamı

Tarih yazıyorlar

Time dergisi “Protestocu”nun neden seçildiğini özetle şöyle açıkladı:  “1990’lara gelindiğinde siyasetbilimci Francis Fukuyama 1989’daki meşhur denemesinde “insanlığın ideolojik evriminin son noktasına geldiğini ve Batı liberalizminin zafer kazandığını” ilan etmişti. 1991’de başlayan ve iki onyıl süren refah dönemi ise daha çok amaçsız duygusal gösterilerle sınırlı kalmıştı. Ancak tam olarak 1 yıl önce “kitlesel ve etkili sokak protestoları” aniden, şok edici bir şekilde yeniden başladı ve protestocular bir kez daha “tarih yapıcı” hale geldi. Tunus’ta 26 yaşında bir seyyar satıcı olan Muhammed Buazizi’nin arabasına kendisini tokatlayan bir zabıta tarafından el konması isyanı ateşledi. Kısacası Tunus’ta Sidi Buzid’de alevlenen Kahire’ye, Trablus’a sıçrayan isyan Basra Körfezi’nden Atlantik’e Madrid, Atina, Londra, Tel Aviv, Meksika, Hindistan ve Şili’ye uzandı.”

‘Yılın kişisi’ belli oldu

Time, “Yılın Kişisi” payesini kaptıranları ise şöyle sıraladı:
- William McRaven:  Bin Ladin’i yakalayan ABD Deniz Kuvvetleri SEAL Komandoları Amirali.
- Ai Weiwei: Muhalif görüşleri yüzünden hapse atılan Çinli sanatçı.
- Paul Ryan: Risk alan ve acılı kesintiler öneren bir bütçe sunan, ABD Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkanı.
- Kate Middleton: Saray’a ‘Bahar’ getiren İngiltere Prensesi.

Haberin Devamı

Erdoğan, önemli kişiler listesinde

Başbakan Tayyip Erdoğan ise yılın önemli kişilerinden biri seçildi. Erdoğan’la ilgili Tony Karon imzalı değerlendirmede, “Hiçbir lider geçtiğimiz yıl içinde Ortadoğu’da yaşanan dramatik değişimleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar iyi temsil edemiyor. Kökleri siyasal İslam’da olan bir partinin lideri olarak, Erdoğan Temmuz’da üçüncü kez seçilerek benzersiz bir başarıya imza attı. Türkiye’yi Çin’den sonra dünyanın ikinci büyüyen ülkesi yaptı. Tunus, Mısır gibi ülkelere diktatörlük sonrası rol model oldu. Hem ABD müttefiki olarak kaldı, hem de İran’a yakın müttefiki Suriye konusunda meydan okudu. Erdoğan gelecek yıl da Arap isyanı, ABD’nin Irak’tan çekilmesi ve İran’la yükselen tansiyon konularında merkezi öneme sahip olacak” denildi.
Erdoğan, ilginç şekilde anketin “en popüler” listesinde olduğu gibi, “en az popülerler” listesinde de başı çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!