Profesörler kabinesi

Güncelleme Tarihi:

Profesörler kabinesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni hükümet 1983'ten beri kadın bakanın bulunmadığı ilk hükümet olurken, bol profesörlü oluşuyla da dikkati çekti. Kabinede 6'sı MHP'den, 3 'de DSP'den olmak üzere 9 profesör bulunuyor.

DSP, MHP ve ANAP ortaklığıyla kurulan 57. Hükümet, Bülent Ecevit başkanlığındaki azınlık hükümeti hariç tutulduğunda 1983 yılından beri kurulan ve kadın milletvekillerinin yer almadığı ilk kabine unvanını aldı.

TBMM'ye 22 kadın milletvekili girerken, 35 kişilik kabinede bu isimlerden hiçbiri yer bulamadı.

Geçen dönem 2 kadın milletvekili olan DSP'de de, bu dönem 12 kadın milletvekili olmasına rağmen hiçbiri kabinede yer alamadı.

MHP’den 6 PROFESÖR

Hükümette, 6'sı MHP, 3'ü de DSP'den tam 9 profesör bulunuyor. Profesör bakanların partilere göre dağılımı şöyle:

MHP: Tunca Toskay-Devlet, Ramazan Mirzaoğlu-Devlet, Şuayip Üşenmez- Devlet, Abdülhaluk Çay- Devlet, Enis Öksüz- Ulaştırma, Hüsnü Ziya Gökalp-Tarım ve Orman.

DSP: Şükrü Sina Gürel-Devlet, Hikmet Sami Türk-Adalet, Nami Çağan-Orman

DSP'DE DEVAMLILIK

DSP devlette devamlılığa önem vererek, kabinesindeki isimleri korudu. Ecevit, bu yolla, kamuoyuna, ‘‘DSP'li bakanlar çalışmalarında başarılı’’ mesajını da vermiş oldu.

Kabinenin DSP kanadında Ecevit dahil üç İstanbul milletvekili görev aldı. 18 Nisan seçimlerinden büyük başarı ile çıkan DSP'de, yeni milletvekili çıkaran, milletvekili sayısını arttıran illerin temsilcileri ise kabinede kendilerine yer bulamadılar.

ANAP BAKANLARI YENİLEDİ

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise yeni kabinede 55. hükümetteki bakanlarından sadece iki isme; Rüştü Kazım Yücelen ile Cumhur Ersümer'e yerverdi.

Yılmaz, yeni seçilen milletvekillerinden de sadece ikisini kabineye taşıdı. TBMM'ye yeni giren Mehmet Ali İrtemçelik ve Saadettin Tantan kabinenin ANAP kanadında yerini aldı.

ANAP lideri Başkanlık Divanı üyelerinden Yücelen ve Ersümer'in yanısıra Mehmet Keçeciler'i, Erkan Mumcu'yu, Okuyan'ı bakanlık koltuklarına oturttu.

Yılmaz, bakanlık tercihlerinde, bölgelerinde ANAP'ın oy oranlarını arttıran milletvekillerine öncelik tanıdı. ANAP liderinin kabineye ‘‘şaibe ve iddialar’’dan uzak isimleri seçmeye özen gösterdiği öğrenildi.

Bakan Gemici'nin babası kazada öldü

57. hükümete Devlet Bakanı olarak giren DSP Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici babasının ölüm haberiyle yıkıldı. Gemici'nin babası 65 yaşındaki Abdurrahman Gemici, Zonguldak'ta dün akşam 19.20 sıralarında özel otomobiliyle Gemiciler köyüne giderken, hemzemin geçitte Karabük'e giden yolcu treninin altında kaldı. Treninin altından sürüklenen otomobilden ağır yaralı olarak çıkartılan 7 çocuk babası Abdurrahman Gemici, Çaycuma Devlet Hastanesi'nde doktorlaran çabasına rağmen kurtarılamadı. Bakan Gemici ise dün akşam kabinede adının açıklanmasından bir saat önce önce babasının ölüm haberini aldı. Gemici'yi yolda araç telefonundan arayan Başbakan Bülent Ecevit, önce başsağlığı diledi, sonra da ‘‘Hayırlı olsun’’ dedi. .

Hangi kuruluş, hangi bakanlığa bağlı

Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel, Diyanet İşleri, Kamu İdaresi, Aile Kurumu, Futbol Federasyonu, Köy Hizmetleri, Gençlik ve Spor, Kadının Statüsü ve Sorunları genel müdürlükleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu

İlgili kuruluşlar: Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Merkez Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı

Dış Ticaret, DPT, Denizcilik müsteşarlıkları, DİE, Toplu Konut, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu,Tapu Kadastro, Tanıtma Fonu, TÜBİTAK, TÜBA

İlgili Kuruluşlar:

Türkiye Emlak Bankası, Eximbank, Özürlüler İdaresi, Türk Standartlar Enstitüsü, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü

Gümrükler, Özelleştirme İdaresi, Yüksek Denetleme Kurulu, Atom Enerjisi Kurumu, Vakıflar, Basın Yayın Enformasyon.

İlgili Kuruluşlar: Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ( TRT) Anadolu Ajansı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!