Prof. Şengör, Rus Bilimler Akademisi’ne seçildi

Güncelleme Tarihi:

Prof. Şengör, Rus Bilimler Akademisi’ne seçildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 00:00

Dünyaca ünlü jeolog Prof. Dr. A.M. Celál Şengör, Rus Bilimler Akademisi’ne kabul edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Şengör, Ord. Prof. Fuad Köprülü’den sonra bu akademiye kabul edilen ikinci Türk üye oldu. Prof. İlber Ortaylı ise Rus Bilimler Akademisi "onur üyeliği"ne seçilmişti.

Daha önce Fransız Bilimler Akademisi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliklerine de seçilen Prof. Şengör, Rus Bilimler Akademisi’nin dünyanın en önemli akademilerinden biri olduğunu belirterek, "Buraya seçilmek, dünya bilimine yaptığınız katkının belgesi olarak kabul edilir" dedi. Prof. Şengör şöyle konuştu:

"Tarihlerimizde paralellikler olduğu için, Türk ve Rus bilim adamları sosyal bilimler alanında zaten çok yakın mesai içindeydiler. Şimdi artık fen bilimlerinde de yakınlaşmaya başlıyoruz. Ben bu yakınlaşmayı çok önemli buluyorum ve memnuniyet duyuyorum. Ayrıca, Türk bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Prof. Fuad Köprülü ile birlikte mütalaa edilmek, bir bilim adamı olarak benim için en büyük onurdur."

Prof. Fuad Köprülü, 1925 yılında dönemin ünlü Türkologları Barthold, Kraçkovsky ve Oldenburg gibi önemli Rus ilim adamlarının ortak teklifi ile o zamanki adıyla Sovyet Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmişti. Ancak, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’nin Kars ve Ardahan üzerinde hak iddia etmesi, bilim camiasını da karıştırdı. Sovyet diktatörü Stalin, bazı Rus bilim adamlarına, Kars ve civarının Gürcülere ait olduğuna dair "bilimsel" yazılar yazdırdı. Prof. Köprülü ise yazdığı birkaç makale ile bunun doğru olmadığını ortaya koydu ve uluslararası bilim camiasında büyük destek buldu. Bunun üzerine, Prof. Köprülü Stalin’in emriyle 1948 yılında Sovyet Bilimler Akademisi’nden çıkartıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!