Prof. Erdem: Kutup'taki erime korkunç boyutta

Güncelleme Tarihi:

Prof. Erdem: Kutuptaki erime korkunç boyutta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2006 11:28

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, büyük bir tehdidin göstergelerinden olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamada, Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğretim üyelerinden EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem'in küresel ısınma ve sonuçları konusundaki görüşlerine ve bu konudaki çalışmalarına yer verildi.

Küresel ısınma sonucunda Kuzey Kutbu ve Kuzey Buz Denizi'nde görülen erimelerin korkunç boyutta olduğunu bildiren Prof. Dr. Erdem, Şili'den kopan bir buzul dağının, Peru taraflarında seyrettiğini, halen bunun nereye gideceğinin belli olmadığını bildirdi.

Küresel ısınma konusunda genel bir bilgi eksikliğinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erdem, şunları kaydetti:

“Küresel ısınma sadece buzulların erimesine sebep olmaz. Aynı zamanda kuraklığa, step alanlarının artmasına, deniz canlıların denizdeki ısı seviyesinin artması sonucu yeterli beslenememeleri dolayısıyla topluca ölümlerine sebep olur. Küresel ısınmanın dolaylı etkileriyle canlı türleri de giderek yok olur.”

KARBONDİOKSİDİ EN FAZLA ÜRETEN ÜLKELER

Haberin Devamı

Buzulların erimesinin, denizlerden çok karalarda oluşmasının, daha büyük bir sorun teşkil ettiğini de belirten Prof. Dr. Ümit Erdem, EÜ araştırma görevlisi Nurdan Erdoğan ile birlikte yaptığı “Küresel Isınma ve İklim Değişimi” çalışmasında, küresel ısınmayı tetikleyen gaz olan karbondioksidi, en fazla ABD, Çin, Rusya, Japonya'nın ürettiğinin belirlendiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdem, Beyşehir, Tuz, Meke ve Van göllerinde saptanan kurumaların, nehirlerdeki azalmanın, küresel ısınmanın Türkiye'deki belirtileri olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Erdem, yakın zamanda İskenderun ve Batman'da görülen sel felaketlerinin de bu yönde dikkate alınmasını gerektiğine dikkati çekti.

Çevreciliğin, gelecek nesiller için yaşamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, Almanya'da kurulan “Bana ne Çevreden” adlı bir grubun kamuoyundan büyük ilgi görmesinin, çok şaşırtıcı olduğunu belirtti.

“KLİMA GEREKSİZ KULLANILMAMALI”

Prof. Dr. Ümit Erdem, dünyanın dengesini bozan küresel ısınmayı yavaşlatmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtlar yerine su, jeotermal ve güneş enerjisi tercih edilmelidir. Otomobillerimizde kullandığımız filtrelerin temizliğine dikkat edilmeli ve yakıt tüketimini artırdığı için klima gereksiz yere kullanılmamalıdır. Dünyayı UV ışınlardan koruyan ozon tabakasını incelten sprey ve deodorantlardan uzak durulmalı. Yeşil alanlar çoğaltılmalı, geri dönüşümü olan atıkların tekrar kazanılmasına önem verilmeli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!