Prof. Dr. Gürsoy Roj TV’de konuştu: Silahlı gruplara müdahale devletin hakkı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Gürsoy Roj TV’de konuştu: Silahlı gruplara müdahale devletin hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 11:53

Barış İnisiyatifi Temsilcisi Prof. Dr. Gencay Gürsoy, terör örgütü PKK’nın ateşkes kararının gerçekten ve makul uygulanması halinde Türkiye’deki gerilimin azalacağını, çözüm için adımlar atılacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

Dr. Gürsoy kentlerde ve dağlarda silahlı kişiler varsa devletin bunlara karşı operasyon yapma hakkı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Gencay Gürsoy, PKK çizgisinde yayın yapan Roj TV’nin dün akşam yayınlanan konukları arasında yazar Koray Düzgören’in de bulunduğu tartışma programına telefonla bağlanarak PKK’nın son kararına ilişkin görüşlerini anlattı.

Prof. Dr. Gürsoy, Barış İnisiyatifi olarak daha önce terör örgütü PKK’nın ateşkes değil, "Eylemsizlik" kararı almasını önerdiklerini anlatırken, "Bu ifadenin biraz tepkiyle karşılandığı görülüyor. Belki bu süreçten ateşkes değil, eylemsizlik olarak söz etmek daha doğru olacaktır" dedi. Gürsoy, PKK’nın aldığı eylemsizlik kararının gerçekten uygulanmasını ve bunun anlamlı bir süre devam etmesini beklediklerini belirtti. Prof.Dr. Gürsoy şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Türkiye’de kamuoyunun da, devletin de böyle bir sürece ihtiyacı var. Tabii bu yüzden herhangi bir provokasyona gelmeden bu gerilim ortamını yumuşatmak, optimum bir süreyle devam edecek eylemsizliğin devam etmesi gerek. Ancak, ondan sonra adımlar atılabilir. Bu adımların ne olacağı geçmişte çok konuşuldu, tartışıldı, şimdiden sonra da bunlar çok karmaşık şeyler değil. Demokratik haklar üzerine geçmişten beri tartışılıyor, bunlar, gerçekleştirilebilir. Yine geçmişteki ’Eve dönüş’, ’Geriye dönüş’ süreçleri işletilebilir, vs. Önce gerçek, inandırıcı bir dönemin yaşanması gerekir."

Prof. Dr. Gürsoy, sivil toplum örgütlerinin ateşkesi denetlemesinin söz konusu olamayacağını, belli bir süre geçtikten sonra bölgedeki durumu yerinde görmek için gidilebileceğini anlattı.

ÜÇ S FORMÜLÜ

Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Türk kamuoyunda biriken gerilimin yatışması için zaman gerektiğini kaydederek, "Konuşmalarında ’3 S’ formülünden söz ediyorum; Sabır, sağduyu ve sakinlik. Bu sürece ihtiyaç var" diye konuştu.

Gencay Gürsoy, olası provokasyonlar konusunda kendisine yöneltilen bir soru üzerine sunucu ve program konuklarının şaşkın bakışları arasında şöyle dedi:

"Bir devlet silahlı insanlar kentlerde ya da dağlarda dolaşıyorsa, onları silahsızlandırmak için operasyon yapma hakkına sahiptir. Onlar önlenemez. Ama bu süreç, herhangi bir eylem olmadığı takdirde doğal olarak operasyona da ihtiyaç olmayacaktır. O yüzden bu süreçte çok dikkatli olmak lazım. Sabırla provokasyona gelmemek lazım."

Haberin Devamı

TANRIKULU: SORUN ULUSLAR ARASI HALE GELDİ

Programa telefonla bağlanan Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, gelecek yıl cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri olacağını anımsatarak PKK’nın bu nedenle attığı adımın zor dönemde olduğunu ve sabır gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, terör örgütünün bu kararının 1999 ve 2004’teki ateşkes ortamlarından farklı olduğunu, ABD Başkanı Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü görüşmesine değinirken, "Sorun, uluslararası hale geldi diyelim. Bu kalıcı barışı kendi dinamiklerimizle çözemezsek, başka taraflar devreye girebilir" dedi.

’PKK, TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDEN ÇIKARILSIN’

Terör örgütünün sözde Başkanlık Divanı üyesi Rohani Serhat telefonla bağlandığı programda ABD’nin 15 Ağustos’ta yaptığı ’PKK silah bıraksın’ çağrısı ve bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın görüşleri doğrultusunda son kararı aldıklarını söyledi. Serhat, AB ve ABD’nin Kürt sorununda sorumlulukları bulunduğunu, bunu yerine getirmelerini, PKK’nın artık terör örgütü listelerinden çıkarılmasını isterken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de devreye girebileceğini söyledi. Rohani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye giderken yaptığı açıklamaları önemli bulduklarını, sonucu görmek istediklerini, Ortadoğu’daki barışı sağlamak için Kürt sorununun çözümü gerektiğini ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!