Pota altındaki ölüme 156 bin YTL tazminat

Güncelleme Tarihi:

Pota altındaki ölüme 156 bin YTL tazminat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 12:15

Danıştay, Antalya'da basketbol oynarken devrilen potanın altında kalarak ölen 12 yaşındaki sporcunun ailesine 156 bin YTL maddi ve manevi tazminat ödenmesine ilişkin yerel mahkemenin kararını onadı.

Palmiyespor'un başarılı oyuncusu Atilla Güngör'ün ölümünün ardından babası Mehmet Ali Güngör, annesi Asuman Güngör ve kardeşi Evrim Güngör tarafından Antalya 2. İdare Ceza Mahkemesinde açılan ve geçen yıl aileye maddi ve manevi 156 bin YTL tazminat ödenmesine karar verilen dava, Konyaaltı Belediyesi adına yapılan temyiz başvurusunun görüldüğü Danıştay 8. Dairesi'nde karara bağladı.

Danıştay 8. Dairesi, İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçenin usul ve yasaya uygun olduğu ve bozulmasına gerek olmadığı kanaatini bildirerek, temyiz isteminin reddine, söz konusu kararın da onanmasına oy birliğiyle karar verdi.

Antalya 2. İdare Mahkemesi kararında, Konyaaltı Belediyesi'nce yaptırılan Uncalı 75. Yıl Cumhuriyet Spor Kompleksinde, basketbol oynarken asıldığı potanın devrilmesiyle ölen Atilla Güngör'ün ailesine, belediye tarafından 36 bin 142 YTL'lik maddi, 120 YTL'lik de manevi olmak üzere toplam 156 bin 142 YTL tazminat ödenmesi hükmedilmişti.

Tazminat tutarı, davanın görülmeye başlandığı 15 Ocak 2003 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte Güngör ailesine ödenecek.

Güngör ailesinin avukatı Gülcihan Türe “rekor” olarak tanımlanabileceğini ve emsal teşkil edeceğini söyledi. Türe, mahkemelerde ilk kez 120 bin YTL civarında manevi tazminata hükmedilmesine ilişkin bir kararın da “ilk” olduğunu kaydetti. Türe, “Türkiye'de bir aileye yaşadıkları can kaybı nedeniyle ilk kez bu kadar yüksek manevi tazminat ödenmesi kararı veriliyor. Bu karar emsal teşkil edecektir” dedi.

Atilla Güngör'ün ölümüyle ilgili açılan ceza davası ise Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesinde üç yılı aşkın süredir devam ediyor.

Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesinde “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla görülen davada Konyaaltı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Vekili Sedat Karabulut ile Park ve Bahçeler Müdürlüğünde görevli peyzaj mimarı Arife Oğuz ve parkın çay ocağını kiralayan İsmet Sarı'nın yargılaması sürüyor.

Dava dosyası, önceki aylarda 3 yıllık süreçte hazırlanan 2 ayrı bilirkişi raporundaki görüş farklılıklarının giderilmesi amacıyla üçüncü bir rapor hazırlanmasına karar verilerek, yeni bir bilirkişi tespiti ve raporu hazırlanması için Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

KONYAALTI BELEDİYE BAŞKANI BÖCEK

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek devrilen potanın, eski belediye başkanı döneminde yapıldığını hatırlattı. Devlette devamlılık ilkesi bulunduğunu kaydeden Böcek, Danıştay 8. Dairesi'nin kararının henüz kendilerine ulaşmadığını, ulaştığında hukukçuların gereğini yapacağını ve “karar düzeltme” başvurusunda bulunacaklarını anlattı.

Böcek, “Biz çocukları ölen ailenin acısını paylaştık. Onlara manevi desteğimizi sürdüreceğiz. Ölen çocuğumuzun adını taşıyan bir de park yaptık. Aile ceza davasının yanı sıra tazminat davası da açtı. Karar kesinleştiğinde, gereği neyse yapılır. Hukuk her şeyin üstündedir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!