Popüler bilimin Türkçesi

Güncelleme Tarihi:

Popüler bilimin Türkçesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 00:00

Amerika’da tam 140 yıldır yayınlanan bilim ve teknoloji dergisi Popular Science, önümüzdeki ay Türkiye’deki okurlarıyla Türkçe buluşuyor. Bilim, yenilikler ve teknoloji konularında keyifli makalelerle bilgi veren derginin ilk sayısında geleceğin otomobillerinde kullanılacak teknolojiler dosyası var. ‘Sıradışı Otomobiller’ adlı dosyadan birkaç başlığı sizler için seçtik

Haberin Devamı

ARAYINCA GELECEK

Giderek daha pürüzsüz hatlara sahip olan arabalar bir yandan da akıllanıyor. Nissan iV konsept bu otomobillere iyi bir örnek. Bu araçların bazıları çalışmak için sıradan bir yolcu uçağından daha fazla bilgisayar koduna ihtiyaç duyarken frenleme, yön verme ve hızlanma gibi konularda beyin gücünden yararlanıyor. Mühendislerin tahminine göre 2030’da bizi havaalanından karşılaması için otomobilimizi cep telefonuyla arayacağız.

İNTERNET BAĞLANTILI KOKPİT

BMW mühendisleri cep telefonu şebekesini kullanarak araçları akıllı telefonlarına ve buluttaki veri kaynaklarına bağlıyorlar. Audi’nin AIDA sistemiyse web üstünden arabanın çevresiyle ilgili bilgi alıyor, yapay zekayla verileri sıralıyor ve sürücü için önemli bulduğu şeyleri gösteriyor.

DOKUN GİTSİN

Haberin Devamı

Mercedes-Benz’in bu yıl çıkardığı A sınıfı konsept arabanın kalbinde iPad boyutundaki sosyal ağ özellikli konsol ekranı yer alıyor.

SÜRÜ PSİKOLOJİSİ

General Motors’un EN-V’si modifiye edilmiş Segway şasisinin üstüne inşa edilmiş. Diğer EN-V’lerle özerk olarak hareket edebiliyor ve sürü halinde yol alabiliyor.

140 yıllık gelenek

POPULAR SCIENCE YAYIN YÖNETMENİ ŞAHİN EKŞİOĞLU

Popular Science 140 yıldan uzun süredir Amerika başta olmak üzere Avustralya, Brezilya gibi ülkelerde yayınlanan bir dergi. Derginin web sitesinden tüm arşivine ulaşmak mümkün. Merak ettiğiniz tüm konularda arama yapıp, o alanda meydana gelmiş olan gelişmelere göz atabilirsiniz. Bilim aslında soğuk ve insanlara anlaşılmaz gelen bir kelime. Teknolojiyse bilimin gündelik hayatımızdaki hali ve herkese ilginç geliyor. Karmaşık bilimsel verileri anlamayan insanlar bilimin hayatlarını nasıl kolaylaştırdığını merak ediyor. Dergi karmaşık konuları anlaşılır bir dille anlatıyor, bu sebeple geniş bir okuyucu kitlesi var.
İlk sayımızda öncelikle dünyadan sonra nerede yaşayacağız sorusuna cevap arıyoruz. Nereye gideceğiz? Oraya nasıl gemilerle gideceğiz? Bu gemilerde hayat nasıl olacak? Sonra meteoroloji balonuyla 37 kilometre yükseklikten serbest düşüşle atlayan Felix Baumgartner ve kullandığı Stratos Uzay elbisesiyle ilgili ilginç bir haberimiz var. Dosya konumuz da geleceğin otomobillerinde kullanılacak en şaşırtıcı teknolojiler. Eğlencenin geleceğini de bu sayıda mercek altına aldık. Gelişen teknolojinin eğlence biçimlerimizi nasıl değiştirdiğini tartıştık sayfalarımızda. Eğlence olgusuna fütüristik bir bakış.
Popular Science’ın yayın haklarına sahip olan şirket Bonnier Türkiye’deki potansiyelin farkındaydı ve iki yıldır görüşmelerimiz devam ediyordu. Sonunda hayallerimiz gerçek oldu ve mayıs sayısıyla dergimiz Doğan Burda Dergi Grubu bünyesinde yayın hayatına başlıyor. İçeriğin yüzde 95’i yabancı ancak Türkiye’deki önemli gelişmeleri de es geçmiyoruz. Zamanla daha fazla yerli içerik kullanmayı, konunun uzmanlarının köşe yazılarına yer vermek istiyoruz.

Haberin Devamı

DERGİYİ SEYREDECEKSİNİZ

Dergimizin getirdiği bir başka yenilik de ‘artırılmış gerçeklik’. Yani akıllı telefonunuza ya da tabletinize bir uygulama indiriyorsunuz. Adı ‘popsciturar’. Bu uygulama sayesinde dergide ‘video seyret’ ikonu bulunan sayfalara cihazınızı tuttuğunuz zaman sayfadaki fotoğraf bir anda hareketleniyor. Yazıyı destekleyen bir video izlemeye başlıyorsunuz. İngilizce videolara altyazı da koyduk.
Benim en sevdiğim bölümlerden biri de ‘Nasıl yapılır?’ Burada okuyuculardan gelen projelere yer vereceğiz. İlk sayıda 15 yaşında bir küçük mucit tarafından geliştirilen taşınabilir röntgen cihazı var. Başka biri 2 bin pille çalışan bir motorsiklet yapmış hatta bununla ruhsat almış. Biz mucit bir milletiz. Amatör mucitlerin ilginç fikirlerini de bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!