Polisin telekulak isyanı

Güncelleme Tarihi:

Polisin telekulak isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 13:35

Tüm dinlemelerin tek kanaldan yapılabilmesi ve kontrol edilebilmesi için kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda eksik alt yapı nedeniyle başlayan kriz, aradan 15 gün geçmesine rağmen giderilemedi. 22 Temmuz 2006 tarihinden itibaren Türk Telekom, Turkcell, Telsim ve Avea üzerinden yapılan dinlemelerin tamamı başkanlığa devrederken, ses, data ve diğer iletişim bilgilerinin alamadığı için operasyonel olarak tıkanan Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı, gizli resmi yazı ile acilen durumun düzeltilmesini istedi.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu kararıyla Telekomünikasyon Kurumu içinde kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, güvenlik ve istihbarat kurumlarının yasalarında yazılı istihbari ve CMK çerçevesinde adli işlemlere ilişkin olarak yetkili ve görevli hakimlerden alınan kararlar ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde hakim onayına sunulmak üzere verilen yazılı emirler ve cumhuriyet savcılığı kararları uygulaması geçtiğimiz ayın 23’ünden itibaren üzerine almıştı.

Ancak aradan geçen 15 günlük zamana karşın alt yapının hazırlıksız yakalandığı belirtilen kurumda, ara yüzlerde başlayan sorun büyüyerek devam etti.

İstihbarat birimlerinin en kritik görevi olan ses, data ve diğer kullanım bilgilerine ilişkin bu sürede bilgi alamayan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilk isyan eden bölümü ise Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı oldu. Daire adına TİB’e (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) 7 Ağustos 2006 tarihinde bir yazı gönderilirken, “illerde operasyonların tıkandığı ve kurumdan gelen bilgilerin sağlıklı olmadığı”nın altı çizildi.

Haberin Devamı

İllerde yasal izni alınan dinleme ve teknik takiplerin merkezde daire tarafından yapılarak bildirildiği ancak “bu kayıtların alınamaması nedeniyle, gelişmeler takip edilememekte ve bu yüzden de işlem yapılamadığı” bildirildi. Ayrıca yazıda suç örgütlerine yönelik yapılan takip için alınan izinlerin süreli olduğunun altını çizen emniyet yetkilileri, “Kanunlar çerçevesinde alınan bu izinlerde (iletişimin takibi aralıksız ve sürekli olarak) yapılacağı bildirildiği için ek süre istenmesinin de söz konusu olamadığı” vurgulandı.

Öte yandan dinlenecek hatların istihbarat birimlerine aktarımını yapan kurumun yetkililerinin daha önce yaptıkları açıklamada, sistemin özelliği ve kullanıcıların adaptasyonundan kaynaklanan olası küçük sorunlar nedeniyle, “kriz olarak nitelendirilecek bir durumun bulunmadığı, küçük çaptaki sorunların ilgili kurumlarla birlikte değerlendirilerek işlemlerin yürütüldüğü kaydedilmişti. Yine aynı açıklamada, ilgili kurumlardan başkanlığa intikal edip reddedilen herhangi bir talebin bulunmadığı öne sürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!