Polise saldırı davasında reddi hakim talebi

Güncelleme Tarihi:

Polise saldırı davasında reddi hakim talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 18:05

DİYARBAKIR’da polis servis aracına yönelik düzenlenen saldırıda 4’ü polis, 1’i teknisyen yardımcısı 5 görevlinin şehit edilmesi, 25 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili haklarında dava açılan tutuklu 13 sanığın yargılanmasına başlandığı duruşmada, avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.

Talebi kabul eden mahkeme, dosyayı incelenmek üzere üst mahkeme sıfatıyla çalışan 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi karayolu üzerindeki Seyrantepe Mevkii’ndeki soğuk hava deposu önünde 8 Ekim 2008 günü Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu hizmetlerinde kullanılan 21 AAA 22 plakalı servis otobüsünün geçişi sırasında uzun namlulu silahlarla taranarak 4’ü polis, 1’i teknisyen yardımcısı 5 kişinin şehit edilmesi, 18’i polis, 4’ü teknisyen yardımcısı, 3’ü sivil vatandaş olmak üzere 25 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili tutuklanan 13 sanığın yargılanmasına 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞI

Duruşmada, tutuklu sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Avukatlar, soruşturma aşamasında nöbetçi olan 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianamedeki sanıklardan Refika Nergiz’i tutukladığı, bu nedenle mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek, mahkemeye bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’yi mahkum ettiği bir karar örneğini de emsal olarak sundu.

Avukatlar ayrıca Refika Nergiz’in ifadesinin bile alınmadan iddianameye sanık olarak dahil edildiğini, savunması alınmadan sanık hakkında dava açılamayacağını belirterek, bunun usul ve yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti. Avukatlar, tutuklu diğer sanıklara ise iddianamenin tebliğ edilmediğini, tüm bu nedenlerle reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade ettir. Avukatlar ayrıca olayın asli faili olan Mehmet Şah Yıldeniz’in yakalanamaması üzerine polisin ev baskınıyla tüm ailesini gözaltına alıp failmiş gibi tutukladığını savunarak tahliye talebinde bulundular.

REDDİ HAKİM TALEBİ KABUL

Bir saat ara veren mahkeme, usul ve yasa açısından avukatların reddi hakim talebini kabul ederek dosyayı incelenip davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme ayrıca, iddianamenin birer örneğini de sanıklara tebliğ edilmesini kararlaştırıp duruşmayı erteledi.

İddianamede, olayda silah ve bomba kullandıkları iddia edilen H.Y, M.Y ve N.B hakkında ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak ve kasten adam öldürmek suçlarından 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 25 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs etmek, izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmek, 6136 sayılı silah kanununa muhalefet etmekten 50’şer yıl hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. 10 sanığın ise örgüt üyesi olmak ve örgüte bilerek isteyerek yardım etmek suçundan 10’ar yıl hapsi isteniyor. Sanıklardan 8’i olayı bizzat gerçekleştiren ve halen yakalanamayan Mehmet Şah Yıldeniz’in ailesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!