Polise öfke

Güncelleme Tarihi:

Polise öfke
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Reşit ÇAĞLIYANGİL, Yalçın ATA, Mustafa OĞUZ, Nuray UZA / AYDIN-İZMİR, dha
Haberin Devamı

Ölen işçinin cenazesinde taş yağmuru

Aydın'da önceki gün polisin cezaevi çevresindeki evlerde tünel araması sırasında fenalaşarak kaldırıldığı hastanede ölen inşaat işçisi Resul Aydemir'in cenazesinde olaylar çıktı. Aydemir'in ölümünden polisi sorumlu tutan Telsiztepe'de oturan yurttaşlar taş yağmuruna tuttu. Öfkeli kalabalıkla polisin çatışmasında bir vatandaşla bazı polisler yaralandı. Resul Aydemir'in cenaze töreni nedeniyle jandarma Ovaeğmir Beldesi ve cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Ancak cenazenin, İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsiden sonra Aydın'a getirilmesiyle birlikte yeniden olaylar çıktı. Polis eskortu eşliğinde getirilen tabutun bulunduğu kamyonet, Telsiztepe Mevkii'ne dönen ışıklı kavşakta, vatandaşlar tarafından karşılandı. Telsiztepe halkı cenaze yaklaşınca hem bu bölgede önlem alan polise, hem de gelişmeleri izlemek üzere kamyonetin peşinden gelen basın mensuplarına taş atmaya başladı. Kendisini kalkanlarla korumaya çalışan Çevik Kuvvet polisinin yanısıra gazeteciler de 20 dakika süren taş yağmurundan nasibini aldı. 13.30'da başlayan olaylar sırasında, öfkeli kalabalığı yatıştırmaya çalışan bir vatandaşla bazı polisler isabet eden taşlarla yaralandı. Bazı gazeteciler ve polisler yakındaki Kadir Gülşen'e ait kahvehaneye sığındı. Ancak öfkesi yatışmayan Aydemir'in yakınları bu kez de kahvehaneyi taşladı, camlarını kırdı. Bunun üzerine olay yerine Özel Harekat timi ve panzerler sevkedildi. Daha sonra 300 kişilik grup mahalleye dönerek sokak aralarına kaçarken, çok sayıda Aydınlı olayları uzaktan izledi.

KOMUTAN DEVREDE

Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tekin Ümit, dün sabah erken saatlerde Telsiztepe'ye geldi. Ümit, ölen Resul Aydemir'in felçli babası Muacir Aydemir ile annesi Kadriye Aydemir'i evlerinde ziyaret etti, başsağlığı diledi. Olayla ilgili Emniyet Müdürlüğü'nde idari soruşturma başlatıldı.

Kardeşimi polis otosuyla ezdiler

DSP Aydın Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Eski Başkanı Sema Pişkinsüt de Telsiztepe'ye gelerek ölen, Resul Aydemir'in yakınlarını ziyaret edip başsağlığı diledi. Ölen Aydemir'in ağabeyi Abdullah Aydemir, Pişkinsüt'e olayı anlatırken, ‘‘Ben bire bir yaşadım. Kardeşim polis otosu altında ezilip öldü’’ dedi. Kızkardeş Gülsüm Aydemir de olayı anlatırken, ‘‘Polis Resul'ü zorla aşağıya indirirken, ben onun ayağına asıldım. Beni sürükleyerek ondan ayırdılar. Beni de dövdüler. Kardeşimin kalp rahatsızlığı yoktu’’ diye konuştu. Aileyi yatıştırmaya çalışan Pişkinsüt ‘‘Olayı, insan hakları, polisin davranışı ve hukuksal açıdan takibe aldım. Gerekirse Meclis'e taşıyacağım. Bu işin takipçisiyim’’ diye konuştu. Pişkinsüt, ‘‘Ya cezaevini buradan kaldırsınlar, ya da bizi taşısınlar’’ diyen vatandaşların bu isteği konusunda da inceleme yaptıracağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!