Polis neden aşırı güç kullanıyor?

Güncelleme Tarihi:

Polis neden aşırı güç kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2008 16:47

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri Selahattin Ateş ile Dr. Kasım Turgut, polisin toplumsal olaylarda aşırı güç kullanmasının nedenlerini araştırdı. Ortaya çarpıcı bulgular çıktı

Haberin Devamı

POLİSİN GÖSTERİCİLERE TAHAMMÜLÜ YOK - GALERİ

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerinin, çevik kuvvet personelinin toplumsal olaylarda aşırı güç kullanımının nedenleri üzerine yaptıkları araştırmada ilginç saptamalara yer verildi.

Toplumsal olaylara müdahele eden polisler, psikologlarla yaptığı görüşmelerde "personel arasında ayrımcılık, hiç bir vasfı olmayan işe yaramayan personelin kendi birimlerine gönderilmesi, olay yerinde uzun süre bekletilmek, izin ve dinlenme zamanlarının sürekli kesintiye uğraması" gibi sorunların kendilerinde stres yarattığından şikayetçi oldular.

Psikolog ve uzman personel görüşmeleri

Bakanlık Mülkiye Başmüfettişleri Selahattin Ateş ve Dr. Kasım Turgut, "Toplumsal olaylarda aşırı güç kullanımının sebepleri"ni araştırdı. Müfettişler Ateş ve Turgut'un kasım ayı sonunda hazırladıkları araştırmaları İdareciler Derneği dergisinde yayınlanacak. Ateş ve Turgut'un araştırmalarında, psikologlar ve çevik kuvvet personeli ile yapılan yüzyüze görüşmelerde tespit edilen sorunlar şöyle aktarıldı:

Haberin Devamı

Stresin nedenleri

"Psikologlar yaptıkları araştırmada, çalışma koşullarının saatsel belirsizliği, izinlerin ve dinlenme zamanlarının sürekli kesintiye uğraması, ikinci bir emre kadar hazır bekleme, toplumsal olay öncesi uzun süre olay yerinde bekletilmenin stres yarattığına işaret etmişlerdir.

Çevik kuvveti personeli ile yapılan görüşmelerde, aynı mesleği yapan memurlar arasında dezavantajlı konumda görülmeleri, personel arasında kayırmacılık ilişkileri, hiçbir vasfı olmayan işe yaramayanların bu birime gönderildiği gibi algılamanın kendilerinde stres yarattığı daha önceki araştırmalarda anlaşılmıştır

Kurs görmemiş personele gaz kullandırılıyor

Kurs görmemiş personelin, toplumsal olaylarda köpek ve gaz kullanımında görevlendirilmesinin sakıncalı olduğu kabul edilmesine rağmen zaman zaman kurs görmemiş personelin toplumsal olaylarda görev aldığı ve aşırı güç kullanımına sebebiyet verdikleri aşırı güç kullanımın olduğu toplumsal olay sonrası düzenlenen raporlara yansımıştır. Bu sebeple pratik eğitim için uygun ortam ve mekânlar hazırlanmalı, teorik ve pratik eğitimler çağdaş koşullara uygun personelin ilgisini çekecek şekilde verilmelidir.

Haberin Devamı

Kendilerini devleti koruyan tek güç olarak görüyorlar

Çevik kuvvet personeli ile daha önceleri yapılan yüzyüze görüşmelerde polislerden bazıları kendilerini mevcut devlet düzenini koruyan tek güç olarak görmektedir. Devlet ile arasında duygusal bir bağ örerek, polisi hukuksal boyuttan duygusal devlet anlayışına kaydırmaktadır. Polisin kendisini mevcut devlet düzenini koruyan tek güç olarak görme eğilimi, görevlileri her an provokasyonlara açık hale getirebilmektedir."

Müfettişlerin orantısız güç kullanımına karşı önlem önerileri

* Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasının devlete karşı gelme olmadığı yaklaşımının polise kazandırılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

* Çalışma saatleri özellikle toplumsal olayların yoğunluğuna göre düzenlenmeli, ikinci bir emir uygulaması mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Ya da açık ve anlaşılır kriterlere bağlanmalıdır.

* Sürekli kalabalık gruplar halinde bulunmaları grup psikolojisine daha kolay girmelerine ve grup psikolojisiyle hareket etmeye daha açık olmalarına bir neden teşkil etmektedir.

* Polisteki eğitim eksikliği giderilerek zihniyet değişimi sağlanmalı, güvenlik şube müdürlükleri ile sivil toplum örgütleri ile yapılan görüşmelere çevik kuvvet polisinin de aktif olarak katılımının sağlanması gerekmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!