Plastik sektörü 2006'da yüzde 15 büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Plastik sektörü 2006da yüzde 15 büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2007 00:01

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfının (PAGEV) 2006 değerlendirme raporuna göre, plastik sektörü geçen yıl yüzde 15 büyüdü.

Rapora göre, sektörün 2005 yılında 3,7 milyon ton olan işleme kapasitesi, geçen yıl 4,3 milyon tona çıktı.
Sektörün toplam ihracatı 2006'da yüzde 25 oranında arttı. Sektör, 386 milyon doları plastik ham maddesi, 1 milyar 759 milyon doları plastik mamul olmak üzere toplam 2 milyar 145 milyon dolarlık ihracat yaptı. Dolar bazında plastik ham madde ihracatı yüzde 56, plastik mamul ihracatı ise yüzde 19 oranında artış gösterdi.

Plastik sektörü, geçen yıl 1 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Plastik mamul ihracatı Rusya, Romanya, Ukrayna, Almanya, İngiltere, Irak, Kazakistan, Bulgaristan, Fransa ve Azerbaycan'a yapıldı. Toplam ihracatın yüzde 42'si AB ülkelerine gerçekleştirildi.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl ham maddede dışa bağımlılık sektörün en önemli sorunu olmaya devam ederken, toplam ham maddenin yüzde 15'i yerli üretimle karşılandı. İthalatın payı ise yüzde 85 oldu. Türkiye, 2006 yılında 5,3 milyar doları plastik ham maddesi, 1,4 milyar doları plastik mamul olmak üzere ithalata toplam 6,7 milyar dolar döviz ödedi. Geçen yıl ham madde ithalatı 3,5 milyon ton, plastik mamul ithalatı da 516 bin ton oldu.

Plastik ham madde ithalatının yüzde 49'u Almanya, Belçika, Suudi Arabistan, Fransa, Romanya, Çin, Güney Kore, İspanya, İran ve Hollanda'dan oluşan 10 ülkeden yapıldı. Toplam plastik ithalatında 2005 yılında 28'inci sırada olan Çin, geçen yıl 6'ıncı sıraya yükseldi. Rapora göre, plastik sektörü, 2006 yılında kilogram fiyatı 1,51 dolar olan ham madde ithal ederek, işlendikten sonra kilogramı 2,46 dolara ihraç etti. Böylelikle üretim ve ihracatta yaklaşık 1 dolar katma değer yarattı.

PAGEV BAŞKANI AKSOY:  YENİ PETROKİMYA YATIRIMLARI ZORUNLU

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, ham madde yetersizliğinin, hızla büyüyen sektörün öncelikli sorunlarından biri olmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, yeni petrokimya yatırımlarının zorunlu olduğunu belirtti.

Yeni petrokimya tesislerinin kurulması için yabancı sermayeye cazip yatırım olanakları sağlanması gerektiğini kaydeden Aksoy, yeni yatırımlar yapılıncaya kadar ithal edilen hiçbir maddeye ek koruma vergisi getirilmemesi gerektiğini savundu.

Aksoy, ham madde yetersizliğinin giderilmesine yönelik adımların yanı sıra, sektöre ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün kazandırılması için eğitim olanaklarının artırılması ve yeni okulların açılması, ARGE'ye yatırım yapılması ve yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesi için elverişli bir ortam yaratılması ile sektörün daha da büyüyeceğini vurguladı.
Selçuk Aksoy, hedeflerinin, 2013 yılında Avrupa'nın en büyük plastik işleme kapasitesine ulaşmak olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!