Plaklarımla sevgili gibiyim

Güncelleme Tarihi:

Plaklarımla sevgili gibiyim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2003 01:47

O dünyanın en iyi DJ'i. En azından İngiliz DJ Magazine Dergisi'ne göre. Hollandalı DJ 34 yaşında. Kendini önce İngiltere'de tanıttı. Şimdi bütün dünyayı dolaşıyor. Geçen hafta da Vakkorama Total Freedom organizasyonuyla İstanbul'a geldi. Büyük bir hayran kitlesine çaldı. Onunla konser öncesinde bir röportaj yaptık.

Neden sizi dünyanın bir numaralı DJ'i seçtiler?

- Çok tutkuluyum. Bu işi çok sevdiğim için yapıyorum. Beni takip eden insanlar çaldığım müziği beğenmeseler de icra etme şeklimi takdir ediyorlar.

Bir sporcunun 'iyi' olabilmesi için günde bilmem kaç saat antrenman yapması lazım. Bir DJ'in 'iyi' olması için yapması gerekenler nelerdir?

-Aynı... Günde 20 saat çalıştığım oldu. Plaklarımla sevgili gibiyim. Ve plaklarım da birbirleriyle sevgili gibiler. Öncelikle ben onları çok iyi anlıyorum, sonra onları birbirleriyle kaynaştırıyorum. Hangi plak hangi plakla iç içe geçebilir, onu belirliyorum.

Bir günde en çok kaç saat çaldığınız oldu?

- 13 saat, aralıksız...

Konsere çıkmadan önce nelere dikkat ediyorsunuz?

-Her perfomans öncesi plaklarıma ve CD'lerime son bir kez göz atarım. Saçlarıma jöle sürerim. Çok hafif yemekler yerim. Benden önce çalan DJ'yi dinlemeyi de çok seviyorum.

DANS İÇİN ÇALIYORUM

Dünyayı dolaşıyorsunuz. Haftada kaç değişik mekánda çalıyorsunuz?

- Kışın cuma-cumartesi akşamları çalışıyorum. Yazın neredeyse her gün. Amerika, İspanya, İbiza... Bazen aynı ülkede üç farklı şehirde çalıyorum.

Bu tempoya nasıl katlanıyorsunuz?

- Yazları yaptığım tek iş bu. Başka hiçbir şeyle ilgilenmiyorum. Müzik dışındaki bir şey için parmağımı bile kıpırdatmıyorum. Dolayısıyla enerjimi koruyabiliyorum.

Sizce elektronik müziğin kalbi nerede atıyor?

- Kesinlikle İbiza...

Hollanda asıllı bir DJ olarak, kendinizi önce Londra'da sonra tüm dünyada kabul ettirdiniz. Türk DJ'lere ne önerirsiniz?

- En önemlisi prodüksiyon yapmak, müzik yaratmak. Yani bir single'a imza atmak ve sürekli çalmak.

Kendi tarzınızın dışında dinlediğiniz bir müzik türü var mı?

- Chill out ve reggae de dinliyorum.

Sizce clubbing kültürü nereye doğru gidiyor? İnsanlar bir gün bir DJ kabininin önünde dans etmekten sıkılacaklar mı?

-Birtakım müzik tarzlarının kısa sürede parlayıp, kısa sürede yok olduğunu biliyorum. Ama şu anda benim yaptığım tarz çok iyi gidiyor. Böyle bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu düşünmüyorum. Mesela House müzik partilerine insanlar, görünmek için gidiyorlar. Kıyafetlerini, saçlarını, ayakkabılarını, çalan müzikten daha çok önemsiyorlar. Ama benim müziğim ile insanlar yalnızca dans ediyor.

YEDİ BİN İSTANBULLU DİNLEDİ

DJ Tiesto'nun konseri, İstanbul'daki en büyük performanslardan biri oldu. Geçen cumartesi günü yaklaşık 7 bin 200 kişi Lütfü Kırdar'ın fuar alanına doluştu. Gece saat 1'den sabahın ilk ışıklarına kadar Harbiye'de çaldıklarını, Taksim'e kadar dinletti DJ Tiesto.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!