PKK'lı gazeteci: Koşullar yurda dönmeye engel değil

Güncelleme Tarihi:

PKKlı gazeteci: Koşullar yurda dönmeye engel değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özgür Politika Gazetesi yazarı Mahmut Baksi, PKK'nın teslim olacak tanınmış isim bulmakta zorlandığını yazdı. Yönetimi fırsatı kaçırmakla suçlayan Baksi, ‘‘TC'deki günün koşulları gitmemize pek de engel değildir’’ dedi.

PKK'nın Türkiye'ye Avrupa'dan teslim olmak üzere gönüllü grup oluşturmakta zorlandığı, örgütün Avrupa'daki yayın organı Özgür Politika Gazetesi'nde açıkça yazıldı.

PKK'nın Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 1 Ekim'de Şemdinli'de güvenlik güçlerine teslim olan 8 kişilik gruptan sonra örgütün sözde Başkanlık Konseyi üyesi Duran Kalkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yeni grubu Avrupa'dan göndermek için hazırlık yaptıklarını açıkladı.

PKK TESLİM OLACAK İSİM BULAMIYOR

Örgütün Avrupa'daki sözcüsü Özgür Politika Gazetesi yazarlarından Mahmut Baksi, 'Dönüş' başlıklı köşesinde PKK'nın Türkiye'ye dönecek tanınmış isim bulmakta zorlandığını yazdı.

İsveç'te yaşayan gazeteci Mahmut Baksi, Avrupa'daki PKK'lıları eleştirdi. Baksi, Avrupa'da bir süre kalıp örgütlenme, yabancı dil öğrenme ve politika yapmanın önemli olduğunu vurguladıktan sonra, ‘‘Bu dönemde Avrupa'da kalan insanların bir bölümü savaşacaklarına, can sıkıntısından birbirlerine düşerek bunalımlara girecek duruma geldi’’ dedi.

HERKES EL ELE ANKARA'YA YOLA ÇIKMALI

Herkesin el ele tutuşarak Ankara ve Diyarbakır'a doğru yola çıkma zamanının geldiğini, bundan kaçınılması halinde pahalıya mal olacağını belirten Mahmut Baksi şöyle devam etti:

‘‘Artık barış devridir. Kürt sorunu başka eksene girmiştir. Gitmemiz, TC üzerinde baskı oluşturacak, Kürt sorununun çözümü böylelikle bir adım daha ileriye yol alabilecektir. TC'nin AB'nin kapısında dolaştığı ortamda bu ileri adım şansını kullanmamak son derece yanlış tavırdır, kavgadan kaçmadır, hatta kaçak güreşmedir. Gelin daha açık konuşalım. Böyle bir tutum en uç noktada Avrupa nimetlerini bırakmamak konusunda tercih kullanmak demektir. TC'deki günün koşulları gitmemize pek de engel değildir. Gitmenin Avrupa'da yaşamaktan daha verimli, akılcı olduğunu düşünüyorum. Bu olanağı kaçırmayalım’’

TÜRKİYE'YE DÖNMEKTE GEÇ BİLE KALINDI

Mahmut Baksi, Türkiye'ye dönmekte geç bile kalındığını vurgulayarak yazısını şöyle sürdürdü:

‘‘Üzülerek belirtmek istiyorum ki, aldığım son duyumlara göre hiçbirinin ülkeye geri dönmek gibi niyetleri yokmuş. Çok yazık! Gidecek 8-9 kişi arasında yani yıllardır Kürt halkının yarattığı olanaklarla geçimlerini sağlayan, bu olanaklarla sevdiklerini okşama lüksüne sahip olan ve hatta doğru söyleyenleri dağlamaktan kaçınmayanlar arasında hiçbir tanıdık isme rastlayamayacaksınız. Bu durum dehşet vericidir. Bana sorarsanız, gitmekte geç bile kalınmıştır. Otobüs, tren, uçaklarla yurdumuza akın akın gitmeliyiz artık. Avrupa'da oturup hatıra yazmak veya yaşlanıp ölmek iş değildir. Kimse cenazemize gelip fatiha okumaz.’’

PKK'lıları fırsatı kaçırmakla suçladı

Yazar Mahmut Baksi, kız kardeşi Laima'nın bir grup PKK'lı tarafından öldürülmesi üzerine örgütsel faaliyetlere uzun süre karşı durmuştu. Abdullah Öcalan'ın bu olayın bilgisi dışında olduğunu söylemesi üzerine PKK ile 2 yıl önce tekrar yakınlaşan Mahmut Baksi, Avrupa'daki PKK'lıları barış fırsatını kaçırmakla ve birbirlerine düşmekle suçladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!