PKK'da kadro ve finansman krizi

Güncelleme Tarihi:

PKKda kadro ve finansman krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2009 11:11

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara ve hava harekatıyla ağır kayıplar vermeye devam eden, İran ve Suriye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında kadro ve finansman krizi yaşayan terör örgütü PKK'da iç hesaplaşma büyüyerek devam ediyor.

Haberin Devamı

Örgütün silahlı kanadının sözde sorumlusu Suriyeli Fehman Hüseyin görevinden alınarak yerine Sofi Nurettin getirildi. Örgütün talebi doğrultusunda hazırladıkları raporda ağır eleştirilere yer veren iki kişi silahla vurularak infaz edildi.

Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen dokümanların yanı sıra “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanmak amacıyla teslim olan örgüt mensuplarının ifadelerine göre, liderlik kavgasına girerek örgütte “Suriyeli-Türkiyeli” kadrolar arasında iç hesaplaşmaların yaşanmasına neden olan terör örgütünün silahlı kanadının sözde sorumlusu Suriye kökenli “Dr. Bahoz Erdal” kod adlı Fehman Hüseyin, görevinden alındı ve yerine Murat Karayılan'ın talimatıyla Sofi Nurettin getirildi. “Örgütü pasif kalmakla” eleştiren ve Murat Karayılan ile girdiği elebaşılık çekişmesinde örgüt içinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan Fehman Hüseyin'in görevden alınmasının örgüt kadrolarında büyük rahatsızlığa neden olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki Dola Koge kampında faaliyet gösteren “İskender” ve “Hogir” kod adlı sorumluları, Murat Karayılan'ın talimatı doğrultusunda “Örgütün mevcut durumu ve yeni stratejisinin ne olması gerektiği” konusunda bir rapor hazırladı.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki kadrolarla bire bir görüştükten sonra hazırlandığı öne sürülen raporda yer verilen konuların Murat Karayılan'ı kızdırdığı ortaya çıktı. Terörist Murat Karayılan tarafından duyurulması yasaklanan, ancak kırsal alandaki kadrolara sızan raporda özetle şu öz eleştirilere yer veriliyor:
“Özellikle Avrupa alanında otorite boşluğu yaşanıyor. Avrupa sorumluluğuna getirilen Sabri Ok, Rıza Altun'un ekibini tasfiyede yetersiz kaldı. Avrupalı kadrolar arasında rant paylaşımı çoğaldı. Avrupa ülkelerini yıllarca mesken tutmuş olan bazı örgüt sorumluları yaşadıkları ülkelerde oturma izni almalarını müteakip gizli servislerle yakın işbirliği içerisinde hareket ediyorlar. Bunlar örgüt adına toplanan paraları gizli banka hesaplarına aktarırlarken, çıkarları doğrultusunda örgütün Avrupa yapılanmasını deşifre etmekten de çekinmiyorlar.

Haberin Devamı

Nitekim son dönemde Avrupa ülkelerinde PKK'ya yönelik eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlar bunu işaret ediyor. PKK'ya finansman ve kadro temini konusunda ağır bir darbe vuran operasyonlar nedeniyle örgütün önde gelen sorumlularının birer birer tutuklandıkları ve gerek otorite boşluğunun tırmanması, gerekse bunların yerlerine getirilecek kadro temini konusunda kriz yaşanıyor. Öte yandan, Avrupa'da şartların iyi olması nedeniyle kırsal alandan Avrupa alanına geçmek isteyen örgüt kadrolarının sayısında rekor düzeyde artış var. Dolayısıyla PKK, siyasi, diplomatik ve askeri alanda beklenilen hedeflerin çok gerisinde kalmıştır.”

Raporda, “örgütün silahlı kanadının tepesinde yapılan değişiklikler sonrasında kırsal kadrolarda morallerin bozulması ve boşluk yaşanması nedeniyle, 2009 yılının ilk altı ayında rekor kayıp yaşandığına yer verilerek, bu durumun örgüte katılımları azalttığına” yer verildi. Kürt siyasetçilerin ve özellikle bazı belediye başkanlarının, “Kürt gençlerinin kanı üzerinden prim sağlamaya yönelik çalışmaları da kadrolardaki rahatsızlığı artırmakta, güven bunalımına ve tepkilerin yükselmesine neden olmaktadır” denilen raporda, “özellikle kırsal kadrolarda genel af, dağların boşaltılması ve silahlı mücadelenin sona erdirilmesi yönünde büyük bir beklentiye neden olduğu” belirtildi.

RAPORU HAZIRLAYANLARA İNFAZ

Murat Karayılan'ın, raporu hazırlayan “İskender” ve “Hogir” kod adlı kişiler ile bunlara yardımcı olan “Mahir-Atakan” kod adlı İbrahim Çoban'ı önce sorguya çektirdiği, sonra da hapisle cezalandırdığı belirlendi. Burada işkence gördüğü belirtilen “İskender” ve “Hogir” kod adlı örgüt sorumluları “firar etmek isterlerken” öldürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

Terör örgütünün silahlı kadrolar tarafından sevilen ve önemli bir taraftar kitlesi olduğu öne sürülen “Mahir-Atakan” kod adlı İbrahim Çoban'ın ise tepkilerden çekinildiği için öldürülmeyip, operasyonların en yoğun olduğu riskli bölgelerin başında gelen Tunceli kırsalına gönderildiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!