PKK, silahı bırak

Güncelleme Tarihi:

PKK, silahı bırak
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Barışçı yolları deneyin Ankara'ya müdahale istemem Türkler dostumdur severim.

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, PKK'ya bir mesaj göndererek ‘Silahlarını bıraksınlar, demokrasiye barışçı yollarla ulaşmaya uğraşsınlar. Bu çok önemlidir’ diye çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler'de Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Fischer, Almanya'da Türk pasaportu taşıyan 2 milyon 100 bin kişinin yaşadığını belirttikten sonra, ‘‘Bunların 500 bini Kürt kökenli, bir milyon 600 bini ise etnik açıdan Türk. Bu bizim sorunumuz. Biz bu insanlarla barış içinde yaşamak istiyoruz. Yeni Türk hükümetiyle yoğun çalışma içindeyiz’’ dedi. Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinden sonra PKK nın çeşitli Avrupa ülkelerinde sergilediği olaylara işaret ederek, Alman Hükümeti'nin politikasında bir değişlik olup olmadığını sorduğumuzda Joschka Fischer PKK'nın Almanya'da yasaklanmış bir grup olduğunu vurgulayarak şöyle yanıt verdi: ‘‘Bunlar yasal bir organizasyon değil. Aksine Adalet Bakanlığımız PKK'yı bir suç örgütü olarak tanımlıyor. Hükümetimizin tutumunda bir değişiklik yok.’’

Fischer, Güneydoğu sorununun Türkiye'nin sorunu olduğunu belirttikten sonra çetebaşı Öcalan'la ilgili olarak, şunları da söyledi: ‘‘Şimdi Türkiye'nin önünde büyük bir fırsat var. Türkiye akıllı davranırsa bu sorunu çözebilir. Türkiye'ye yol göstermek, içişlerine müdahale etmek istemem. Avrupa Birliği de aynen bizim gibi düşünüyor. Sorunların neler olduğunu siz de biliyorsunuz. Bir yanda kriminal sorun var, öte yanda siyasi ve kültürel sorunlar var. Öcalan'ın adil yargılanması ihtiyacı var. Ama çok güç olacağını da biliyorum. Kökleşmiş eski duygular var. Gene de mahkeme adil yürümeli, ne eksik, ne de fazla. Almanya Türkiye'nin dostudur. Ben de şahsen Türk dostuyum ve Türkleri severim.’’ diye ekledi.

ÇİFTE VATANDAŞLIĞI İSTEMİYORUZ

Alman Dışişleri Bakanı çifte vatandaşlığı asla uygulamak istemediklerini, bunun yerine reformları kapsayan yeni bir Vatandaşlık Kanunu'nun çıkarılması üzerinde siyasi partilerin yakında bir zirve toplantısı yapacaklarını da söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!