PKK Kuzey Irak’ı böldü

Güncelleme Tarihi:

PKK Kuzey Irak’ı böldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 00:00

Bölgede halkın nabzını tutan Associated Press Ajansı, Iraklı Kürtler arasında PKK’ya destek olma konusunda kararsızlıklar yaşanmaya başladığını ve bir bölümünün, karşı tavır koyduklarını bildirdi.

BÖLÜCÜ terör örgütü PKK, Kuzey Iraklı Kürtlerin de tepkisini çekmeye başladı. Bölgede halkın nabzını tutan Amerikan Associated Press (AP) ajansı, Iraklı Kürtler arasında PKK’ya destek olma konusunda bir kararsızlık yaşanmaya başladığını bildirdi. Oysa Kuzey Iraklı Kürtler, daha düne kadar çoğunlukla, PKK konusunda açıkça taraf olarak tavır koyuyorlardı. Erbil kaynaklı haberinde AP, PKK yüzünden bölgedeki istikrarın bozulmasından korkan Kürtlerin endişeli olduğunu ve tutum değiştirmeye başladıklarını belirtti. Ajansa konuşan Arap gazeteci İsmail Zayer, "PKK burada yaşayan insanları kaygılandırıyor. Bu yüzden en milliyetçi Kürtler bile artık daha az istekli. Bağımsızlık için ille de bayrak ve devlet gerekmediğini anladılar. Önemli olan ekonomik istikrar" dedi. Bağdat’ta birkaç kez saldırıya uğradıktan sonra, geldiği Erbil’de gazete çıkartan Zayer, siyasi izolasyondan kurtulan Kürtlerin, başka ülkelerle ilişkilere büyük önem verdiğini belirtti. Zayer, bölgenin dışa açılımında tek önemli engelin, şu anda PKK olabileceğini sözlerine ekledi.

AKILLANIYORLAR

Irak içinde göreceli olarak en sakin ve istikrarlı bölge olarak kabul edilen Kuzey Irak, petrol yataklarıyla yabancıların gözdesi halinde. Türkiye’nin sınırı geçip, askeri operasyon yapmasının bu özelliği riske atabileceği kuşkusu, K. Iraklı Kürtlerin aklını başına getirmeye yetti. Terör örgütü PKK ile ilgili şikayetler sadece ekonomik alanda yapılmıyor. Kültürel bazda da PKK rahatsızlığı açık seçik dile getiriliyor. Bölgesel Kültür Bakanı Falkadin Kakei, bölgede gerilimi azaltmak için etkinlikler düzenlenmesine öncülük ediyor.

SİLAH BIRAKSIN

Kakei, AP’ye şöyle konuştu: "Tüm bu normalleşme çabalarımızın önündeki tek engel PKK. PKK, diyalog yerine sıklıkla silaha başvuruyor. Bu bizde ciddi bir düş kırıklığı yaratıyor. Biz, resmi yollardan PKK’dan silah bırakmasını istedik. Silahları bıraksınlar, sorunları için başka yollardan mücadele etsinler."

VALİ: PKK SİNİR BOZUCU

AP’ye konuşan Dohuk Valisi Tahir Fettah Ramazan şunları söyledi: "Dürüst olmak gerekirse, PKK sinir bozucu bir örgüt. Hem Kürtler hem de Türkler, son yıllarda patlayan sınır ticaretinden büyük kazançlar sağlıyor. Sınırdaki Türk ilinde bulunan 180 kadar firma, Kuzey Irak ile yaptığı ticaret ve bölgeye yaptığı yatırımla mali kazanç sağlıyor. Bir Türk saldırısının meydana gelmesi halinde, bu ticaret tehlikeye girer. Bunun da olmasını hiç birimiz istemeyiz."

Huzur kaçtı


Peşmergenin arama ve kimlik kontrolleri, K. Irak’lı Kürtlerin huzurunu kaçırdı. Kontrol noktalarında aramalar nedeniyle oluşan uzun kuyruklar ise bölge insanının tepkisine neden oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!