PKK gümrüğü

Güncelleme Tarihi:

PKK gümrüğü
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 00:00

Türkiye-Irak sınırının Şemdinli-Horyürek Mezrası’nda gümrük kapısı kuran PKK, kaçakçılardan malın cinsine göre giriş-çıkışta gümrük vergisi topluyor. Jandarmaya göre Şemdinli yöresinde kaçakçılık yapanlar mutlaka PKK’nın gümrük kapısından geçmek zorunda.

HAKKARİ İl Jandarma Komutanlığı tarafından, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen gizli kayıtlı yazıda, PKK’nın Türkiye-Irak sınırının Şemdinli-Horyürek Mezrası’nda sözde gümrük kapısı kurduğu, kaçakçıların giriş-çıkışta PKK’lılara gümrük vergisi adı altında para ödediği bildirildi. PKK’nın sorumlu olarak görev verdiği Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı Sabri kod adlı Ali Kısıkyol’un da Şemdinli’de kitabevinde patlama olan Seferi Yılmaz’la ilişkisi olduğu belirtildi. Şemdinli yöresinde kaçakçılık yaparak geçimini sağlayanların, mutlaka PKK’nın gümrük kapısından geçmesi gerektiğini belirten yetkililer, her kaçakçının burada geçirdiği malın cinsine göre PKK tarafından belirlenen miktarda haraç vermek zorunda olduğunu ifade etti. PKK’nın, "gümrükçü"lerinin de örgütün güvendiği kişilerden oluştuğu bildirildi.

PARALARLA KAÇMIŞLAR

Güneydoğu’da görevli bir askeri yetkili, PKK’nın "gümrükçü" diye görevlendirdiği kişilerin, topladıkları paralarla örgütten kaçması üzerine yeni bir uygulama başlattığını aktardı. Artık toplanan hasılat günlük olarak bölge sorumlusuna gönderiliyor ve böylece toplu paranın gümrükçüler tarafından kaçırılması önlenmeye çalışılıyor. PKK’nın "Gümrük sorumlusu" Ali Kısıkyol’un dinlenen telefon konuşmalarına dayanılarak, İl Jandarma Komutanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda, bu kişinin "Umut Kitabevi" sahibi Seferi Yılmaz, Hamit Metin, Adnan Kaya, Ahmet Karagöz, İskender Can, Yunus Özkuyumcu, Lokman Bilmez, Gökhan Kaya ve Hamza Er ile ilişkili olduğu belirtildi. Jandarma Komutanlığı, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmak için gerekli belgelerin de hazırlanmakta olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!