PKK eylemsizlik kararını bir ay uzattı

Güncelleme Tarihi:

PKK eylemsizlik kararını bir ay uzattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 17:13

TERÖR örgütü PKK tek taraflı aldığı eylemsizlik kararını 1 ay uzattığını açıkladı.

Haberin Devamı

PKK daha önce 13 Ağustos ile 20 Eylül 2010 tarihleri arasında aldığı eylemsizlik kararını bugünden itibaren 1 ay daha uzattığını açıkladı. Kandil Dağı’nda PKK elebaşlarından Murat Karayılan, örgüte yakın internet sitelerinde yeralan açıklamasında, esas olarak süresiz ateşkes biçiminde düşündükleri bu sürecin sağlıklı gelişmesi halinde bir ay sonra yeniden bir durum değerlendirmesi yapmayı gerekli gördüklerini belirterek, “Önümüzdeki ay içerisinde karşılıklı güven verici barışçıl çabaların vücut bulması halinde sürecin süresiz bir biçimde ateşkese dönüşeceği açıktır. Aksi taktirde yeni bir değerlendirmeye gidilecektir” dedi.
Karayılan, “Bu sürecin süresiz bir ateşkes olarak uygulanması tarafımızdan arzulanmıştır. Ancak AKP hükümetinin son iki hafta içerisinde hareketimizin tasfiyesine dönük faaliyetleri bizlerde ciddi kaygılar yaratmıştır” dedi.

Haberin Devamı

ÖCALAN MESAJ GÖNDERDİ

13 Ağustos günü süresi belirlenmiş eylemsizlik kararı aldıklarını söyleyen Karayılan, aldıkları karardan sonra Türk devleti yetkililerinin Abdulah Öcalan ile görüştüğünü ve Öcalan’ın da kendilerine mesaj gönderdiğini söyledi. Eylemsiz kararında talepleri olduğunu, ancak bu taleplerin yerine getirilmediğini ileri süren Karayılan, Öcalan’ın eylemsizlik sürecinin uzaması için kendilerine yeni bir mesaj ilettiğini kaydetti.

Karayılan, Öcalan’la başlatılan diyalog sürecinin ne kadar yürüyüp, yürümeyeceğini de görmek ve izlemek gerektiğini belirterek, “Bu nedenlerden dolayı esas olarak süresiz ateşkes biçiminde düşündüğümüz bu sürecin sağlıklı gelişimi açısından bir ay sonra yeniden bir durum değerlendirmesi yapmayı gerekli görmüş bulunuyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde karşılıklı güven verici barışçıl çabaların vücut bulması halinde sürecin süresiz bir biçimde ateşkese dönüşeceği açıktır. Aksi taktirde yeni bir değerlendirmeye gidilecektir” dedi.

İSTENEN KOŞULLAR

Karayılan, aldıkları eylemsiz kararıyla ilgili koşulları da açıklayarak, PKK’nın herhangi bir hareketilik içinde bulunmayacağını belirterek, “Ancak güçlerimizin üzerine şiddetle gidildiğinde ise kendini savunma çerçevesinde cevap verme ve misileme haklarını kullanacaklardır. Bu dönemde güçlerimiz kendisini savunmayı esas alacaktır” dedi. Karayılan, eylemsizlik kararıyla ilgili şartlarını şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Öncelikle, PKK’nın üs alanlarına dönük askeri operasyonlara son verilmesi gerekmektedir. Çünkü askeri operasyonların devam etmesi, ateşkesi kendiliğinden anlamsız hale getirecektir. Bu nedenle gerçek anlamda bir ateşkesin uygulanması için çift taraflı olması kesin gereklidir. Diğer önemli bir husus, Kürt halkının toplumsal, siyasal ve kültürel alanlarına dönük siyasi amaçlı operasyonlarla, baskı, şiddet ve haksız yere tutuklamaların durdurulmaması, toplumsal gerginliği arttıracağı ve ateşkesi sürdürülemez hale getireceği açıktır. Bu nedenle ortamı tahrik edici, Kürt halkının siyasal iradi güçlerine karşı siyasal operasyonlara son verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Sürecin kalıcı bir barışa dönüşmesi için en önemli bir husus da, Kürt sorunun çözümünü de kapsayan demokratik bir anayasa ile demokratik cumhuriyet sürecinin geliştirilmesidir. Sorunun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleştirilmesi için demokratik anayasa ertelenemez bir görev olup, bu konuda pratik adımlarının atılması süreci derinleştireceği muhakkaktır.

Bütün bunlarla birlikte Abdullah Öcalan ile diyalog ve müzakerenin ilerletilmesi, bu sürecin gelişmesi, sağlıklı yürümesi ve sonuç alıcı olması için stratejik bir husus durumundadır. Sorunun köklü çözümünde genel ve güvenlik boyutunun Öcalan ile demokratik haklar ve anayasa boyutunu da Kürt halkının yasal temsilcileri durumunda olan DTK ve BDP ile diyalog ve müzakerenin sürdürülmesi kalıcı barışı gerçekleştirecek yegane yol durumundadır.”

Haberin Devamı

ÖCALAN TEK MUHATAPTIR

Kürt sorunun temel çözüm formülünün Demokratik Cumhuriyet ve Özerk Kürdistan formülü olduğunu ileri süren Karayılan, “Açık ki, sorunun çözümünde bir muhatap sorunu yoktur. Abdullah Öcalan tek muhatap durumundadır. Ancak Kürt halkının yasal demokratik temsilcilerinin de siyasal bir muhatap olarak rol oynamaları bu sürecin bütünlüğü çerçevesinde yürütülmesi gereken bir görevdir. Burada önemli olan sorunun çözümüne dönük güven verici, samimi pratik adımların atılmasıdır. Mevcut güvensizlik ortamını güven arttırıcı tedbirlerle aşmak ve karşılıklı saygı temelinde sorumlu yaklaşımı geliştirmek bu sürecin en önemli, çözümleyici politik duruşu olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!