PKK destekçisi Kürt liderlerle görüÅŸmem

Güncelleme Tarihi:

PKK destekçisi Kürt liderlerle görüşmem
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2007 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Washington’da yaptığı basın toplantısında Kuzey Irak’taki iki Kürt grubun PKK’ya tam destek verdiğini bildiklerini belirterek, "Ben PKK’ya destek verenlerle görüşmem" dedi.

Haberin Devamı

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak’taki iki Kürt grubunun da PKK’ya tam destek verdiğini belirterek "Ben PKK’ya destek verenle oturup ne konuşacağım, ne diyeceğim" dedi. Org. Büyükanıt, ABD’deki temaslarının ardından dün bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Büyükanıt basın toplantısında, bir gazetecinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Irak’lı Kürt liderlerle görüşebileceğine ilişkin sözlerini hatırlatarak, PKK konusunda yaşanan sorunları Kuzey Irak’lı liderlerle masaya yatırılması ve siyasi diyaloğa geçmesine ilişkin sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Ben askerim. Bir görevim terörle mücadele. PKK’yı siyasi bir olay olarak görenle benim asker olarak görüşmemin bir faydası yok. Ama siyasi olarak kim görüşürse görüşür, ona da bir diyeceğim yok. Ben aser olarak nesini görüşeceğim. İki şey var. Bir taraftan PKK’yı terörist görmüyor. İkincisi, şu anda iki grup da PKK’ya tam olarak destek veriyor. Bunu size açıkça söylüyorum. Şu anda PKK’nın en büyük destekçisi kuzeydeki iki grup, bunu çok iyi biliyoruz, bu konuyla ilgili olanlar da biliyor. Ben kimsenin iradesine ipotek koyacak yetkiye sahip değilim. Asker olarak konuşurum. Ama siyaseten kim görüşürse görüşür, onlara  da bir şey diyemem. O benim hakkım mı, değil, onların hukuku, bu kadar açık. Ben PKK’ya destek verenle oturup ne konuşacağım, ne diyeceğim. PKK’ya destek vermeyin, diyeceğim. Veriyor. Bu çok söylendi onlara. O PKK yurt içinde kullandığı cellatları da bunlardan alıyor, patlayıcıları da onlardan alıyor. Eğer hayır bunları yapmıyor derlerse, ben buna birşey diyemem, bu kadar basit."

SINIR PKK’YA TESLİM

Haberin Devamı

Org. Büyükanıt, Türk-Irak sınırının Irak tarafında güvenlik boşluğu bulunduğunu ve bu tarafın PKK’ya teslim edildiğini de bildirerek şu görüşleri dile getirdi:

"Türk-Irak hududunun Irak tarafı bugün tamamen boÅŸ durumdadır. Güvenlik görevlisi ırak hududunu korumakla görevlendirilmemiÅŸtir. Açıkça ifade ediyorum ki Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiÅŸtir.  Bunu ABD yetkililerine çok açıkça izah ettim. Bunu kabul etmek mümkün deÄŸil. Hududu teröris örgüte teslim ediyorsunuz. Kim öteki tarafta koruyanın olmaması. PKK bundan yararlanıp ülkeme zarar veriyorsa Türkiye’nin tedbir almasının zorunluluÄŸunu söylemek isterim."Â

Haberin Devamı

Büyükanıt, Kuzey’deki Kürt gruplarıyla ilgili olarak ise, şu açıklamayı yaptı: "Bu liderleri şahsen tanıyanlardan biri de benim. Bu gruplar maalesef Türkiye aleyhine ve hasmane sayılabilecek ifadelerde bulunmaya başlamışlardır. Kuzey Irak’taki meclisin yaptığı açıklama bizi ziyadesiyle rahatsız etmiştir."

Ona çuvalcı  demeyin

ORGENERAL Büyükanıt, Türk askerlerinin başına çuval geçiren ABD’li generalin de bu sıfattan dolayı çok üzüldüğünü belirterek, basından, "Bu kişi çok üzülüyor, haksız yere hücuma uğruyor. O olayla generalin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bunu vefa borcu olarak söylüyorum. O olayın olduğu zaman general Musul’da komutandı. Lütfen bu kişiye artık çuvalcı paşa demeyin. Türkiye ile ilişkileri çok iyi bir askeri rencide etmeyin" ricasında bulundu.

Haberin Devamı

Büyük oyun başlamak üzere

ORGENERAL Büyükanıt, terör konusunda büyük bir oyunun başlamak üzere olduğunu ifade ederek, "Bunun belki ilk defa söylüyorum. Sahnenin perdeleri kapalı, sahneyi açacak oyuncular ipleri elinde tutuyor. Bunun bütün emareleri ortadadır" dedi. Büyükanıt, şunları söyledi:"Çok büyük bir oyun başlamak  üzere. Sahnenin perdeleri kapalı, sahneyi açacak oyuncular ipleri elinde tutuyor. Yapacakları tek şey perdeyi açmak perde açılmak üzere. Bunun bütün emareleri ortadadır. Önemli olan unu iyi okuyabilmektedir. Oyun şudur: Bugün PKK’nın bir terör örgütü olduğunu dünyada birçok ülke kabul etmiştir. Ancak son aylarda arka arkaya konferanslar düzenleniyor. Kürt konferensları düzenleniyor. Bildirilerine baktığınızda o perdeyi açacak aktörlerin kim olduğunu da anlarsızın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!