Piyasalarda Yunanistan depremi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda Yunanistan depremi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 09:59

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Yunanistan ve Portekiz'in kredi notunu indirmesi küresel borsalarda sarsıntı yaratırken, Avrupa ile ilgili artan endişeler euroyu dolar karşısında son bir yılın en düşüğüne geriletti.

Haberin Devamı

S&P, Salı günü piyasalar kapandıktan sonra Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu “BBB+”dan üç kademe birden indirerek, yatırım yapılamaz seviye olan BB+’ya çektiğini açıkladı. S&P, Yunanistan’ın kısa vadeli kredi notunu ise “A-2”den “B”ye indirdiğini ve not görünümünü ‘negatif izleme’ye aldığını bildirdi. Kurum ayrıca Portekiz'in Portekiz’in uzun vadeli notunu “A+”dan “A-”ye düşürerek iki kademe indirdi ve not görünümünü negatif izlemeye aldı.

 

Bu gelişmeler borsalarda küresel piyasalarda düşüşleri de beraberinde getirdi. Hisse senetleri ve emtia ve euro değer kaybederken tahvillere olan talep ise artış gösterdi.

 

Haberin Devamı

ASYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

S&P'nin açıklamasından sonra dün Avrupa ve ABD borsalarında yaşanan düşüşlerden sonra bügün Asya borsları da güne düşüşle başladı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.6 düşerken, Hong Kong Hang Seng borsası ise yüzde 1.3 geriledi. Bununla birlikte Avustralya, Çin ve Hindistan'ın gösterge endekslerinde de yüzde 1'e yaklaşan değer kayıpları görüldü.

 

Dünkü işlemlerde ise Avrupa'da, Londra Borsası yüzde 2.61, Frankfurt DAX Endeksi yüzde 2.73 ve Paris CAC 40 Endeksi ise yüzde 3.82 gerilemişti. ABD'de Dow Jones Endeksi yüzde 1.9 oranında düşmüştü.

 

EURO BİR YILIN DİBİNDE

Avrupa ile ilgilİ artan endişeler nedeniyle yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri dolara olan talebinin artması euroda da değer kaybı yaşanmasına neden oldu.

 

Euro, New York'taki işlemlerde 28 Nisan 2009'dan beri ilk defa dolar karşısında 1.32 seviyesinin altını gördü. Ancak Euro/dolar paritesi daha sonra hafif toparlanarak Asya’daki işlemlerde yeniden 1.32 seviyesinin az da olsa üzerine çıktı.

 

Avrupa'dan gelen haberlerin olumsuz etkisi petrole de yansıdı. Yunanistan'ın borcunu ödeyememe durumuna düşmesi endişesinin ardından, tehlikenin Portekiz ile birlikte diğer euro bölgesi ülkelerine sıçrayacağı ve bunun küresel toparlanmaya darbe vuracağı endişesi petrolün varil fiyatının 82 dolara düşmesine neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!