Piyasalar Fed kararıyla kriz öncesi seviyelere çıktı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar Fed kararıyla kriz öncesi seviyelere çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 12:07

Yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıkladığı parasal genişleme kararı sonrasında, en sonunda Washington'da birilerinin kırılgan ekonomiyi desteklemek için adımlar attığına yönelik güven duyması, borsaları son iki yılın zirvesine taşıdı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

Dün, yüzde 2'ye yaklaÅŸan ABD'nin gösterge endekslerinden Dow Jones böylece 2008 yılında Lehman Brothers'ın çöküşüyle derinleÅŸen finansal kriz öncesindeki seviyelerine çıkmış oldu. ABD'de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri da benzer ÅŸekilde sert yükseliÅŸler kaydetti.  Â

 

Asya ve Avrupa borsalarında da hızlı yükselişler yaşanırken, dolarda yaşanan düşüş altın gibi değerli madenler ile petrolün fiyatında da önemli artışları beraberinde getirdi.

 

Japonya Nikkei 225 Endeksi yüzde 3'e yakın değer kazanırken, Hong Kong'un gösterge endeksinin kazancı da yüzde 1'i aştı.

 

Haberin Devamı

Altının onsu 1,364 dolarla yeni rekorunu kırarken, ABD tipi ham petrolünün varil fiyatı da 87 dolara yaklaştı.

 

HAMLENİN ZAMANLAMASI ÖNEMLİ

Fed'in 2010 Haziran ayına kadar aylık 75 milyar dolarlık Hazine tahvili alarak gerçekleştireceği toplam 600 milyar dolarlık varlık alım programı, Beyaz Saray ve Kongre'nin ekonomik toparlanmayı canlandıracak ve işsizliği azaltacak politikaları almada uyumlu hareket edemediği bir dönemde geldi. Bu nedenle Fed'in hamlesi büyük önem taşıyor.

 

ABD'de Salı günü yapılan ara seçimlerin sonucunu büyük oranda ekonomideki kötü gidişin belirlediği savunuluyor. İşin kötü tarafı, seçimler sonrasında Kongre'de yaşanacak siyasi tıkanıklık ekonomiyi canlandırmak için alınması gereken vergi indirimleri ve harcamaları artırma adımların atılmasını daha da zorlaştıracak.

 

Ara seçimler sonrası Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmiş ve Senato'da da istemedikleri yasaların çıkmasını engelleyecek çoğunluğa ulaşmıştı.

 

Cumhuriyetçiler, yeni teşvik harcamalarına karşı çıkarken, her yıl federal bütçede 100 milyar dolardan fazla kesintiye gidilmesi taahhüdünde bulunuyor. Cumhuriyetçilerin bu tavrı, ekonomiyi canlandırmak için alınan önlemler tarafında Fed'i yalnız bırakırken Banka'nın aldığı kararlarla zıt tutumlar sergilemelerinde de neden oluyor.

 

Haberin Devamı

KARAR RÄ°SK DE TAÅžIYOR

 

Diğer taraftan Fed'in önümüzdeki sekiz ay içerisinde yapacağı tahvil alımları beklenenden daha fazla enflasyon riski yaratarak ekonomi için tehlike oluşturuyor. Bu, Fed Başkanı Ben Bernanke için zor bir durum yaratırken, ekonominin zayıf seyrettiği bir dönemde Cumhuriyetçilerin kemer sıkma yönünde adımlar atması işleri Bernanke için daha karmaşık hale getirebilir.

 

Bernanke, uzun zamandır yönetime yaptığı çağrılarda, ekonomiyi rayına oturtma mücadelesinde kendisine destek olunması ve Fed'in hamlelerinin tek başına çözüm olamayacağına dikkat çekiyor.

 

Bernanke, Fed'in kararı sonrası Washington Post için yazıdığı bir makalede ekonomik sorunları çözmenin zaman alacağını söyledi. Bernanke, "Bu hem zaman alacak hem de merkez bankası, Kongre, yönetim, düzenleyici kurumlar ve özel sektörün ortak hareket etmesini gerektiriyor" dedi.

 

Haberin Devamı

GELECEK TEPKİ ÖNEMLİ

Kongre tarafından bir destek gelmese de, Fed'in attığı parasal genişleme adımı işe yarayabilir. Bu adım, uzun vadeli faiz oranlarını aşağı çekmek suretiyle, hem iş dünyasının daha fazla yatırım yapması için gerekli teşviği hem de düşen mortgage faizleriyle konut sektörünün güçlenmesini amaçlıyor. Ancak bu hedef elbette, iş dünyasının ve ev alma planı yapanların ne kadar tepki vereceğiyle sınırlı bir durum.

 

Bir başka deyişle, Fed piyasaya 600 milyar dolar pompalayabilir ancak bunun etkili olması için birilerinin bu parayı harcaması gerekiyor. Eğer, iş dünyası, tüketiciler ve yönetim bu harcamayı yapmazsa Fed'in attığı adımın etkisi çok az olabilir.

 

Haberin Devamı

* Washington Post'ta, "Stocks soar after Federal Reserve's move to bolster U.S. economy" başlığıyla yayımlanan yazıdan derlenmiştir.

 

 EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                        Â

                             Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:     Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet          

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!