Pişmanlık genişledi

Güncelleme Tarihi:

Pişmanlık genişledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Adalet Komisyonu, pişmanlık yasa tasarısını kısmen genişletti. Silahlı çete ve örgütte üst seviyede amirlik yapanlar kapsam dışı kaldı. Ancak, 3-5 kişilik timlerin komutanları ve yöneticileri yasadan yaralanacak.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, 6'ncı Pişmanlık Yasa tasarısı 2.5 saat süren tartışmanın ardından kısmen genişletilerek, kabul edildi. Tasarıdaki, idama mahkûm edilen PKK'nın başı Abdullah Öcalan ve 2'nci adamı Şemdin Sakık'ı yararlandırmayan maddede, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de hükümet adına ‘olumlu görüş’ bildirmesi ile rötuş yapıldı.

Bu maddedeki, silahlı çete, teşekkül ve örgütte, ‘amirlik ve kumanda’ yapanların pişmanlıktan yararlanamayacağına ilişkin düzenleme, ‘Üst seviyede amirlik ve kumanda yapanlar’ diye değiştirildi. Buna göre, örgüt ve çetelerin sadece üst seviyede amir ve yöneticileri kapsam dışı kaldı. Yeni düzenlemeye göre Öcalan ve Sakık pişmanlıktan yararlanamayacak. Ancak, PKK'nın 3-5 kişilik timlerinin komutanları ve alt seviye yöneticileri için de pişmanlık yolu açıldı.

MAHKEME KARARIYLA Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak isteyenlerin verdiği bilgiler, çete ve örgüt yöneticilerinin durumu güvenlik birimleri tarafından değerlendirilecek. Bu kişiler hakkında güvenlik birimlerinin vereceği, ‘Olumlu’ veya ‘Olumsuz’ raporuna göre, pişmanlık yasasından yararlanmaya ise son aşamada mahkemeler karar verecek. Komisyonda, tasarının öncelikle Genel Kurul'da görüşülmesi de kararlaştırıldı.

DYP'li Kamer Genç, pişmanlık yasalarından yararlanan Yeşil gibi kişilerin devlet tarafından kullanılmasını da eleştirdi. Genç, ‘‘Sayın Bakan bu Yeşil nerede? Çok rica ediyorum, devlet bu tür itirafçıları kullanmasın’’ dedi. Bakan Türk, Genç'in sorusu üzerine yanında emniyetçilerden bilgi aldı, ‘‘Yeşil'in şu anda yurtdışında olduğu tahmin edilmektedir’’ dedi.

KOŞULSUZ TARTIŞMASI

FP'li komisyon üyeleri ile DYP'li Kamer Genç, tasarının kapsamının genişletilmesini ve daha çok kişinin pişmanlıktan yararlandırılmasını istediler. DYP'li Turhan Tayan, pişmanlıktan yararlanmaları için olumlu görüş bildirilenlerin sayısının yıllar itibari ile resmi rakamlara göre azalmasına dikkat çekerek, daha verimli bir yasa çıkarılmasını istedi. Hatipoğlu, ‘‘Rakamlar ortada, devlet bu işten zarar eden, veresiye veren tüccar durumunda’’ dedi. FP'li Ramazan Toprak, ‘‘Toplumun bugünkü beklentisi daha geniş kapsamlı bir pişmanlık yasası.Tasarı beklentiye uygun değil. Kapsam genişletilirse, dağılma sürecine giren örgütten daha çok kişinin teslim olabilir’’ dedi.

ILICAK 312 AF İSTEDİ

FP'li Nazlı Ilıcak, TCK'nın 312. maddesi nedeniyle siyasi yasaklı hale gelen arkadaşları için de af istedi. Ilıcak, ‘‘Mağduriyetler üzerine kurulu bir ortamda huzur tesis edilemez. Mademki bu yasa çıkıyor. 312'den doğan siyaset ve milletvekili seçilmesi yasağı da af kapsamına alınsın’’ dedi. Ilıcak, tasarının kapsamının genişletilmesini destekledi ve vatandaşlara güven verilmesini istedi.

DYP'li Genç, ihbarcılığa ve itirafçılığa zorlanmadan silahı ile birlikte karakola değil savcılıklara teslim olan kişilerin pişmanlıktan yararlandırılması istedi.

TÜRK KARŞI ÇIKTI

Eleştirileri yanıtlayan Bakan Türk, bu tasarının Anayasa ve kamuoyunun duyarlılığı dikkate alınarak, hazırlandığını ve kapsamın genişletilmesinin yanlış olacağını savundu. Türk, PKK'nın dağılma sürecine girdiğini ve bir pişmanlık yasasının çıkarılması için çok uygun bir konjonktürde bulunulduğunu savundu. Türk, ancak ‘faal nedamet’ içinde bulunan, örgütle ilgili verdikleri bilgilerin doğruluğu güvenlik güçleri tarafından doğrulanan kişilerin mahkemeler tarafından pişmanlıktan yararlandırılabileceğini anımsattı. Tasarı ana hatları ile değiştirilmeden sadece kısmen genişletme rötuşu ile geçti.

3 bin 509 kişi başvurdu

DEVLETİN resmi rakamlarına göre bugüne kadar çıkarılan 5 pişmanlık yasasından yararlanmak için 3 bin 509 kişi yararlanma talebinde bulundu. Bunlardan 775'inin durumu ‘Uygun’ değerlendirilirken, 2 bin 721'inin durumu ‘Olumsuz’ olarak nitelendi. 13'ünün soruşturması sürüyor. İtiraflar sonucunda 2 bin 320 örgüt mensubu tespit edildi. Bunlardan 755'i yakalandı, 591 olay aydınlatıldı, 233 adet sığınak ve depo tespit edildi. 34 bin 700 mark, 605 bin sahte İran tümeni, 200 dinar silah ve mühimmat ele geçirildi.

1 KİŞİ ESTETİK

İtirafçılara devlet tarafından çeşitli koruma tedbirleri de alındı. Bir itirafçıya estetik operasyon yapıldı. İtirafçılardan, 54'üne iş kurma, 78'ine işe yerleştirme, 43'üne kimlik değişikliği, 54'üne silah taşıma ruhsatı onayı, 99'unu da maddi yardımda bulunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!