Piri Reis bugün sondaj çalışmalarına başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Piri Reis bugün sondaj çalışmalarına başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 13:04

Urla Limanı'ndan, petrol, doğalgaz araştırması yapmak üzere Doğu Akdeniz'e hareket eden Koca Piri Reis Gemisi'nin koordinatları belirlenen bölgede öğleden sonra araştırma çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koca Piri Reis gemisinin Akdeniz'deki seyrinin sorunsuz devam ettiğini belirtti.

 

Enstitülerinin bünyesindeki geminin, çalışma yapılması için koordinatları belirlenen bölgeye ulaşmak üzere olduğunu kaydeden Benli, uydu telefonu aracılığıyla sağladıkları irtibatta, şu ana kadar sorunsuz şekilde geminin ilerleyişini sürdürdüğünü öğrendiklerini anlattı.

 

Benli, “Araştırma yapılacak bölgeye bugün öğle saatlerinde geminin ulaşmasını bekliyoruz. Ekip, koordinatları tespit edilmiş bölgeye varmasının ardından, öğleden sonra sismik araştırmalarına başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Uydu telefonu aracılığıyla gemiyle günde 2 kez bağlantı kurduklarını kaydeden Benli, bunun yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TPAO'nun da gemiyle sık sık irtibata geçtiğini bildirdi.

 

AVRUPA PARLAMENTOSU AKDENİZ KRİZİNİ TARTIŞACAK

Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz sondajına başlama girişiminden dolayı ortaya çıkan kriz, yarın akşam Avrupa Parlamentosu genel kurul toplantısında ele alınacak.

 

AB Komisyonu ve AB Konseyi, genel kuruldaki oturumda konuyla ilgili Avrupalı parlamenterleri bilgilendirecek ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtlayacak.

 

Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama krizinin, çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'nda temas ve incelemelerde bulunacak Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın görüşmelerinde de ayrıntılı bir şekilde gündeme gelmesi bekleniyor.

 

AB Komisyonu geçen hafta yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum kesiminin tek yanlı olarak Akdeniz'de sondaj çalışmalarının yol açtığı gerginlikte taraflardan çözüme odaklanmalarını istemişti.

 

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, Kıbrıs'ta tarafların BM önderliğinde yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaştığını hatırlatarak “Kapsamlı çözüme odaklanma görmek istiyoruz. AB tüm taraflara (Kıbrıs'ta) en kısa sürede kapsamlı çözüme ulaşılması için ellerinden gelen çabayı göstermeleri çağrısı yapıyor” ifadesini kullanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!