'Piercing' zehirliyor

Güncelleme Tarihi:

Piercing zehirliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gençler ve sanatçılar arasında yaygınlaşan ‘‘Piercing’’ (Delme) ismi verilen vücut takılarının bir çok rahatsızlığa yol açabildiği bildirildi.

Kulak memesi dışında burun kanatlarına, dudağa, kaş kenarlarına, dilin ortasına, hatta cinsel organlara kadar bir çok yere delik açıp halka ya da vidalı parça yerleştirme özellikle Batı ülkelerinde yaygınlaştı. Almanya'nın Marburg kentindeki Ağız ve Diş Hijyeni Merkezi vücutlarını deldirerek takı takan gençlerin dişlerinin minelerine ve dolgu kronlarına zarar verdiğini bildirdi. Almanya'nın Sesi Radyosu, Berlin Üniversitesi Hastanesi Chartite'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Dukaklara delinen delikler ve takılan madeni ziynet eşyalarının diş etleri ve özellikle köpek dişlerine zarar verdiği açıklandı. Beyaz nikelden yapılan ucuz halka ve benzeri takıların tükrük salgısının etkisiyle nikel kaplama çözültülerin vücuda girmesine neden olduğu, bunun da çeşitli allerji ve zehirlenmelere neden olduğu saptandı. Ağız içinde delik açma sırasında mikrop kapma olaylarına da sık rastlandı.

HEPATİT TEHLİKESİ

Güzelleşmek isteyenlerin deldirme sırasında Hepatit mikrobu bile kapabildiği görüldü. Kulak memesine açılan deliklerin daha az tehlikeli olduğu ancak, bu organın üst tarafı ve başka yerlerinde bir takım akupuntur noktaları bulunduğu hatırlatıldı. Uyarıldığında belli organları çalıştıran bu noktalardan sinirlerin geçtiği, delik açılırken yanlış uyarılma ya da geçirilen halka ve benzerleriyle sürekli uyarıya yol açılabildiğine dikkat çekilerek istenmeyen durumlarla karşılaşılabileceği kaydedildi. Kulakta bazen delik açılırken mikrop kapma olayları görülebildiği bu tür vakalarda baş bölgesindeki lenf yollarında ‘‘Beze’’ olarak bilinen kansere yol açan şişkinlikler olabildiği vurgulandı. Lenf yollarının beyaz kan denilen bağışıklık sisteminin önemli bir parçasını oluşturduğu bildirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!