Photoshop taarruzu mu?

Güncelleme Tarihi:

Photoshop taarruzu mu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 01:33

Büyük Taarruz’u gösteren ve 28 Ağustos 1922 tarihli Tevhid-i Efkâr gazetesinin birinci sayfasında da yayımlanan fotoğraf photoshop mu? Araştırmacı Atilla Oral, fotoğrafın 1915’te Çanakkale’de Türk mevzilerine hücum eden İngiliz askerlere ait olduğunu iddia ediyor.

Haberin Devamı

KURTULUŞ Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran Büyük Taarruz’u gösterdiği sanılan fotoğraf, 90 yıllık photoshop çıktı. Altında Arapça harflerle Türkçe, “Afyonkarahisar melhame-i kübrasında (ölüm kalım savaşında) kahraman askerlerimizin düşmana süngü hücumu” yazan fotoğrafın, 1915’te Çanakkale’de Türk mevzilerine hücum eden İngiliz askerleri olduğu ortaya çıktı. Fotoğraftan esinlenilerek çizilen resimde İngiliz askerlerin miğferlerinin kalpağa dönüştürülerek Türk askerine benzetildiğini söyleyen tarihçi Atilla Oral, photoshop’u tesadüfen ortaya çıkaran isim. Kartpostalın İngiltere’de basılan orijinaline ulaşan Oral, “Kopya ve rötuş yaklaşık 90 yıl önce yapılmış, ordularımızın büyük taarruza geçtiğini duyuran haberle birlikte bu kopya resim gazetelerde de yayımlanmış, 28 Ağustos 1922 tarihli Tevhid-i Efkâr’ın birinci sayfasında da yer alıyor” diyor.
Edirne Müdafi Şükrü Paşa’yı şehir düştükten sonra Bulgar Kralı’na kılıcını teslim ederken gösteren, 100 yıl önce Bulgarlarca yapılan montajı da ortaya çıkaran Oral, yeni bir tarihi photoshop tespit etti. Oral bu kez Türkler tarafından kullanılan photoshop’u nasıl belirlediğini şöyle anlattı:

Photoshop taarruzu mu

ÖLÜM KALIM SAVAŞI

Haberin Devamı

“Kartpostaldaki çizim güya Afyonkarahisar’daki Büyük Taarruz’da askerlerimizin düşmana karşı süngü hücumunu gösteriyor. Resmin altında Arapça harflerle, Türkçe olarak ‘Afyon Karahisar melhame-i kübrasında (ölüm kalım savaşında) kahraman askerlerimizin düşmana süngü hücumu’ yazılı. Bazı tarih kitaplarında ve müzayedelerde ara sıra bu kartpostala rastlıyordum. Geçenlerde dikkatimi çekti. Bu kartpostalın konusunu oluşturan çizimin, bir ressamın hayali sonucu yapılmış bir kompozisyon olmadığını fark ettim. Araştırdım ve işin içyüzünü öğrendim. Süngü hücumuna geçen askerler ne yazık ki Türk değil, İngiliz askeri. 1915 yılında çeşitli yabancı gazete ve dergilerde yayımlandığı gibi, İngiltere’de basılmış kartpostalları da mevcut.

ÇANAKKALE’DEKİ İNGİLİZ HÜCUMU

Haberin Devamı

Resim Çanakkale cephesinde Türk mevzilerine süngü hücumuna geçen İngiliz askerlerinin fotoğrafı üzerinden kopyalanarak alınmış. Kopyacılığı yapan ressam, İngiliz askerlerinin başındaki miğferleri rötuşlayarak kalpağa çevirmiş. Bu kopyacılık yeni de değil. Yaklaşık 90 yıl önce yapılmış. Şöyle ki; ordularımızın büyük taarruza geçtiğini duyuran haberle birlikte bu kopya resim gazetelerde de yayımlanmış.”

Photoshop taarruzu mu

Fotoğrafın 1915 yılında çeşitli yabancı gazete ve dergilerde yayımlanan orijinali.

Photoshop taarruzu mu

28 Ağustos 1922 tarihli Tevhid-i Efkâr’ın birinci sayfasında yer alan fotoğraf.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!