Petrus’un piri 44 bağbozumu gördü, 65’inde emekli oldu

Güncelleme Tarihi:

Petrus’un piri 44 bağbozumu gördü, 65’inde emekli oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2008 00:00

Merlot üzümünün piri olarak anılan, Chateau Petrus şaraplarının teknik yöneticisi Jean-Claude Berrouet, 44 bağbozumunun ardından emekli oldu.

1964’ten bu yana Petrus’ta çalışan Berrouet, son olarak 2007 hasadını gördü. Şu anda Christian Moueix’e ait olan bağlarda Berrouet; Petrus, Madelaine ve Trotanoy gibi önemli şaraplardan sorumluydu.

BORDEAUX’nun Saint-Emilion bölgesinin 500 metre kuzeyinde bulunan, dünyanın en kaliteli şaraplarından birini üreten Chateau Petrus’ta 44 bağ bozumu gören, Merlot üzümünün üstádı olarak anılan Jean-Claude Berrouet emekli oldu. Petrus’un piri, 65 yaşındaki Jean-Claude Berrouet 1964’ten buyana Petrus şaraplarına ruh veriyordu. Son olarak 2007 hasadında yer alan Berrouet, Aralık ayında Chateau Petrus’tan ayrıldı. Berrouet’un yönetiminde lüks şarap markası Petrus, tüm dünyada, İsa’nın Yuhanna İncili’nin bir bölümünde tüm insanlığı emanet ettiği 12 havariden biri olan Aziz Petrus’tan daha çok bilinen bir isim oldu. Şu anda Christian Moueix’e ait olan bağlarda Berrouet; Petrus, Madelaine ve Trotanoy gibi önemli şaraplardan sorumluydu.

BORDEAUX KIRMIZICI OLDU: Berrouet, 22 yaşında genç bir önolog olarak Chateau Petrus’un bağlarına adım atmıştı. Geçmişi bilmeden ilerleme olmayacağına inanan Berrouet, bütün çağlardaki şarapçılığı inceledi. Bugün Bordeaux’nun kırmızı şaraplarla anılmasını sağlayan da Merlot üstádı Berrouet’dur. 1964 yılında Bordeaux’da üretilen şarapların yüzde 60’ı beyaz, yüzde 40’ı ise kırmızıydı. Bugün ise kırmızı şarap üretiminin oranı 87’yi aşıyor.

TERROIR KALİTEYİ GARANTİLEMEZ: Şarap üretiminde kabaca iklim, toprak ve üzümün yetiştirildiği yerin konumu ifade eden ’terroir’ın kaliteyi garanti etmediğine inanan Berrouet, asmalar ile suyun ilişkisi ve üretim sürecindeki bazı efektlerin kaliteyi verebileceğini vurgulamıştı. "Petrus’a kalitesini veren killi eşsiz bir toprağa sahip olma ayrıcalığı değil, su tedariğinin sınırlanması ve şarabın üretiminde odaklanılan ikincil etkiler" diyen Berrouet, ulaştıkları üzüm ve şarap kalitesinin sırlarını açıklamıştı. Olivier de Serres 1600’lerde yazdığı kitabında terroir için ’Tarımın Tiyatrosu’ tanımını kullanmıştı ve bu ifade Berrouet’un en çok hoşuna giden tanımlamaydı.

GENÇLİĞİN ÖNÜNÜ AÇTI: Dünyanın en ünlü şaraplarına imza atan Berrouet, yeni sitil Bordeaux şaraplarını onaylamayan çıkışlarıyla dikkat çekti ancak, hiç çekici olmayan slikon kapakları övmesi büyük şaşkınlık yaratmıştı. Emekliye ayrılan Berrouet, Moueix ailesine danışmanlık yapmayı sürdürecek ve Montagne Saint Emilion’daki Vieux Chateau Saint Andre’de şarap üreten oğluna yardım edecek. Her zaman yeni fikirlere saygı duyduğunu söyleyen Berrouet "ARtık gençlerin önünü açmanın, onlara yolvermenin zamanı gelmişti" dedi.

KENDİ ŞARABINI YAPTI: Jean-Claude Berrouet uzun yıllar kendisinden beklendiği gibi Herri Mina ismini taşıyan kendi şarabını da yaptı. Herri Mina, Irouleguy şaraplarına bir örnek teşkil ediyor. İlk hasatı 2001 yılında yapılan Herri Mina için Berrouet, "Emeklilikle birlikte daha çok zaman ayırabileceğim. Bütün profesyonel hayatım boyunca öğrendiğim bilgileri, tecrübeleri ona aktarabileceğim" diye konuşmuştu.

40-50 sene yıllandırılabiliyor

YÜZDE 95 Merlot ve yüzde 5 Cabernet Franc üzümünden yapılan Petrus şarapları dünyanın en pahalı şarapları arasında yer alıyor. 40-50 sene yıllandırılabilen şarapların dünyada pekçok hayranı bulunuyor. Petrus şaraplarının şişesi 1641 dolar civarında bir fiyattan satılıyor. Üretim yılına göre 10 bin hatta 100 bin dolara satılan Petrus’lar bile var. Tam gövdeli, meyve aromaları ile tanen bakımından zengin olan Petrus, Türkiye’de ismini daha çok, Uzan Ailesi’nin mallarına TMSF’nin el konulmasıyla ailenin sahip olduğu onlarca şişe şarapla duyurmuştu.

Kraliyet düğününde hediye edildi, ünü dünyaya yayıldı

CHATEAU Petrus 19 yüzyılda Arnaud ailesine aitti ve Madam Loubat 1925 yılından itibaren şatodan hisse almaya başladı. İkinci Dünya Savaşı bittiğinde Madam Loubat şatonun tek sahibi haline gelmişti. 1947’de İngiltere Prensesi Elizabeth ile Edinburg Dükü Philip’in düğününde Madam Loubat, Petrus hediye edince, şarabın ünü tüm dünyaya yayılmaya başladı. Efsane şarap olmayı sürdüren Petrus, öncelikle kraliyet aileleri arasında popüler oldu. ABD’nin suikaste kurban giden Başkanı John F. Kennedy de Petrus düşkünleri arasında yer alıyordu. Loubat’ın ölümüyle Chateau Petrus, yeğenleri Madam Lacoste ve Mösyö Lignac’ın oldu. Bir süre sonra şarap ticareti yapan ve dağıtımda neredeyse tekel olan Jean-Pierre Moueix, Lignac’ın hisselerini aldı. Chateau Petrus hálá Jean-Pierre Moueix’in oğlu Christian ve torunu Edouard tarafından yönetiliyor.

Yerini oğlu Oliver alacak

CHATEAU Petrus şaraplarının teknik yöneticisi Jean-Claude Berrouet, emekli olma kararını ise gönül rahatlıyla verdi. Merlot şaraplarının üstadı olarak da bilinen Berrouet’in Petrus’taki görevini Chateau Cheval-Blanc şarapları için önolog olarak çalışan oğlu Oliver Berrouet devralacak.

İsa yakalanınca havari olduğunu inkár etmişti

ORJİNAL metinlerdeki adı Simon veya Simeon olan Simun’a, kilisesini üzerine inşa edeceği kayaya ithafen Petrus adı İsa tarafından verildi. Roma’da öldürülen Petrus, Roma Katolik Kilisesi’nin ilk piskoposu kabul edilir. İsa, çarmıha gerilmek üzere yakalandığında İsa’nın havarisi olduğunu üç kez inkár etti. Dört İncil de İsa tarafından Son Yemek’te inkár edeceğini söylediğinde Petrus’un buna inanmadığı anlatılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!