Pet corner

Güncelleme Tarihi:

Pet corner
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özgürlüğe adım adım

Kültürpark'taki 'Hayvanat Bahçesi' ayıbı son günlerini yaşıyor. Kat kat telörgüler arkasında, hücre yaşamı süren hayvanların özgürlüğü, yapımı büyük bir hızla sürdürülen yeni hayvanat bahçesine endekslendi.

İstanbul-İzmir Çevreyolu üzerindeki 200 dönümlük arazide silüeti yükselmeye başlayan yeni hayvanat bahçesi, sadece Bursa'nın değil, tüm Türkiye'nin gözbebeği olacağa benziyor.

Proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, gecekondu önleme bölgesi olarak seçilen arazide başlatıldı. Macar ve Avusturyalı danışmanların katkıda bulunduğu projenin hazırlanması için mimarlardan oluşan bir heyet, Avrupa'daki hayvanat bahçelerini gezdi. Ortaya, hayvanların doğal ortamlarına çok benzer, geniş mekanlarda yaşayacağı bir proje çıktı. Yeni hayvanat bahçesinde, telörgülerin pabucu dama atıldı. İnsanlarla hayvanlar arasına, Avrupa'daki hayvanat bahçelerinde olduğu gibi doğal engeller konuldu.

Su kuşları için inşa edilen ve içinde bir de göletin yeralacağı kafesin inşaati bitmek üzere. 70 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde ve 20 metre yükseklikte olacak dev kafeste, 26 tür su kuş yaşamını sürdürecek. Gezinti yollarının da yeralacağı kafese giren ziyaretçiler, kuşları, aralarında hiç bir engel olmadan izleyebilecekler.

Hayvanat bahçesinde ayılar ve kurtlar için, yapay kayalardan özel bir bölüm hazırlandı. Burada her iki cins de ortak bir yaşam sürdürecekler. Ayı ve kurtların bahçesine yaslanan yapay kayalıklara ise yırtıcı kuşların konulacağı özel kafesler yapılıyor.

Projede 'Afrika savanı' adı altında hazırlanan alanda ise, zürafalar, antiloplar, develer, zebralar serbest olarak dolaşacaklar. Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerinin atıldığı Bursa'daki Hayvanat Bahçesi'nin kuruluşundaki bir amaç da, imparatorluk toprakları üzerindeki tüm hayvanları imkanlar ölçüsünde biraraya getirmek.

Hayvanat Bahçesi'nin tam ortasında, Bursa'nın tarihi Cumalıkızak Köyü'nün bir sokağı kopyalanıyor. 'Çocuk Köyü' adı verilen bu bölümde, tıpkı gerçeğinde olduğu gibi koyunlar, keçiler, inekler, tavuklar ve ördekler yeralacak. Köyün çocuk ziyaretçileri, buradaki hayvanlarla birebir temas halinde olabilecekler. Onlara yem verecekler. Atlara binecekler.

Parkın girişinde bir hayvan müzesi, bir restoran bir de gösteri merkezi yeralacak. 230 milyar liraya malolması beklenen Hayvanat Bahçesi'nde 65 türden bine yakın hayvan barınacak. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin de bilimsel destek verdiği proje kapsamında, ülkemizde nesli tükenen hayvanların üretimi konusunda da çalışma yapılacak.

İnsanları cezalandıralım

Adana'da, 500'e yakın nüfuslu, 90 daireli Gülek Plaza, üç köpek ile üç kediye dar edildi.

Yönetici dava açtı. Mahkeme, sürgün kararı verdi.

Köpeklere yol göründü.

Hakim, kalemini de kırmalıydı.

Çünkü bu karar, köpeklerin idam fermanı.

Şımarık kanser hastası. Diğer ikisinin durumu onun kadar umutsuz.

Belki birine yeni yuva bulunacak.

Diğerleri, sokaktaki sahipsizler ordusuna katılacak.

Açlık, hastalık sokaklarda kol geziyor.

Yaşam mücadelesini, belki bir otomobilin tekerlekleri altında noktalayacaklar. Belki de İskenderun usulü infazla.

Evden dışarı adım atmadan Gülek Plaza'nın huzurunu kaçırmayı başaran üç kedi de, kapı dışarı edilmek için mahkemenin kararını bekliyor.

Kedi ve köpeklere verilen sürgün kararı, gücünü Medeni Kanun'un 661'inci maddesinden alıyor. Kanun, mülk kullanılırken komşuya zarar verecek taşkınlıklar yapmayı menediyor.

Kanunun muhattabı mülk sahibi. Ama ceza kediye, ya da köpeğe kesiliyor.

Kimse kalkıp da, eğitim vermediği için köpeği havlayan, gerekli özeni göstermediği için kedisi tuvaletini apartmanın kapısına yapan hayvan sahibine ceza kesmeye yanaşmıyor.

Böylesi daha kolay.

Yok et ve kurtul.

Hayvan Hakları Yasası Meclis'ten geçmediği sürece, ucubelik devam edecek.

Sıra kanaryalara gelecek.

Ardından muhabbet kuşlarına.

Bu nefret hiç bitmeyecek.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Köpeği otomobile alıştırmak

Yaz geliyor. Köpekler ve köpekseverler yakında uzun otomobil yolculuklarına çıkacaklar. İyi de, köpek otomobile nasıl alışacak? Acaba kusacak mı?

İlk hafta, zaman zaman köpeğinizi otomobilde oturtun. İkinci hafta motoru çalıştırın. Köpek motorun sesine alışsın. Üçüncü hafta 100-200 metre, ardından 500-1000 metre mesafelere götürün. İndirip, tekrar bindirme egzersizleri yaptırın.

Üçüncü hafta şehir içinde kısa turlar atın. Pikniğe gidin. Köpeğin direncine bakın. Bozulma varsa tekrar başa dönüp, alıştırma işlemini yine deneyin.

Onu, yolculuğa çıkmadan en az iki saat önce doyurun. Yolda başka yiyecek vermeyin. Birkaç saatte bir su verebilirsiniz.

Sıcaklık 20 dereceyi aşıyorsa, onu asla otomobilde kapalı bırakmayın. Zorunlu hallerde klimanızı açık bırakın.

Gördüğünüz gibi, köpeğini otomobile alıştırmak zor değil. Tatil öncesi birkaç saatinizi alacak egzersizler, tatil süresince hem sizin hem de köpeğinizin keyfinin kaçmasını engelleyecek.

Üstelik o, sizinle uzun süre beraber olmaktan, yeni şeyler öğrenmekten keyif alacak.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Bahçedeki kuşlara

Nisan ayıyla birlikte, bahçelerden kuş cıvıltıları gelmeye başladı. O sevimli kuşlar için, seslerini dinlemekten başka yapabileceğimiz şeyler de var. Küçük bir yuva, biraz yemle, onları bahçenize konuk edebilirsiniz. Hollandalı Kuş Yemi üreticisi Witte Molen firması, bahçelerde bir ağaç dalına asmak için, hindistan cevizinden, içi yem dolu kuş yuvaları yaptı. Kuşlar, önce hindistan cevizinin içindeki yemleri yiyor. Daha sonra boşalan kabuğun içine yuva yapıyorlar. Tatsız bir olaya meydan vermemek için, yem dolu yuvaları, kedilerin ulaşabileceği dallara asmayın.

Beyaz Değirmen 0282 261 38 50

KÖPEK HİKAYELERİ Ağaçkakan gibi

Davey, kent sokaklarında 13 ağacı kemirerek, bin 200 dolar civarında zarara neden oldu. Ama kendi suçu değildi bu. Verilen buyrukları yerine getiriyordu.1988'de, Pennsylvania'nın Lancester kentinde polis, yeni dikilmiş bazı fidanların parçalanmış olduğunu gördü. Araştırmalar sonucunda bu işi yapanın Davey olduğu anlaşıldı. Bir köpekti Davey. Suçlanmadı. Ama, sahibinin 19 yaşındaki yeğeni gözaltına alındı ve mahkemeye çıkartıldı. Duruşmada avukat, gencin, arkadaşlarına gösteriş yapmak için köpeği kullandığını söyledi. ‘‘Köpeğinin, verdiği buyrukları yerine getirdiğini kanıtlamak istedi’’ dedi. Davey'i suça teşvik eden genç, iki yıl hak mahrumiyeti ve ağaç dikme cezasına çarptırıldı.

Yuva

BAKAMIYORUM Çalışan bir kadınım. Çok acıdığım için sahiplendiğim kedimin üç de yavrusu oldu. İnanılmaz şirin şeyler. Onlara bakamıyorum. Sokağa da atamam. Beni bu çıkmazdan kurtarın. Bu güzel yavruları kurtaralım.

Hatice Boz 0216 463 70 35

Mektup

MARMARA VETERİNER KLİNİĞİ

Mustafa Mazhar Bey Sokak No: 39/3

Selamiçeşme İstanbul -

0216 347 49 42

DOĞA HAYVANEVİ

Atatürk Mahallesi Yeşil Sokak 14/B

Ümraniye İstanbul - 0216 329 82 60

BORA VETERİNER SAĞLIK HİZMETLERİ

Naz Eser İş Merkezi Yeni Pazaryeri Yanı

Yalıkavak Bodrum - 0252 385 23 51

PET EVİM VETERİNER KLİNİĞİ

İsmetpaşa Mahallesi Mekekler Sokak

Devrek Zonguldak - 0372 556 29 49

TEK-PET SHOP

M.Paşa Caddesi Küçükyalı İzmir

0232 232 29 85

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner Güneşli-34544 İSTANBUL

Faks: 0212 677 03 40 e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!