Peru'da havai fişek faciası

Güncelleme Tarihi:

Peruda havai fişek faciası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2001 01:28

Peru'nun başkenti Lima'da bir mağazanın havai fişek satılan bölümünde deneme yapılırken yangın çıktı.

Yılbaşı kutlamaları için havai fişeklerin satıldığı bölümdeki dükkanlardan birinde, bir satıcının deneme yaptığı sırada meydana gelen patlamanın yol açtığı yangın dört blokluk bir bölgeyi etkiledi. En az üç bina ve çok sayıda otomobil de tahrip oldu. İtfaiye müdürü Tulio Nicolini, 440 itfaiyecin, çok sayıda ceset çıkardığını anlattı. 122 ölü saptandı, 40 kişi ise kayıp. Yangında 180 kişi de yaralandı.

Kendilerini kilitlediler

Kurbanların çoğunun yanarak ya da dumandan boğularak öldükleri belirtildi. Esnafın çoğunun patlamanın ardından yağma olmasın korkusuyla dükkanlarını kilitleyerek kendilerini içeri kapatması ile ölü sayısının yüksek olduğu öğrenildi. Şehrin birçok hastanesi yanan ve dumandan zehirlenenlerle doldu. Yetkililer yangının Lima'da meydana gelen en büyük facia olduğunu söylediler.

Çatılarda mahsur kaldılar

Uzun süre söndürülemeyen yangın sırasında su sıkıntısı yüzünden kentin diğer kesimlerindeki itfaiyecilerden yardım istendi. Radyo kanalları, çok sayıda kişinin çatılarda mahsur kaldığını bildirdiler. Bir yurt için gezisini iptal ederek yangın bölgesini ziyaret eden Devlet Başkanı Alejandro Toledo, ülkede iki günlük yas ilan etti. Toledo, yangını ‘‘korkunç bir felaket’’ olarak niteledi.

Dehşet görüntüleri

Türkiye'de krizle hatırlanacak 2001 yılı, Peru'da da 122 kişinin öldüğü bu faciayla hafızalara kazındı. Bir çok binayı harap eden havai fişek faciası, yılbaşı eğlencesine hazırlanan insanları acıya boğdu. Aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce insan hastaneye kaldırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!