Pediatride yeni misyon

Güncelleme Tarihi:

Pediatride yeni misyon
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çocuk felci, boğmaca, kızamık gibi hastalıklarla mücadelede önemli mesafe katteden hekimler şimdi de yaşam kalitesini arttırmak için 'çocukların avukatı' olmaya hazırlanıyor.

OTUZALTINCI Türk Pediatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Özdemir İlter, çocuk hekimlerinin sağlığı korumak ve iyileştirmenin yanısıra, ‘çocukların avukatlığını’ üstlenme misyonlarının da bulunduğu vurguladı. Teknolojik ve bilimsel ilerlemenin ahlákla paralel gitmediğini belirten Prof. Dr İlter, çocuk hekimlerinin görevlerinden birinin de üretilenlerin hakça dağılımının sağlanması olduğunu söyledi.

Türk Pediarti Kurumunu'nun Conrad Otel'de düzenlediği ve 800 hekimin katıldığı kongrede, bilimsel etkinliğin yanısıra, etik ve tıp konuları da ele alınıyor. Prof. Dr. İlter, son 25 yılda, sanayi ve tarım üretiminin 5 kat, nüfusun 1 kat artmasına rağmen gelişmenin yaşam standardına yansımadığını söyledi. Üretim kapasitesiyle, etiğin birbirine paralel gelişmediğini belirten Prof. Dr. İlter, ‘‘Türkiye'de gelirin yükselmesine rağmen, çocuklara intikali, ahl*aki yönü hálá eksik. Bence çocuk hekimlerinin yapması gereken üretilenlerin hakça dağıtılmasını sağlamak ve bunun için mücadele etmektir. Tabip Odası başkanlığı yaptığım 1970'li yıllarda da bunları savunduğumuz için ağır ceza mahkemelerinde sorarlardı, ‘Sen doktorsun, senin işin mi bu?’ diye. Elbette benim görevimdi bu’’ dedi.

Bütün çocuk hekimlerinin ‘‘çocukların avukatı’’ diye isimlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. İlter, ‘‘Sadece yaşatmak değil, başkasına bağımlı olmadan, sürünmeden yaşatmak. Kaliteli yaşam sağlamak önemli’’ dedi.

Çocuk felcini yendiler

Çocuk hekimlerinin tıbba başarılı hizmetler verdiklerini söyleyen Prof. Dr. İlter, 1960'larda 1000 canlı doğumdan 250'si 5 yaşını görmezken, bu rakamın günümüzde 1000'de 40'ın altına indiğini söyledi. 1 yaş altında ölümlerin ise 1000'de 150'den, binde 30'lara kadar düştüğünü belirten Prof. Dr. İlter, ‘‘Bu rakamlar belki çok önemli değil. Yunanistan ve Bulgaristan'da bu rakamlar daha aşağıda. Ama 62 milyonluk bir ülkeyi yönetmek, 10 milyonluk ülkeden çok daha zor. Türk çocuk hekimlerinin en büyük başarısı da iyileştirilebilir, önlenebilir hastalıklardan çocukları öldürmemeleri, koruyabilmeleri’’ dedi.

Dizanterinin Rusya'da kol gezdiği halde, Türkiye'de hemen hemen hiç görünmediğini anlatan Prof. Dr. İlter, boğmaca, kızamık hastalıklarının da çok azaldığını söyledi. Kızamığın eskisi gibi çocukları öldürmediğini, çocuk felcinin 2 yıldır görülmediğini belirten Prof. Dr. İlter, ‘‘Türk hekimleri bu hastalıkları halletmiş durumdalar’’ dedi. Prof. Dr. İlter, ancak beslenme sorununun devam ettiğini söyledi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nil Arısoy da pek çok çocuğun sağlık güvencesi olmadığını belirterek, devletin bunlara sağlık hizmeti vermesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Arısoy, ‘‘Her çocuğun doktor ve ilaç hakkı var’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!