Pazarlık asla yok

Güncelleme Tarihi:

Pazarlık asla yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2013 00:00

Başbakan Erdoğan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Hürriyet yazarı Taha Akyol, Posta Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını, Kanal D ve CNNTürk’ün ortak yayınında yanıtladı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde sınır dışına çekilecek PKK’ya “Silahı bırakıp öyle çıkın” çağrısı yaptı. Silahıyla sınır geçmeye çalışan PKK’lıya güvenlik güçlerinin müdahale etmemesinin yasal açıdan mümkün olmadığını da vurgulayan Erdoğan, “Silahlarını ister gömsünler, ister mağarada bırakıp gitsinler” dedi. Başbakan sınır ötesinde bulunan terör örgütü üyelerinin silahsızlandırılması için farklı ülkelerle temasların sürdüğü haberini de verdi. ''Öcalan'a 12 kanallı televizyon verdik. Orada kendi takımını da Türkiye’yi de izliyor'' diyen Erdoğan, ''Benim verdiğim vereceğim budur'' dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

GİDECEK OLAN SİLAHINI BIRAKIR GİDER / WEB TV

BAŞBAKAN YANITLADI: EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL / WEB TV

ZAMAN HER ŞEYİN ŞAHİDİ OLACAK

/images/100/0x0/55ea7ff3f018fbb8f883ffe1
“Süreci başarılı bir süreç olarak görüyoruz. Geçmişteki hatalar tekrar olmazsa daha iyi olacağına inanıyorum. Şehit aileleriyle yapılan görüşmelerde onların inancının da arttığını görüyoruz. Sürece destek kamuoyu anketlerine göre yüzde 58, Doğu Anadolu’da yüzde 77, Güneydoğu’da yüzde 80 küsur. Zaman her şeyin şahidi olacaktır, 10 yılda da şahidi olmuştur. Biz bazı şeyleri, her şeye rağmen göğüsledik. Risklerle beraber hayatı yaşıyoruz. Asla pazarlık yapmadık. Bir amaç uğruna bunu yapıyoruz.

Haberin Devamı

EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL

(Öcalan’a) Ev hapsi falan asla söz konusu değil. Devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz ama şehitlerimizin hakkının affını sağlayamayız. Biz İmralı’ya neden bu kadar bedel ödüyoruz. F tipine alacak olsak toplu mitingler mi izleyeceğiz? Bu huzursuzluğu artıracağı için bu bedeli yaşıyoruz. Al başkanlığı ver şunu, asla yok. Bunu provoke etmek isteyen mahfiller olabilir, içte ve dışta. Biz tüm tedbirlerimizi alacağız. Silahların bırakılması diyoruz bırakılmaması sıkıntı doğurur. Silahlı olan kişi oradan geçerken sıkıntı olur. Burasını yol geçen hanına çevirmek doğru olmaz. Silahsız olarak geçişini yap.

Haberin Devamı

SİLAHINI GÖMSÜN GİTSİN

Silahla geçiyorlarsa hukuksal müdahale gerekir. Gidecek olan silahını nerede bırakırsa bırakıp öyle gitsin. Aksi taktirde bu provokasyona çok açıktır. Anayasaya aykırı bir yasal zemin nasıl oluşturabiliriz? Gidecek olan silahını ne yaparsa yapsın öyle gitsin... İster gömsün, mağarada falan bıraksın. Yeni Oslo sürecine müsaade etmem. Orada böcekler devreye giriyor. Eğer geçeceklerse silahı bırakacaklar, bizim güvenlik kuvvetlerimiz de elinde silah olmayana ateş etmez.

Haberin Devamı

SİLAH SUSMAYACAK, BIRAKILACAK

‘Silahın susması’ demek ‘silah eldedir, ateşlenebilir’ demek. Ben ‘susması’ demiyorum ‘silahın bırakılması’ diyorum. Silah bırakılırsa orada operasyon olmaz. Senin sırtında silah, doçka, kanas sınırdan geçiyorsun. Güvenlik gücüm bunu gördüğü zaman sessiz kalırsa yardım ve yataklıktan suç işler. Bunun için yasal düzenleme teklifiyle gelmek, yasa bilmezliktir. Böyle saçmalık olur mu? Silah bırakmadan bu iş olmaz.  (Takvim konusu) Kabine üyesi arkadaşlarım açıklama yapmışsa hata yapmışlar. Biz yönetmiyoruz ki nasıl takvim koyarız. Temennim odur ki 2013 içinde bu işi bitirelim.

"AKİL İNSANLARI BİZ BELİRLERİZ" / WEB TV

BAŞBAKAN: ÇÖZÜM SÜRECİNDE PAZARLIK YOK / WEB TV

Haberin Devamı

ÖCALAN'A VERDİĞİM SADECE BUDUR

(Öcalan hidayete erdi mi?) Kimsenin hidayetinin kapalı olduğunu kimse söyleyemez. 11.5 metrekarelik odası var. Kendilerine 12 kanallı televizyon verdik. Kendisini hayata dahil ettik. Orada kendi takımını da Türkiye’yi de izliyor. Jimnastik noktasında haftada 3 gün dediler, her gün yapsın dedim. Arkadaşlarıyla günaşırı görüşüyordu ‘her gün 1’er saat yapsın’ dedim. Bu oradaki insanın yaşam koşullarını değiştirmesi açısından önemli. Benim verdiğim vereceğim budur.

7 BÖLGEDEN 7 AKİL İNSAN

Bu süreç devam ediyor. Bu süre içinde bir yere varacağız. ‘Ben de varım’ diyorlarsa biz de eyvallah diyeceğiz. 7 bölgede 7’şer kişiden oluşan akil insanlar kadromuz olacak. Bunların bütün gayreti toplumsal algıyı oluşturmak onu geliştirmek. Çünkü birileri çomak sokuyor. Vur de vuralım, öl de ölelim. Bunlar siyasetçiye yakışmıyor. Bu senin teröristin kötü, benimki iyi gibi bir anlamı çıkarır. Akil insanlardan bir kişi başkan, bir kişi başkan vekili, bir sekretarya, 4 kişi de üye olacak. Başkanlarla birebir muhatap olacağım. Akil insanlar 1 ay içinde bitirecekler. Yasal bir statüsü olmayacak. Toplumsal bir destek. Tüm masraflarını da biz karşılamak suretiyle yürüteceğiz. O bölgelerdeki STK’ları ziyaret, sempozyumlar, konferanslar düzenlemek suretiyle böyle bir çalışma yürütecek. Bizim Kamu Güvenliği Müsteşarlığı bu işin sekretaryasını yürütecek. Sınırı terk edenleri izleyecekler falan... Böyle bir görev, söz konusu değil.

"TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ" / WEB TV

Haberin Devamı

GEÇMİŞ OLSUN DEMEDİ

CHP, DHKP-C ile ele ele dolaşıyor. Avukatlar olayında onları savunuyor. Bizim kimlerle, nasıl mücadele verdiğimiz ortada. Partimize ve Adalet Bakanlığı’na yapılan saldırılardan sonra bir geçmiş olsun telefonu bile etmemişlerdir.

MAHCUBUM ÇÜNKÜ...

Anayasa’nın 58’inci maddesi. Şurası çok çok önemli: ‘Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, alkolden, uyuşturucu maddelerden ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.’ Biz bu adımı devlet olarak attığımızda ters yaklaşılıyor. Ben bunu yerine getiremediğim için de mahcubum. Bu uygulamaları sınırsızca yapanlar var. Ben şu anda Yeşilay’ı destekliyorum. Biz uyuşturucu bağımlısı bir nesil mi yoksa elinde bilimi kitabı olan bir nesil mi yetiştireceğiz?

OSLO SÜRECİNDE MAĞDUR BİZİZ / WEB TV

PROF.GÖRMEZ’E HAKSIZLIK YAPILDI

İzmir’de Diyanet İşleri Başkanımıza karşı büyük bir haksızlık var. ‘İrfan sahibi bir bilimadamını atıyoruz. Alim olursunuz ama arif olamayabilirsiniz. Hem alim hem arif atıyorum’ diyor. Buradan da kalkıp bir şeyler çıkarmak çok yanlış. Ben inanıyorum ki İzmir halkı mutluluk duyacaktır. Artık kimse bunları da yemiyor.

BAKAN BELEDİYE BAŞKANI OLABİLİR

Başarılı bakanlar yerel seçimlerde büyük şehirlerde aday olabilir. Ana muhalefet ve MHP’nin büyük şehirler ile ilgili yaptığı açıklaması ülkemin geleceği açısından çok karanlık buluyorum.

TORUNLARIM İÇİN GİDİYORUM

BAŞBAKAN KUZEY IRAK İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRDİ / WEB TV

İstanbul’a gitmemi torunlarım sağlıyor. Eşim de ufak kızım da ‘İstanbul’a bir an önce gidelim’ diyorlar. Torun evlattan daha fazla seviliyor. Onların bir de ‘Dedeciğim’ demesi... Üç çocuk derken bunun da bir anlamı var.

Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı doğrudur

Başbakan Erdoğan, Afyonkarahisar’da içki içilmesini yasaklayan valilik genelgesini mahkemenin reddetmesiyle ilgili, Afyon’daki konuyu tam bilmediği için bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını söyledi. Ancak Kadıköy’de CHP’li belediyenin belli saatlerden sonra alkollü mekanları kapatma, içki satışlarını yasaklama gibi bir karar aldığını duyduğunu anlatan Erdoğan, “Yaptığı iş yanlıştır demiyorum. Bana göre doğrudur” ifadesini kullandı.

GÜÇLÜ TÜRKİYE’DE EYALET KORKUSU OLMAZ

"SİLAHLAR BIRAKILIRSA TÜRKİYE SIÇRAYACAKTIR" / WEB TV

Bunlar tarih bilmiyorlar. Cumhuriyete savaş açmak derken dünyada gelişmiş ülkelere bakarsanız eyalet korkusu yoktur. Eyalet yapısı güçlü kalkınmayı getirir. Osmanlı’da Lazistan, Kürdistan eyaletleri var. MHP bir taraftan Osmanlı’nın devamıyız diyecek, Osmanlı’nın devlet yapısındaki bu durumu görmezden gelecek. Onlar, farklı bir etnik grup orada güçlenir mi diye korkuyorlar. Onlar da etnik mücadele veriyor, siyasi mücadele değil. Biz etnik değil siyasi mücadele veriyoruz. Güçlü bir Türkiye eyalet sisteminden korkmamalıdır. Siz eyalet sisteminde de üniter yapıyı muhafaza edebilirsiniz. Azınlıklar ve eyalet sistemindeki hoşgörüyü yakalamış değiliz. Coğrafi bölgeler açısından değerlendirip eyaletin adını koyabiliriz. Bizde olaya bu şekilde yaklaşabiliriz. Bu böyle olacak diye konuşmuyorum. Bu yaklaşımı güçlü bir Türkiye için konuşuyorum.

BAŞBAKAN'IN EYALET SİSTEMİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCESİ / WEB TV

"BAZI BAKANLAR BÜYÜK ŞEHİRLERDE ADAY OLABİLİR" / WEB TV

RUHBAN OKULUNU ÇÖZMEYE HAZIRIM

(Ruban okulunun açılması) Engel var. ABD Başkanı Obama, hatta Bush döneminde bile bu konuları görüştüğümüzde, ‘bu konuda anlayışlı olsanız’ denmiştir. Benim teklifim hep şu oldu; Biz bu işi çözeriz çünkü yasa masa gerekmiyor. Atina’da bizim camilerimiz var. Gelin bir iki caminin açılışı için müsaade edin, biz bu camileri açalım. Eş zamanlı bu adımı atalım. Batı Trakya’da hâlâ bizim müftümüz atamayla geliyor. Lozan’a aykırı olarak halkımıza seçme yetkisi vermiyorsunuz. Merkel (Almanya Başbakanı) bunu bilmediğini söyledi. Onu siz halledin ben ruhban okulu meselesini çözmeye eşzamanlı olarak hazırım. Samaras buraya geldiğinde Fethiye Cami konusunun meclisten geçtiğini söyledi. ‘Bunlar size de kazandırır’ dedim. Biz Türkiye’de büyüyüp gitmiş Rumlara Türkiye’ye dönün diyoruz.

(Peki vatandaşlık verir misiniz?) Tabii ki veririz. Bakın şu anda Türkiye’de 40 bin kaçak Ermeni var. Biz bunlara göz yumuyoruz. Çünkü Ermenistan’da durum çok vahim.

YARGIDA BAZI DEĞİŞİKLİKLERE AÇIĞIZ / WEB TV

İSRAİL'İN ÖZRÜ İLİŞKİLERİ CANLANDIRACAK / WEB TV

"ANAYASA 'GENÇLERİ KORUR' DER" / WEB TV

"İMRALI KOŞULLARINI İYİLEŞTİRDİM" / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!