Patron, elemanına iş arıyor

Güncelleme Tarihi:

Patron, elemanına iş arıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeni dış hatlar terminalinde USAŞ'in lokantasına yer verilmedi. Lokanta ve kafeteryalar kapandı. USAŞ gazete ilanıyla işsiz kalan personeline iş arıyor.

Uçak Servis A.Ş. (USAŞ), Atatürk Havalimanı Eski Dış Hatlar Terminali'ndeki Gategourmet Restoran ve Kafetaryaları'nın kapanması nedeniyle işinden olan personeline gazete ilanıyla iş arıyor.

Kapanan terminalde verilen hizmet USAŞ'ın İstanbul'daki işinin yüzde 70'ini kapsıyordu. Bu havaalanı lokantalarında sezonluk, yarım ve tam gün olmak üzere 300'e yakın personel çalışıyordu. 56 çalışan işten çıkarıldı.

Her biri kendi alanında uzman personel arasında kafetarya ve fast-food satış elemanı, garson, aşçı, pastacı, temizlik elemanlarının yanısıra idari bölümden müfettişler de var. İşten çıkarılan personelin çoğu şirkette 15 yıldır çalışıyordu.

Şirket, personeline tazminatını ödeyip göndermek istemedi. Onlara iş bulmak için önce havaalanı restoranında bir merkez oluşturuldu. Bağlantıda olunan şirket yöneticileri birer birer aranıp tüm personel için iş arandı. Her birinin özgeçmişleri hazırlandı.

Ardından ‘‘İş Arıyoruz’’ başlıklı bir ilan üç gazetenin İnsan Kaynakları Sayfası'nda birer kez yayınlandı.

İlan işe yaradı

İlan verildikten bir gün sonra telefonlar susmak bilmedi. Kimi personel iş mülakatlarına çağrıldı kimisi iş buldu. USAŞ'ta çalışmaya alışkın olanlar yeni işlerinde bir gün çalışıp ikinci gün işi bıraktı. Yeni işyeri ortamını beğenmediklerini de duygusal mektuplarla yönetime aktardılar.

USAŞ Yürütme Komitesi Başkanı ve Murahhas Azası Mohamed Hammam ‘‘Gittikleri yerleri temiz ve hijyenik bulmamışlar’’ diyor. ‘‘Şoka uğramışlar. Bazı işyerlerinde de eğitim, geliştirme gibi bölümler yokmuş. Personel için halen otel ve lokantalarla görüşmeye devam ediyoruz.’’

Hammam, personeli yeni terminalin lokantalarına kaydırmak için uğraştıklarını da ekliyor: ‘‘Onlara da sorduk. Ama personelimizle ilgilenmediler. Bizim personelimiz pahalı. Hepsi sendikalı. Onlar sendikalı değil, genç ve deneyimsiz personel istiyorlar.’’

56 çalışanın çoğu halen işsiz. Ancak Hammam, ümidini yitirmiş değil: ‘‘Belki işimizi büyütür ya da yeni bir işe gireriz. O zaman onları tekrar çağırırız.’’

Eski dış hatlar terminali iç hatlar terminaline dönüştürüldüğünde USAŞ hizmetine kaldığı yerden devam edecek.

ihale sırasında bİZİ ekarte ettiler

Açılan yeni dış hatlar terminalinde USAŞ niçin bir lokanta açmadı? Bu soruya cevap verirken Hammam acı konuşuyor:

‘‘İhaleye girdik. Ama kazanamadık. Çok uğraştık. Kendi şirketlerine hizmeti verdiler. Bu proje için 1.5 yıldır çalışıyoruz. Başbakan gelip kurdelayı kestiğinden beri uğraşıyoruz. Yeri kazmaya başladıklarında başladık işe. İşi geliştirmek için de çok uğraştık. Restoran nasıl olmalı, nereye kurulmalı? 18 ay bu projenin üzerinde tek tek çalıştık. Onlara da tavsiyelerde bulunduk. Hatta teklifimizi verdikten sonra da onlara para kazanamayacağımızı bile bile bu işi alacağımızın garantisini de verdik. Teklif verdikçe daha fazla istediler. Olsun, dedik çünkü pazar devam edecekti, personel işinden olmayacaktı. Ama işe yaramadı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!