Patriot timi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Patriot timi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin isteği üzerine ABD'nin 10 gün içinde Patriot füzelerini göndereceği belirtiliyor. Ancak füzelerden önce, ABD'li uzmanlardan oluşan bir tim Türkiye'ye gelerek, füzelerin konuşlandırılacağı Güneydoğu'da incelemelerde bulunacak.

Türkiye'nin, Irak'ta tırmanan gerginlik paralelinde olası füze tehdidine karşı ABD'den Patriot füzelerini istemesinin ardından ilk Amerikalı uzman ekibin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

Amerikalı uzmanlar ve bir grup Türk subayının, Diyarbakır, Malatya, Adana ve Mardin başta olmak üzere güneydoğu'daki çeşitli yerlerde incelemelerde bulunacağı ifade edildi. Ekiplerin, 1991 yılındaki raporların ve Irak'ın günümüzdeki füze kapasitesi ışığında füzelerin konuşlanması konusunda bir sonuca varması bekleniyor. Pentagon kaynaklarının Hürriyet'e verdiği bilgiye göre, füzelerin de en geç 10 günlük süre içinde C-5 kargo uçaklarıyla Diyarbakır havaalanına getirilmesi planlanıyor. Füzelere ait kararın geçen akşam Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve komutanlar arasında yaşanan telefon trafiğinin ardından resmen alındığı ve bunun da Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Mark Parris'e iletildiği kaydedildi. Bunun üzerine, Parris'in, Washington'la temasa geçerek onayı kısa sürede aldığı belirtildi.

Kuzey Irak'ta İncirlik'ten kalkan uçakların kitleme yapan radarlara füze atması ve bayramdan sonra da ABD'nin Irak'a bir operasyon yapacağı söylentilerinin ardından, Türkiye güvenlik sebebi ile ABD'den Patriot istemişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Necati Utkan, yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'taki gelişmeler çerçevesinde ihtiyatlı olmak bakımından Patriot'ların gerekliliğine işaret etmişti. Türkiye'nin Patriot füzesi talebi ise sadece füzelerin geçici olarak yerleştirilmesi anlamına geliyor.

CEM: İHTİYATEN İSTENDİ

Bu arada, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin ABD'den Patriot füzesi istemesinin gerekçesini ‘‘En ters olasılığa karşı dikkatli olmak gerekiyor’’diye açıkladı. TBMM kulisinde gazetecilerin, ‘‘Türkiye ciddi bir savaş olasılığı gördüğü için mi Patroit füzesi istedi?’’ sorusu üzerine Hükümet'in her türlü müdahaleye ihtiyatla yaklaştığını belirten Cem, ‘‘Ben en zorlu olasılıklara, en ters olasılıklara karşı her zaman dikkatli olan bir kişiyim. Bu konuda da fevkalede ihtiyatli davranmak gerekiyor. Elbette her türlü olasılığa karşı her türlü dikkati göstermemiz gerekiyor. Telaş edecek bir durum yok’’diye konuştu. Milli Savunma Bakanı Hikmet Sami Türk ise ‘‘Savaş olasılığı mı var?’’ sorusuna, ‘‘Her ülke, her olasılığa karşı hazır olmalıdır’’ cevabını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!