Patrik Bartolomeos Papa'nın göreve başlama ayinine katılacak

Güncelleme Tarihi:

Patrik Bartolomeos Papanın göreve başlama ayinine katılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 11:36

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartolomeos, Papa Francesco’nun yarın Vatikan'da yapılacak resmi göreve başlama ayinine katılacak. Patrikhane’den yapılan açıklamada bunun tarihi bir adım olduğu zira 1054 yılından beri böyle bir durum yaşanmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Hürriyet Daily News’ün haberine göre Patrik Bartolomeos’a Bergama Metropoliti ve Arjantin Metropoliti de eşlik edecek.

Açıklamada ayrıca Katoliklerle Ortodokslar arasındaki ilişkilerde son dönemde kaydedilen ilerlemelere vurgu yapılarak Patrik’in ziyaretinin “tarihi bir gelişme” olduğuna dikkat çekildi.

Vatikan'da düzenlenecek törene Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ katılacak. Birçok ülkeden devlet adamları ve yöneticilerin de yarın Vatikan'da olması bekleniyor.

Bugün NTV yayınına konuk olan Patrik Bartolomeos şu açıklamalarda bulundu:

SEVE SEVE GİTMEK İSTEDİM
"Son dönemde gelişmekte olan ilişkilerimizin altını çizmek istiyorum. Yeni Papa döneminde dostane ilişkilerimizin artmasını arzu ediyoruz. Bu konuda ümitliyiz. Papa Hazretleri ilk günden beri mütevazı davranışlarıyla herkesin gönlünü kazandı. Benim içimden geldi, seve seve gitmek istedim. Duyduğuma göre bu kararımız Batı’da, özellikle de Roma’da çok takdir edilmiş. Bizi büyük bir sevinçle bekliyorlar.
Çarşamba sabahı 11’de özel bir buluşmamız olacak. Yarınki törene hep birlikte katılacağız."

Haberin Devamı

BOZDAĞ DA TÖRENE KATILACAK
"Türkiye’den Bozdağ’ın katılacağını duydum törene. Kiliselerin ayrılması yalnız dini veya ilahi sebeplerden dolayı hasıl olmamıştır. 50 sene önce tekrar yakınlaşmaya başladık birbirimize. Eski düşmanlık veya eski uzaklaşma ortadan kalkmıştır. Dünya şartlarının, Avrupa’daki birlik ve beraberlik tecrübeleri, AB’nin kurulması, Mesih İsa’nın arzusunun daha fazla takdir edilmesi yönünden bu yakınlaşma başladı. Son üç Papa patrikhanemizi ziyaret etmiş oldular. Eski düşmanlık veya uzaklaşma artık ortadan kalkmıştır."

RUHBAN OKULU TARTIŞMASI
"Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun açılmasına yönelik hükümet bizimle resmi bir temas kurmadı. Bizde gazetelerden medyadan öğrenmiş durumdayız. Patrikhanemiz Ruhban Okulu konusunda muhatap alınmalıdır. Bu okul bizim. 1971’e kadar daimi olarak Patrikhane’nin uhdesinde faaliyet göstermiştir.

Patrikhanemizin fikri veya görüşü olmadan herhangi bir kararın alınması doğru değildir bizce. Ruhban Okulu konusunda yeni bir bilgi edinmeniz için sayın başbakanımıza başvurmanızı öneriyorum. Biz bu konuda çok konuştuk, çok bekledik. Bizim bilmediğimiz ama başbakanımızın bildiği bir şey olsa gerek ortada."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!