Patent başvurusunda 'makine' sektörü birinci

Güncelleme Tarihi:

Patent başvurusunda makine sektörü birinci
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 10:58

Firma içinde üretilen değerli bilginin sigortası anlamına gelen patent konusunda, Türkiye'de en çok başvurunun makine, plastik ve ambalaj sektörlerinden geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Konsey Başkanı ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, global dünyada artık fabrikaların ya da binaların değil, markaların değer kazandığını belirtti.

Patenti bulunmayan bir ürünün rahatlıkla taklit edilebileceğini dile getiren Yamankaradeniz, yeniliklerin patent ile korunmadığı bir yerde, yeni fikirlerin gelişmesinin düşünülemeyeceğini söyledi.

EN FAZLA BAŞVURU YAPILAN İLLER

Türkiye'de patent başvurularında, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nin ilk beş sırayı paylaştıklarını anlatan Yamankaradeniz, endüstriyel tasarımda ilk üç sırayı İstanbul, Ankara ve Bursa'nın aldığını, en çok faydalı model başvurusunun ise İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yamankaradeniz, günümüzde ülkelerin ekonomisinin, markalarının çokluğu ve ettiği değerle doğru orantılı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Marka, patent ve tasarım hakları, hem üretim hem de karlılık anlamında değerler taşır. Türkiye, son yıllarda farklı sektörlerde yeni modeller üretme çabasında. Ülkemizde, patent başvuruları en çok makine sektöründe yoğunlaşıyor. Plastik ve ambalaj sektörleri de en fazla patent başvurusu yapılan sektörler arasında yer alıyor. Bunun dışında günlük ihtiyaçlar, çeşitli sanayi alanları ve taşımacılık, kimya, tekstil ve kağıt, sabit yapılar, fizik ve elektrik sektörlerinde de yoğun olarak patent başvurusu gerçekleştiğini söyleyebiliriz.”

Türkiye'de şu anda Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş yaklaşık 400 bin marka bulunduğuna değinen Yamankaradeniz, her ay ortalama 5 bin civarında markanın da tescili için müracaat yapıldığını ve marka konusunda bilinç güçlendikçe bu sayıların da giderek arttığını vurguladı.

TAKLİT ÜRÜN

Yamankaradeniz, taklit ürünlerin, bir firmanın büyük yatırımlarla zaman ve emek ayırarak ortaya çıkardığı ürünleri ve markaları için önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Markaların, firmaların en önemli varlıkları arasında yer aldığını dile getiren Yamankaradeniz, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Bir marka başarılı olduğunda onun taklitçileri hemen devreye giriyor. Taklitçiler ya markanın aynısını fason olarak üretiyor ya da markayı çağrıştıran yakın ve benzer kelimeler bularak, taklit markalarını Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirmeye çalışıyor. Sonuç olarak ortaya çıkan üretim, yoğun gayretle ortaya çıkarılmış güçlü markaları tehdit edebiliyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!