Patates kızartmasına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Patates kızartmasına dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 00:00

Alman bilim adamları, patates kızartması, cips gibi kanserojen madde akrilamid içeren gıdaların hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önerdi. Nürnberg AraÅŸtırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan araÅŸtırmalarda, anne sütünde ve anne karnındaki ceninde akrilamid maddesine rastlandı.Akrilamid zehrinin anneden sütüne ve cenine geçtiÄŸini belirten bilim adamı Prof. Fritz Sörgel, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok saÄŸlıklı olduÄŸunu, ancak patates kızartması, cipsi ya da fırında patates yenilmemesi gerektiÄŸini söyledi.Hamilelerin günde en fazla 20 nanogram akrilamid maddesi tüketebileceÄŸini belirten Sörgel, 10 gram patates cipsinde 20 nanogramakrilamid bulunduÄŸuna dikkat çekti. Emziren kadınların, doÄŸumdan sonraki birkaç ayda bu maddeyi içeren gıdalardan uzak durması gerektiÄŸini söyleyen Sörgel, bebeÄŸin anne sütünden günde 10 nanogram akrilamid alabileceÄŸinin altını çizdi.Ä°sveç'te yapılan hesaplamalarda, yetiÅŸkinlerde kilo başına alınan 1 nanogram akrilamid maddesinin 1000 kiÅŸiden 10'unda kansere neden olabileceÄŸinin tespit edildiÄŸini hatırlatan Sörgel, bebeklerin metabolizmasının daha hassas olduÄŸunu kaydetti.Akrilamid maddesi, karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluÅŸuyor. Bu zehrin, sinirlere zarar verdiÄŸi ve hayvanlarda kansere neden olduÄŸu kanıtlandı.    Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!