Parklara Kürtçe isme valililik karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Parklara Kürtçe isme valililik karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2006 15:19

Kayapınar Belediyesi'nin konuyu yargıya taşımasının ardından Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nde savunma yapan Diyarbakır Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, "Zembilfroş, Jiyana Azad, Yek Gulan, Civan, Aşiti, Zeynel Durmuş, 33 Kurşun" isimlerinin toplumda ayrımcılığa yol açacağını belirtti.

Haberin Devamı

Kayapınar Belediyesi'nce geçen yıl oluşturulan 10 dinlenme parkına belediye meclisi kararıyla, ‘8 Mart’, ‘Peyas’, ‘Mem u Zin’, ‘33 Kurşun’, ‘Zembilfroş’ (Bir Kürt Destanı), ‘Jiyana Azad’ (Özgür Yaşam), ‘Aşiti’ (Barış), ‘Zeynel Durmuş’, ‘Ciwan’ (Genç), ‘Yek Gulan’ (Bir mayıs), isimlerini verip bunun onaylanması için Diyarbakır Valiliği'ne gönderdi.

Valilik, bu isimlerden ‘8 Mart’, ‘Peyas’ (Kayapınarın eski adı) ile ‘Mem u Zin’ (Birbirlerini seven Kürt kızı Zin ile Mem adlı genç) isimlerini onaylarken, diğer 7 ismi onaylamadı. Diyarbakır Valiliği'nin olumsuz kararına karşı Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava sürerken Diyarbakır Vali Vekili Canan Hançer Baştürk, mahkemeye gönderdiği 3 sayfalık yazıda, 7’sinin isimin neden onaylamadıklarını detaylı olarak bildirdi. 2'nci İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilen yazıda, parklara verilen isimlerle devlet ricali ve kurumlarının hedef gösterildiğini, bazı park isimlerinin ise yasa dışı örgüt simgeleri olduğun için onaylanmadığı belirtildi.

33 KURŞUN

Haberin Devamı

Vali Vekili Canan Hançer Baştürk, önerilen 10 park isminden ‘8 Mart’, ‘Peyas’ ve ‘Mem U Zin’ isimlerinin Diyarbakır Valiliği'nin 30 Eylül 2005 tarih ve 3 bin 584 sayılı kararıyla onaylandığını belirterek, şöyle dedi:

“15 Ağustos 1998 tarih ve 23 bin 434 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan numaralama yönetmeliğinin 1'inci maddesinde (Sokak, cadde, bulvar vb. yerlere, Anayasanın temel ilkelerine mer’i mevzuata, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı, toplumda ayrımcılığa yol açabilecek nitelikte yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadelerden oluşan veya çirkin ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce dışişleri bakanlığının uygun görüşü alınır’ deniyor. Yönetmelik kapsamında yapılan inceleme sonucunda ‘33 Kurşun‘ adı 1943 yılında Van’ın Özalp İlçesi'nde 33 köylünün Orgeneral Mustafa Muğlalı tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddiası ile, devlet ricali hedef gösterilmektedir. Davacı taraf ‘33 kurşun’ isminin, Ahmed Arif adlı şairin şiirinin adı olduğunu belirtmiştir. Her ne kadar Ahmet Arif’in ‘33 kurşun’ adlı şiiri olsa dahi bu durum kullanılmak istenen adın kullanılmak istendiği maksadı ve zihinlerde canlandırılmak istenen anlamını değiştirmeyecektir.”

Haberin Devamı

ZEYNEL DURMUŞ

Vali Vekili Canan Hançer Baştürk, bir parka verilen ‘Zeynel Durmuş’ ismine neden onay verilmediğine ilişkin şunları yazdı:

“Zeynel Durmuş 1 Eylül 2001’de İstanbul'da gerçekleştirilen HADEP’in mitinginde asansör boşluğuna düşerek ölen şahsın adıdır. Bu ad, siyasi bir kimlik kazanmıştır. HADEP il yönetiminin yapmış olduğu açıklamada ve legal yayın organlarının yapmış olduğu yayınlarda (Polis, HADEP Zentiyburnu ilçe binasına saldırmak ve parti üyesi 19 yaşındaki Zeynel Durmuş’un asansör boşluğuna düşerek ölümüne neden olmakla) suçlamışlardır. Bu olay nedeniyle devlet kurumlarının hedef gösterildiği açıktır.”

"ZEMBİLFROŞ, AŞİTİ, YEK GULAN YASADIŞI ÖRGÜTÜN SİMGESİ"

Haberin Devamı

Vali Yardımcısı Baştürk, ‘Zembilfroş’, ‘Jiyana azad’, ‘Aşiti’, ‘Ciwan’ ve ‘Yek Gulan’ isimlerinin ise, yasa dışı örgüt tarafından simge olarak kullanıldığını belirten valilik, “Mezkur (anılan) isimlerin kullanılması toplum içerisinde insanları ayrımcılığa sevk edecektir. Devletin amacı; kendisini oluşturan toplumla iç dinamiklerini yenilerek en üst düzeyde iletişim kurabilmektedir. Bu amaca aykırı olarak gördümüz toplumun hassasiyetlerini zedelyeyecek, insanlara olumsuz bakış açısı kazandıracak ve insanları ayrımcılığa sevk edecek isim işaret ve simgelerin insanlar arasında birlik ve beraberliğin sağlanmaya çalışıldığı bir dönemde kullanılması, sağlanmaya çalışılan birlik ve beraberliğe çok önemli oranda zarar verir” denildi. Valilik yazısının sonuç bölümünde Kayapınar Belediyesi tarafından park isimleriyle ilgili olarak açılan davanın red edilmesini istedi.

Haberin Devamı

“İSİMLER BİRLİĞİ BOZMAZ”

Kayapınar Belediye Başkanı DTP'li Zülküf Karatekin, Diyarbakır Valiliği'nin mahkemeye gönderdiği park isimleriyle ilgili savunmasını eleştirdi. Başkan Karatekin, şöyle dedi:

“Mahkeme süreci devam ediyor. Ancak, söz konusu gerekçeler yerinde değil. ‘33 Kurşun’ Ahmet Arif’in çok güzel bir şiiri ve kitap kaç baskı yaptı ben de bilmiyorum. Sadece şiir olduğu için bu ismi verdik. Kaldı ki ‘33 Kurşun’ ismi Mustafa Muğlalı olayını canlı tutsun diye de koymadık. Ancak, Mustafa Muğlalı olayının savunulacak bir tarafı olamaz. Zaten o dönemde mecliste karar alındı ve cezalandırıldı. Zeynel Durmuş 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yaşamını yitiren bir insandır. 1 Eylül Barış Günü'nde yaşamını yitiren birinin isminin parka verilmesi en doğal haktır. Bu devlet kurumlarını hedef göstermez. Yasalara sığınarak olayları farklı boyutlara çekmenin de anlamı yoktur. Valiliğin savunmayı bu noktaya getirmesini doğru bulmuyorum. Diğer isimlerin de Türkçe'deki karşılığına baktığımızda birlik ve bütünlüğe nasıl zarar verir? Bugün yasalar bile bu yönde değişti. Halen bazı kavramların altında illa başka şeyler aramak doğru değil. Bu isimler birlik ve bütünlüğü bozmaz aksine, birlik ve bütünlüğü daha da kaynaştırır.” isimler öncelikle mezkur yasalara aykırıdır ve toplum içindeki kültürler arasında farklılıkları irdeleyerek, ve de yasadışı organlara kazandırdıkları farklı bakış açılarıyla bireyleri ayrımcılığa sevk etmiştir."

Valilik savunmasında, bu isimlerin verilmesinde kamu yararı da bulunulmadığına dikkat çekilerek, "İdari işlemler yapılırken ayrıca kamu yararı bulunması gerekmektedir. Kayapınar Belediyesi tarafından yapılan parkların en önemli amacı bireylerin dinlenebilecekleri ve çocukların oynayabilecekleri yeşil alan ihtiyacını karşılayacak bir yer tesisidir. Parklara isim konulurken güdülen amaç, önemli şahıs, yer ve olay isimleri konularak duygu birlikteliği ile birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Fakat konulmak istenen isimler bunu sağlamaktan uzaktır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!