Paris'teki Ermeniler'den Türkiye konulu kitap fuarı

Güncelleme Tarihi:

Paristeki Ermenilerden Türkiye konulu kitap fuarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2005 14:48

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan lideri Robert Koçaryan'ın Polonya'da gayriresmi olarak görüşmesinin beklendiği bir ortamda, Ermeni diasporasının uzlaşma yanlısı kesiminden ilginç bir adım geldi. TÜSİAD ve Fransız hükümetinin de desteklediği proje kapsamında Ermeniler, Türkiye üzerine bir kitap fuarı düzenleyecek.

Haberin Devamı

Paris'te 2006'nın ocak ayında FİAP Foyer Jean Monet Uluslararası Kültür Merkezi'nde düzenlenmesi öngörülen fuarın başlığı 'Türkiye'den ve Türkiye Üzerine Kitaplar ve Yazarlar' olarak belirlendi. 3 günlük 'Türkiye Kitap Salonu'nun yer alacağı Kültür Merkezi'nde Ankara adlı bir koridor da bulunuyor.
 
TÜRKİYE'DEN ÜNLÜ İSİMLER DAVETLİ
 
Fuara Türkiye'den davetli olan isimlerden bazıları şöyle:
 
Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Vedat Türkali, Yılmaz Karakoyunlu, Mario Levi, İzel Rozental, Ara Güler, Stefanos Yerasimos, Mıgırdiç Margosyan, Sevan Nışanyan, Rober Haddeciyan, Pars Tuğlacı, Mehmet Uzun.
 
Ermeni Diasporaları Araştırma Merkezi (CRDA), DHA'ya yaptığı açıklamada fuarın amaçlarını şöyle sıraladı:
 
AMAÇ TÜRKİYE'NİN ZENGİNLİĞİNİ GÖSTERMEK
 
- Türk toplumunu bir bütün olarak tanıtmanın yanı sıra Türkiye'deki Ermeni, Yahudi, Kürt ve Süryani gibi diğer kültürleri de yansıtmak.
 
- Başta Fransa olmak üzere AB içinde Türkiye'ye bazı çekincelerle yaklaşan çevrelerin iddialarının tersine, AB'ye girmeye çalışan Türkiye'de bir çok Avrupa ülkesi gibi çok renkli bir edebi ortamın bulunduğunu göstermek.
 
- CRDA tarafından, 1994'ta başlatılan 'Türk Ermeni Diyalog Hareketi' adlı süreçte, yeni bir kilometre taşı olarak, iki halkın ilişkisinin normalleşmesi için, birkaç adım daha katetmek.
 
- Avrupa ve Ermeni diasporası içinde Türkiye karşıtlarına, 21 Yüzyıl Türkiyesi'nin tek sesli, nazik, kırılgan değil, tam tersine mozaik gibi çok renkli ve bölünemeyecek kadar sağlam olduğunu göstermek.
 
- Ermeni kökenli bir Fransız kuruluşun, herhangi bir sıkıntı duymaksızın, Türkiye'yi ilgilendiren bir proje üretebileceğini; en önemlisi Türkiye ve Ermeni kimlikleri çıkarlarının örtüşebileceğini, gerek Avrupalı, gerek Türkiye, gerekse de diasporadaki bazı çevrelere sergilemek.
 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!