Paris'te Osmanlı sergisi

Güncelleme Tarihi:

Pariste Osmanlı sergisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı'nın 700 yıllık ihtişamı Paris'te.. Küsav, Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü yılı için Paris'in en ünlü mağazalarından Galeries Lafayette'de kapsamlı bir sergi düzenliyor. Yaklaşık bin 300 metrekarelik bir alanda açılacak olan İstanbul: Doğuya Açılan Kapı başlıklı sergide Osmanlı'nın tüm ihtişamı gözler önüne serilecek. Bu arada, adını Avrupa'da da duyuran iki genç Türk tasarımcının sahibi olduğu Dice Kayek Modaevi'de sergi kapsamında özel bir koleksiyon hazırladı.

KISA adı Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı olan KÜSAV, Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle Fransa'da bir sergi düzenliyor. Fransa'nın ünlü mağazalarından Galeries Lafayette'de 18 Şubat'ta açılacak olan sergi, 20 Mart tarihine kadar sürecek.

İstanbul: Doğuya Açılan Kapı başlıklı sergi, Paris'teki mağazanın üçüncü katında bin 300 metrekarelik bir alanda açılacak. Giyecekten, yiyeceğe ve gündelik kullanım araçlarına kadar Türk yaşam tarzını yansıtan çok sayıda objenin yeralacağı sergi üç ana tema etrafında toplanıyor.

Kanuni Sultan Süleyman, Hamam ve Boğaziçi başlıklı üç bölümden oluşan sergide Osmanlı'nın kudret ve ihtişamını yansıtan altın süslemeler, sedirler, kadifelerle döşenmiş koltuklar, kilim yastıklar, siniler, baharatlar, Türk banyo kültürünü anlatan çeşitli unsurlar, İznik seramikleri ve çeşitli nazar boncukları yeralacak.

Ayrıca Türk tasarımcıların sahip olduğu Dice Kayek'in, Anadolu kıyafetlerinden esinlenerek hazırladığı özel bir koleksiyon ile Galeries Lafayette'nin stilistleri tarafından hazırlanan 30 parçalık özel koleksiyon da sergide sunulacak.

Galeries Lafayette Mağazası'nın yedinci katında da geleneksel Türk sanatları uzmanı Nilgün Şensoy'un 90 parçadan oluşan özel koleksiyonu ile hatlar, çeşitli Osmanlı padişahlarının portreleri, tablolar, Osmanlı padişah tuğra ve minyatürler de sergilenecek.

KÜSAV'ın etkinlikleri, yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla önceki gün Kabataş Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Saral, Fransa'da böyle bir serginin açılması teklifinin Galeries Lafayette'den geldiğini belirterek, hazırlıkları bir yıldır süren sergiye yaklaşık 25 firmanın katılacağını söyledi.

Saral, Paris'te bulunan mağazanın 3'üncü katında bin 300 metrekarelik alanda düzenlenecek sergide, Türk kültürü ve yaşam stilini yansıtan giyecekten yiyeceğe zengin bir ürün yelpazesinin sunulacağını bildirdi.

Sergi, Türk Hava Yolları ve Paşa Tur'un katkılarıyla düzenleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!