‘Paris- 2’ batığına araştırma dalışı

Güncelleme Tarihi:

‘Paris- 2’ batığına araştırma dalışı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 15:04

Antalya'nın Kemer İlçesi açıklarındaki 1'nci Dünya Savaşı'ndan kalma ‘Paris- 2’ batığına, üniversitelerin sualtı topluluklarının katılımıyla araştırma dalışı yapıldı.

Haberin Devamı

Fransızların ünlü savaş gemisi Paris- 2'yi az sayıdaki cılız topçu bataryasıyla Akdeniz'in serin sularına gömen Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına yapılan 1'nci Kemer Paris- 2 Batığı dalışı, büyük ilgi gördü.

Kemer Belediyesi ve Türkiz Marina'nın sponsorluğunda 6- 8 Nisan 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen 1'nci Kemer Paris- 2 Batığı dalışı etkinliklerine, Türkiye’deki üniversitelerin su altı toplulukları davet edildi. Dünyanın en önemli ve en gözde 100 batığı içinde gösterilen Paris- 2'ye gerçekleştirilen dalışa yaklaşık 100 dalgıç katıldı. Etkinlikte dalış, her üniversiteden profesyonel olarak dalabilen ve en düşük eğitim seviyeleri 2 yıldız olan 2 ile 4 kişi tarafından yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aktekin, 1'inci Dünya Savaşı’nda Anadolu’yu kuşatma altında tutan düşman kuvvetlerine karşı yokluklar içerisinde olağanüstü mücadele verildiğinin bir göstergesinin de Paris- 2 batığı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu batık ayrıca Türk milletinin nice kahraman Türk subayı ve askerlerini yetiştirdiğini de göstermektedir. Kemer günümüzde bir dünya turizm merkezi haline gelmiş, fakat burada verilen mücadele ve o kahraman askerler bilinmemektedir. Oysa milletler kahramanlarıyla gurur duyar ve onları hep yaşatırlar. Akdeniz Üniversitesi Sualtı Kulübü, Türkiye’deki diğer üniversitelerin de katıldığı Kemer’deki Paris- 2 batığıyla ilgili bir etkinlik düzenlemeyi ve bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi hedeflemektedir. Bu etkinliği ileri dönemlerde uluslararası hale getirerek hem Türkiye’nin tanıtımına hem de turizmin çeşitliliğine ve Kemer’in en büyük değeri olan Paris- 2 batığına katkı sağlaması düşünülmektedir.”

Haberin Devamı

Kemer Belediye Başkanı Anavatan'lı Hasan Şeker ise “Kemer turizm çeşitliliği içinde su altı zenginliğiyle de göz doldurmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde bulunan su altı topluluklarını Kemer’de ağırlıyoruz. Burada öğrencilerimiz hem kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’u tanımış ve anmış, hem de Kemer’in mükemmel olan su altı güzelliğini görmüş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Etkinlikler kapsamında ayrıca, araştırmacı- yazar Mustafa Aydemir’in yazdığı ‘Ben Bir Türk Zabitiyim’ adlı kitabından alınan fotoğraflar ile Ramazan Kar’ın derlediği Mustafa Ertuğrul Aker’in fotoğraflarından oluşan sergi, Kemer Belediyesi Kültür Salonu'nda açıldı.


MUSTAFA ERTUĞRUL KİMDİR

Mustafa Ertuğrul Aker, 1915 yılında Osmanlı ordusunda başladığı askeri kariyerini cumhuriyet döneminde de sürdürdü. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’na katılan Yüzbaşı Aker, 1'inci Dünya Savaşı sırasında Akdeniz sahillerinin savunması için Antalya’ya gönderildi. 1916- 1918 tarihleri arasında dünya harp tarihinde eşine az rastlanır bir şekilde 4 küçük top ile karadan İngiliz uçak gemisi ‘Ben My Chree’yi Kaş sahili karşısında sulara gömen Aker, Fransız savaş gemileri Paris- 2 ve Alexandra'yı da Kemer’de batırdı. Kemer Belediyesi, Mustafa Ertuğrul Aker’in adını yaşatmak için Kemer ile Kiriş’i birleştiren yola Mustafa Ertuğrul Caddesi adını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!