Parçalı fay riski azaltmaz

Güncelleme Tarihi:

Parçalı fay riski azaltmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yerbilimciler, şimdi de Marmara Fayı'nın kaç parçalı olduğu ve kaç seferde kırılacağını tartışıyor. Genel görüş ise fayın parça sayısının İstanbul'daki riski değiştirmeyeceği...

Marmara Denizi'nde araştırmalar yapan Fransız gemisi Le Suroit'nın iki bölüm halinde yürüttüğü çalışmaların sona ermesi nedeniyle Fransız Sarayı'nda salı akşamı Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia'nin da katıldığı resepsiyonda gözler yine ünlü yerbilimci Xaviyer Le Pichon'daydı. Le Pichon'un sözleri ‘‘3 parçalı tek fay’’ diye Fransızca'dan Türkçe'ye çevrildi. Bazı televizyonlar ve dünkü gazetelerin çoğu da haberi böyle verdiler. Halbuki Fransızca konuşan Le Pichon'un bu sözleri bazı aksaklıklar nedeniyle Türkçe'ye yanlış aktarılmıştı. Le Pichon aslında ‘3 parçalı tek fay’ derken, Marmara Denizi'ndeki araştırmaya katılan Fransız bilim adamı Prof. Dr. Rolando Armijo'nun yorumunu anlatıyordu. Pichon ise eskiden olduğu gibi yine ‘‘2 parçalı tek fay’’ tezini koruyordu.

Fayın kaç parça olduğuna yönelik farklı fikirlerin ortaya atılması üzerine uzmanlar fayın kaç parça olduğunun değişik yorumlardan kaynaklandığını belirterek, ‘‘Unutulmaması gereken, fay kaç parçalı olursa olsun, İstanbul'un deprem riski azalmıyor. Sonuçta, fayın kaç parçalı olduğu bilinebilir ama kaç seferde kırılacağını bilmemiz olanaksız’’ dediler.

Geminin ikinci etap çalışmalarından sonra, fayın 3 parçalı olma ihtimali, büyük parça fayın ortasında bir ‘‘çiçeklenme’’ tespit edildiği için Prof. Armijo ve bazı bilim adamları tarrafından ortaya atıldı. Çünkü bu fayın ortasında bir ‘süreksizlik’ görüldü. Faydaki bu yapı, bir kırık olabileceğini, yani tek fayda 3 kırık görüşünü ortaya çıkardı. Marmara Denizi'nde 2 parçalı tek fay bulunduğu, bu parçalardan küçük olanının Gölcük'ten Çınarcık çukurunun Batı'sına, 110 kilometrelik uzun parçanın ise Çınarcık Çukuru'nun batısından Saroz'a doğu uzandığı açıklanmıştı. Le Suroit'nın verileriyle ilgili açıklama, bugün toplanacak Deprem Konseyi'nde alınan kararlar çerçevesinde önümüzdeki günlerde yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!