Parayı ver, hapisten kurtul dönemi

Güncelleme Tarihi:

Parayı ver, hapisten kurtul dönemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2003 02:04

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün akşam TBMM'de kabul edilen yasayla, 42 kanundaki kamusal para cezaları ile para cezasına çevrilebilen hürriyeti bağlayıcı cezalar idari nitelikte para cezasına dönüştürüldü.

Buna göre, parayı veren hapisten kurtulacak. Para cezasını ödeyen kişi hakkında dava açılmayacak. İdari para cezaları o yerin en büyük mülki amiri vali-kaymakam tarafından verilecek. Sekiz madde ve bir geçici maddeden oluşan tasarıdaki ilginç ama el yakan idari para cezaları şöyle:

ÇOCUĞU OKULA YOLLAMAMAYA CEZA

Çocuğunu geçerli bir sebep (hastalık, sel, deprem, kar, yangın gibi) olmadan muhtarlıkça veya mülki amirce yapılan tebliğe rağmen okula göndermeyen veli veya vasi, okul idaresinin belirlediği her gün için on milyon lira idari para cezası ödeyecek.

YİNE GÖNDERMEZSE 300 MİLYON CEZA

Para cezasına rağmen, çocuğunu hala okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen veli veya vasiye 300 milyon lira para cezası verilecek. Bu fiili tekrar edenlere cezalar iki kat olarak uygulanacak.

MEZBAHA DIŞI KESİME 694 MİLYON

Kombina, mezbaha ve hayvan kesim yerlerinden başka yerlerde ticari amaçla hayvan kesen veya kestirenler, bu şekilde kesilmiş havyanlara ait etleri satanlar ve satışa arz edenlere, ‘‘10 bin liradan 100 bin liraya kadar ağır para cezası’’ yerine 694 milyon lira idari para cezası verilecek.

İZİNSİZ YARDIM TOPLAYANA 610 MİLYON

‘‘Yardım Toplama Kanunu’’
hükümlerine aykırı, ‘‘İzinsiz yardım toplayanlara 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis ve 2500 liradan 10 bin liraya kadar hafif para cezası’’ yerine 610 milyon lira idari para cezası getirildi.

SAHTE SÜNNETÇİ VE EBEYE 87 MİLYON

Ruhsatsız-izinsiz sünnetçilik, diploma ve belgesi olmadığı halde ebelik yapanlara, bu sırada herhangi bir suç işlemedikleri takdirde 87 milyon lira idari para cezası verilebilecek.

UZMAN OLMAYIP LABORATUVAR AÇANA 750 MİLYON

Uzman olmayıp laboratuvar açan veya izinle açtıkları laboratuvarı uzman olmayanlara terk edenlere 750 milyon lira idari para cezası verilecek. Laboratuvar ise kapatılacak.

TIBBİ TEDAVİ MERKEZLERİNE CEZA

İzin almadan veya başvuları reddedilenlerden radyoloji, radiyom, elektrikle tedavi ve diğer fizyoterapi merkezi açanlara 347 milyon lira idari para cezası verilecek. Uzman olmayan kişilerin bu tür merkezler açmaları halinde 694 milyon cezaya hükmedilecek.

KADROSUZ GAZETECİ ÇALIŞTIRANA 600 MİLYON

Kadrosuz gazeteci çalıştıran işverene, her sözleşme için 600 milyon lira para cezası verilecek. Tazminat veya ölüm tazminatı ödememesi halinde 2 milyar liraya hükmedilecek.

TELEFON DİREĞİNE ZARAR VERENE 174 MİLYON

Telgraf, telefon direği ve hatlarına temas edecek şekilde ağaç diken, bu hatlara, direklere inşaat yapmak, kuyu kazmak gibi nedenlerle ya da başka türlü zarar verenlere on lira gibi komik para cezası yerine 174 milyon lira idari para cezası verilecek.

BULAŞICI HAYVAN HASTALIĞINI BİLDİRMEYENE 347 MİLYON

Bulaşıcı hayvan hastalığını veya sebebi belirsiz hayvan ölümlerini ihbarla yükümlü olan ve geçerli bir özürü olmadan bildirmeyenlere 347 milyon lira ceza verilecek.

KUDUZA ÖNLEM ALMAYANA 694 MİLYON

Kuduz hastalığı çıktığı ilan olunan yerlerde köpek ve kedilerini muhafaza altına almayanlara beş bin liradan 50 bin liraya kadar ağır para cezası yerine 694 milyon lira ceza verilecek.

HAYVANI AŞILATMAYANA CEZA

Görevli memura hayvanını aşılatmayan 347 milyon ceza verilecek. Bu hastalığın şap, sığır vebası gibi bir hastalık olması halinde hayvan sahibine iki kat artılarak, ceza verilecek.

İZİNSİZ FINDIK BAHÇESİNE CEZA

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin almadan yeniden fındık bahçesi kuranlar ve belirlenen alanlar dışında fındık bahçesini yenileyenlere on bin liradan az olmamak üzere ağır para cezası yerine 694 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu konuda yanlış beyanda bulunanlara ise 347 milyon lira para cezasına çarptırılacaklar.

EN BÜYÜK MÜLKİ AMİR CEZA VERECEK

Tasarıya göre, idari para cezaları, o yerin en büyük mülki amiri tarafından verilecek. Bu cezalar ilgilisine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilecek. Cezaya, tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilecek, itiraz cezanın yerine getirilmesini durdurmayacak.

AMME ALACAKLARI KANUNU UYGULANACAK

İtiraz, zaruret olmayan hallerde evrak üzerinde incelenecek ve en kısa sürede sonuçlandırılacak ve itiraz üzerine verilen hükümler kesin olacak. İdari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!