Paraşütleri olsa kurtulurlar mıydı

Güncelleme Tarihi:

Paraşütleri olsa kurtulurlar mıydı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2001 01:47

Gökdelenden boşluğa süzülen çaresiz insanların o korkunç görüntüleri, yeni bir tartışma başlattı: Paraşütleri olsaydı, hayatta kalabilirler miydi?

İki Boeing'in 18 dakika arayla New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine kamikaze dalışından sonra binlerce insan farklı hikayeler yaşadı.

Kimileri camlara koşup mendil sallayarak, kendilerini kurtarmaya gelecek helikopterleri boşuna bekledi. Uçak çarpmasından etkilenmeyen daha alt katlarda bulunanlar merdiven ve asansörlere koştu.

İkinci kuleye henüz saldırı olmadığı dakikalarda yapılan ‘Durum kontrol altındadır’ anonsuna kulak vermeyenler canlarını kurtarmayı başardı.

Geri kalanlar ise feci bir ölümle buluştu. Bunların hepsi camların ve çelik konstrüksüyonların ardında yaşandı.

Tüm dünyanın canlı yayında tanık olduğu en feci görüntü ise birinci binada kurtulma umudunu tamamen yitirdikten sonra başka türlü ölümü tercih edip gökdelenden kendini boşluğa bırakanlar oldu.

ABD'de hava saldırıları karşısında savunmasız oldukları ortaya çıkan gökdelenler için yeni bir tartışma başladı. İkiz kuleler faciasında, üst katlarda mahsur kalan insanlar aşağıya paraşütle atlasalardı kurtulabilirler miydi? Uzmanlar bu soruya, ‘Eğitimli olmak koşuluyla evet’ yanıtını veriyor.

50'nci kattan paraşütle atlamak mümkün

Standart paraşütü 150 metre yükseklikte açmak, ‘paraşütün binaya takılmamasını sağlamak’ koşuluyla olanaklı. Yani ABD'de facianın yaşandığı 430 metre yükseklikteki ikiz kulelerin yaklaşık 50-60'ıncı katından paraşütle atlamak, teorik olarak mümkün.

En üst katlardan atlamak ise çok daha olanaklı. Ancak bu tür atlayışlarda, atlayıcının iyi eğitim almış olması gerekli. Binalara profesyonel paraşütler yerine, otomatik paraşütler de konsa, havada süzülüş, diğer binalara çarpmama ve yan etkilerden korunma için herkesin eğitilmesi şart.

ATLADIKTAN SONRA PARAŞÜTÜ KULLANMAK

Zira bu tür atlayışta paraşütü iyi kumanda edebilmek, rüzgarın etkisiyle binaya ya da komşu binalara çarpmamak, paraşütü yangın alanından uzak tutmayı başarmak gerekli.

Özel tasarlanmış, 80 metre gibi çok kısa mesafelerde açılabilen yedek paraşütler ya da deltakanat gibi araçlarla ise çok daha kısa yüksekliklerden atlayıp, yere sağ inmek mümkün.

Uzmanlar, yakın tarihlerde çılgın bir paraşütçünün, ABD'de gökdelenlerden izinsiz atlayışlar yaptığını ve ortadan kaybolduğunu anımsattılar.

Kurtarmadaki soru işaretleri

World Trade Center'in kuleleri neden devrilmeyip, olduğu yerde çöktü?

Uçaktaki kerosin maddesi, ısısı 1000 dereceye kadar varan büyük bir yangına sebep oldu. Bunun sonucu binanın çelik taşıyıcıları, yumuşadı. İsabet alan katlar yandığında, üst katlar, alttakilerin üzerine çöktü. Böylece oluşan domino efektiyle bina çöktü.

Üst katlardaki insanlar neden helikopterlerle kurtarılmadı?

Kurtarma helikopterinin binaya çok yaklaşması gerekirdi. Mürettebat, bu zehirli dumanın içinde boğulurdu.

Neden hava yastıkları kullanılmadı?

En büyük brandalar veya hava yastıkları (10 x 10 metre) 15 metre yükseklikten (6 kat) yapılan atlayışları tutabiliyor. Ayrıca kulelere bağlı başka yapılar da bulunduğundan buralara büyük brandalar koymak mümkün olmazdı.

Uçakların kokpit kapıları, neden çelik kapıyla güvence altına alınmıyor?

Kokpit kapılarının aşırı masif olmaması gerekiyor. Kapıların, acil durumda pilotların çabuk çıkabilmesi için her iki taraftan da kolay açılabilir olması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!