Paralar, kaynanamın çıkınından çıktı...

Güncelleme Tarihi:

Paralar, kaynanamın çıkınından çıktı...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özer Uçuran Çiller, DYP Lideri eşi Tansu Çiller'in Malvarlığını Soruşturma Komisyonu'na dün 2.5 saat ifade verdi. Üyelerin 100'e yakın sorusuna kısa cevaplar veren Çiller, servetiyle ilgili soruya şu karşılığı verdi: ‘‘Kayınvalidemin çıkınından çıktı...’’

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller, servetlerinin bugünkü değerle 270 milyar liralık bölümünün, ölen kayınvalidesi Muazzez Çiller'in çıkınından çıktığını açıkladı.

Özer Çiller, dün TBMM Tansu Çiller'in Malvarlığını Soruşturma Komisyonu'na gelerek, yaklaşık 2.5 saat süreyle ifade verdi. Özer Çiller'e, ifadesi sırasında Komisyon'un ANAP'lı Başkanı Süha Tanık, DSP'li Arif Sezer ile DYP ve FP'li üyeler hiçbir soru yöneltmedi. Özer Çiller, şirketlerine ve Maliye Bakanlığı'nın raporuna ilişkin önemli sorulara, ‘Yazılı yanıt’ vereceğini beyan ederek sustu.

Özer Çiller, komisyon üyelerinin 100'ü aşkın sorusuna kısa yanıtlar verirken, 15-20 soruya da yazılı yanıt vermek istediğini bildirdi. Başkan Süha Tanık, Özer Çiller'e soruları yazılı olarak iletip, yazılı yanıt alacaklarını, eğer gekekirse kendisini tekrar ifade vermeye çağırabileceklerini söyledi.

İKİ ŞİRKETLİ İŞSİZ

Özer Çiller, komisyon toplantısından sonra, ‘İçtüzük engeli’ yüzünden gazetecilerin sorularına yanıt veremeyeceğini söyledi.

Özer Çiller ile üyeler arasında özetle şu konuşmalar yapıldı:

Soru: Şu anda ne iş yapıyorsunuz, ailenizin geçimini kim sağlıyor?

Özer Çiller: Şu anda bir işim yok. Ancak faaliyette bulunan 2 şirketim var. ABD'deki GCD ve Aytaş. Diğer şirketlerim, eşim Başbakan olduktan sonra faaliyetlerine son verdi. Mal varlığımızın büyük bölümünü eşim siyasete girmeden önce edindik. 91'den sonra 2-3 ev satın aldık.

Niçin şirketlerinize sürekli borç veriyorsunuz?

- Bu soruya, bir önceki soruşturma komisyonu sırasında yanıt vermiştim.

Sankim şirketinde ortaklığınız var mı, varsa bunu niçin mal beyanınızda yazmadınız?

- Beyan dönemleri ile ilgili olarak beyan dışı bıraktığımız hiçbir şey olmadı.

Marsan'a verdiğiniz borçları ne zaman tahsil ettiniz?

- Bunun yanıtı mal bidiriminde mevcuttur.

91-93 arasında 29 milyon lira vergi veren Marsan, GCD'yi satın almak için 925 bin doları nasıl ödedi?

- Ben borç verdim. Buna ilişkin kayıtları da bildirdim. Ayrıca ödenilen verginin az olması, kaynaklarımın da az olduğu anlamına gelmez.

TOPU DEMİRBANK'A ATTI

GCD'yi satın almak için gönderdiğiniz 425 bin dolarlık transfer, neden ABD'deki Citizenbank'ın içmevduat hesabında görünüyor?

- Bu sorunun muhatabı ben değilim, bunu Demirbank'a sorun. Parayı Demirbank aracılığıyla gönderdik. Onlar nasıl gönderdiler, ne şekilde bunu yaptılar bilemem. Aracı mı kullandılar, başka şekilde mi gönderdiler, onlara sorun.

Şirketleriniz, salt kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için mi faaliyetlerini sürdürüyor?

- Kişisel ihtiyaçlarımı da gideriyor.

ABD'de ne kadar mal edindiniz?

- Bunlar mal beyanlarımda var.

Bunların parasını nereden karşıladınız?

- Bu da mal bildiriminde var.

Transfer edilen parayla otel mi satın aldınız, GCD'ye ortak mı oldunuz?

- GCD, zaten otelcilik faaliyetlerinde bulunmak için kurulmuş bir şirkettir.

İSTANBUL BANKASI

İstanbul Bankası Genel Müdürlüğünüz sırasında şirketlerinize kredi verdiniz, geri ödenmedi. Bunun sebebi nedir?

- İstanbul Bankası'ndan kredi alan şirketim olmadı.

Bankalar Kanunu, dolaylı krediyi de yasaklar. Marsan kredi almadı ama ortak olduğu 7 şirkete 1982 rakamlarıyla 12.4 milyar lira kredi kullandırdı. Eşiniz de bunlara ortaktı. Bunlar doğru değil mi?

- ....(Gülümseyerek) yazılı yanıt vereyim.

ÇIKINDAKİ SERVET

Kayınvalidenizden bu kadar büyük oranda servet nasıl kaldı?

- Bunlar eski insanlar. Kayınvalidem de 85 yaşındaydı. Bu yaşlı insanların adetleri vardır. Ölümünden sonra tesadüf eseri bulduk. Çıkınında saklamış.

Yastık altında mı gizlemiş?

- Hayır, hayır, çıkınında. Benim haberim yok. Benim kayınvalidem. Tansu Hanım'ın annesi. Yani benim yarı annem sayılır. Bunları yarın (bugün) geldiğinde Tansu Hanım'a sorarsınız.

Niçin bütün mallarınız eşinizle yarı yarıya ortak?

- Her evliliğin kendi içinde bir anlayışı var. Biz evlenirken bunu baştan konuştuk. Bizim mal edinmede ortaklık gibi bir anlayışımız var.

Tek başınıza aldığınız mallar da var, bu nasıl oldu?

- Benim burada olmadığım zaman Tansu Hanım mal almışsa, bunu kendi adına almıştır.

DYP'liler karşıladı

Özer Çiller, saat 10.00'daki toplantı için 9.45'de Meclis'e geldi. Çiller'i, Meclis'e geldiğinde DYP Genel Sekreteri Nurhan Tekinel, Genel Sayman İsmail Karakuyu'nun yanısıra, bazı DYP'li milletvekilleri bahçede karşıladı. Çiller, kendisini karşılayan DYP'lileri tek tek öptü. DYP'liler, Özer Çiller'e komisyon odasına kadar eşlik ettiler. Özer Çiller, 10.25'de komisyon toplantısına girdi.

Suna Teyze borcunu ödemedi, çiftliği aldık

Kuşadası'ndaki çiftlik sizin mi?

- Bu çiftliği alması için Suna Pelister'e borç verdik. Kendisi ailemize yakın bir insandır. Ancak daha sonra borcu ödeyemeyince, bu borca mahsuben çiftliği üzerimize aldık.

Aldığınız 400 bin dolarlık krediyi nasıl geri ödediniz?

- Bunu Marsan ödedi. Bu parayı da ben borç olarak verdim. Mal varlığımızla ilgili belgeleri komisyona vermiştim. Uzmanlar da bunları inceleyerek onayladılar.

Bu uzmanlar halen komisyonda görev yapanlar mı?

- Hayır. Bir önceki komisyonda görev yapan uzmanlardı.

Marso'dan dolayı Marsan defterlerinde yapılan tahrifatın nedenini açıklar mısınız?

- Konuya ilişkin raporu inceleyemedim. Bunlar teknik konular. Onun için yazılı yanıt vermek istiyorum.

Gelir ve giderleriniz arasında doğrusallık var mı, villanızda kaç kişi çalışıyor, bunların vergileri, stopajları ödeniyor mu?

- Villamda iki kişi çalışıyor, vergilerini de Marsan ödüyor.

Jetskimi vermem

Turban'dan aldığınız jetskiyi neden geri vermediniz?

- Biz jetskiyi satın aldık, parasını da ödedik. Bu bizim malımızdır, geri verme gibi bir sorumluluğumuz yok. Teknemiz de tamir gördü, faturasını göderdiler, ödedik,

Kaç yatınız var?

- Yatımız yok, teknemiz var. Belli bir büyüklükten sonrakilere yat denir.

Doğruyu söyleyeceğime...

Özer Çiller ifade vermeden önce, Komisyon Başkanı Süha Tanık'tan aldığı belgeyi okuyarak, ‘Doğruyu söyleyeceğine’ dair yemin etti.

Refahyol döneminde kurulan soruşturma komisyonuna yazılı ifade gönderen Özer Çiller, bu kez bizzat geldi ve üyelerin malvarlığına ilişkin sorularını yanıtladı. Özer Çiller, komisyonun ilk çağrısı üzerine, ‘‘Resmi tebligat yapılmadı, üstelik ne için çağrıldığım da bildirilmedi’’ diyerek, ifade vermeye gelmemişti. Ancak Komisyon, kendisine isteği doğrultusunda Acele Posta Servisi ile tebligatta bulundu. Özer Çiller de hakkında komisyon kurulan, Tansu Çiller'in eşi olması ve önergede konu edilen mallara yarı yarıya ortak bulunması dolayısıyla dün komisyona gelerek ifade verdi.

BAŞKANIN ELİ HAVADA

Özer Çiller, komisyona girdiğinde oturacağı masanın yanında durdu. Başkan Süha Tanık ayağa kalkarak, bütün komisyon adına kendisine hoşgeldin dedi ve elini uzattı. Ancak Özer Çiller ön tarafa gitmeyince Tanık'ın eli havada kaldı. Özer Çiller, kapının girişinde bulunan tanık makamına oturdu.

Özer Çiller, sorulara yüzeysel ve kısa yanıtlar vermeyi özen gösterdi. Bir ara komisyon üyelerinin soruları ile Özer Çiller'in yanıtları birbirini tekrar eder hale geldi. Üyeler, ‘‘Şirketleriniz parayı nereden buluyordu?’’ diye sordu, Özer Çiller, ‘‘Ben borç verdim’’ yanıtını verdi. Üyeler, ‘‘Siz parayı nereden buldunuz?’’ dedikçe Özer Çiller, ‘‘Mal bildirimimde söylemiştim’’ demekle yetindi.

Bahçeden, toplantının yapıldığı halkla ilişkiler binasına kadar yürüyen Özer Çiller, gazetecilerin fotoğraf çekmekte zorlandıklarını görünce, ‘‘Düşeceksiniz’’ diye uyarıda bulundu. Kargaşa devam edince yürümekten vazgeçen Özer Çiller, gazetecilerin fotoğraf çekebilmesi için durdu ve poz verdi. Sürekli gülerek, neşeli görünen Özer Çiller, ‘‘Böyle daha güzel oldu’’ dedi.

LİDERİMİZİN EŞİ

DYP'li komisyon üyeleri Ömer Barutçu, Kadir Bozkurt ve Ergun Özdemir, Özer Çiller'in gelmesini toplantı odasının kapısında beklediler. Bu sırada Barutçu kapıya inerek Özer Çiller'i karşılamanın nasıl olacağını sordu. Ergun Özdemir, ‘‘Mesut Yılmaz'ın karısını devletin valisi karşılıyor da, biz liderimizin eşini karşılamışız çok mu?’’ dedi. Bunun üzerine DYP'li üyeler, alt kata inerek Özer Çiller'i yarı yolda karşıladılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!