Papa'dan Sultanahmet'te tarihi dua

Güncelleme Tarihi:

Papadan Sultanahmette tarihi dua
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 17:10

Ayasofya Müzesi'ni gezdikten sonra Sultanahmet Camii'ne giden Papa 16. Benedikt, tarihi bir olaya imza attı ve müftüyle birlikte dua etti.

Haberin Devamı

Ayasofya Müzesi'ni gezen Papa 16. Benedikt, Sultanahmet Camii'ne giderek İstanbul Müftüsü'yle birlikte huzur duası yaptı. Uzun süre gözleri kapalı dua eden Papa, camiye girişinde ünlü Prada marka kırmızı ayakkabılarını çıkartı. Çorapla camiyi gezen Papa'yı Sultanahmet Camii'nin kapısında İstanbul Müftüsü Prof.Dr. Mustafa Çağrıcı karşılayıp gezdirdi.

Yabancı ajanslar, "Papa, Müslümanlar gibi Kabe'ye dönerek ve ellerini aynı Müslümanlar gibi önünde kavuşturup gözlerini kapayarak dua etti" dediler.

/images/100/0x0/55eac48cf018fbb8f895708a

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın Papa'ya söylediği sözler Türkiye'ye ayak bastıktan sonra verdiği mesajlarla sinerji oluşturdu. Özellikle İslamın barış dini olduğunu söylemesi memnuniyetle karşılandı.

Haberin Devamı

ÖNCE AYASOFYA SONRA SULTANAHMET CAMİİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı, Papa 16. Benediktus Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti.

Papa 16. Benediktus, protokol kapısından giriş yaptığı müzeyi, İstanbul Valisi Muammer Güler eşliğinde gezdi.

Papa'ya, Ayasofya Müzesi Başkanı Dr.

/images/100/0x0/55eac48cf018fbb8f895708c
Haluk Dursun, Türkçe olarak bilgiler verdi. Dursun'un anlattıkları tercüman aracılığıyla İtalyanca'ya çevrildi.

Beyaz bir cüppe giydiği gözlenen Papa'nın boynunda altın bir haç olduğu görüldü.

Haluk Dursun, Papa 16. Benediktus ve beraberindekilere, müzenin ana girişindeki türbeler, sübyan mektebi, muvakkithane, sebil, şadırvan gibi Osmanlı dönemine ait eserler hakkında bilgi verdi. Dursun, müzenin avlusunda yer alan 2. Ayasofya Kilisesi'nden kalan kalıntılar hakkında da Papa 16. Benediktus'a bilgiler sundu.

Papa, daha sonra Ayasofya Müzesi'ne dış narteksten giriş yaptı. Dursun, burada bulunan Sultan Abdülmecit'in mozaikten yapılan tuğrasını anlattı. Saint Sinod Meclisi'nde 1166'da alınan kararların yazılı olduğu mermer levhalar da Papa 16. Benediktus'a gösterilerek, iç nartekse geçildi.

Haberin Devamı

Müze Başkanı Haluk Dursun, iç nartekste bulunan imparator kapısı üzerindeki mozaik hakkında Papa'ya bilgiler verdi.

Papa ve beraberindekiler daha sonra imparator kapısından geçerek müzenin ana binasına girip, kubbe altına geldi. Dursun, burada müzenin ana binası hakkında bilgi verdi.

Müzenin mimari özellikleri, tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren Dursun, müzenin kaplama düzeneği, mermerleri, sütunları, sütun malzemeleri, müzeye Osmanlı döneminde ilave edilen mihrap, minber gibi bölümler ile I. Mahmut Kütüphanesi, Sultan Abdülmecit döneminde yaptırılan Hünkar Kasrı ve padişahlar tarafından yazılan hatlar konusunda da ayrıntılı bilgi sundu.

Dursun, Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından yapılan devasa boyuttaki hatları Papa 16. Benediktus'a göstererek, hatlardaki (Allah, Muhammet, dört halife ve Hasan ve Hüseyin) yazılanları da açıkladı.

Haberin Devamı

Papa 16. Benediktus ve beraberindekiler daha sonra Ayasofya Müzesi'nin Kudüs'ü gösteren ön bölümüne (apsis) geçti. Bu bölüm ve burada yer alan mozaikler hakkında da Papa'ya ayrıntılı bilgi veren Dursun, Papa 16. Benediktus'a müzenin kubbesi ile kubbe yükseltisi ve mimari özelliklerini de anlattı.

ÜST GALERİ

Müzenin üst galerisine çıkarılmayan Papa'ya, üst galeride yer alan galeri sütunları ve Saint Sinod Meclisinin toplantı yeri, imparatoriçe locası ve burada bulunan Deisis mozayiği hakkında da müzenin giriş katında bilgi verildi. Papa'ya buradaki mermer küp de gösterildi.

Buradan müzenin güney tarafına doğru yönlendirilen Papa 16. Benediktus'a İmparator Justinyanus ve Constantinus'un Hazreti İsa ve Hazreti Meryem'e İstanbul ve Ayasofya'nın maketini sundukları (sunum) bölümündeki mozaikler anlatıldı.

Haberin Devamı

ÖZÜRLÜLERLE SOHBET

16. Benediktus, müzenin çıkış kapısı olan “Güzel Kapı” önünde AKP'li İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile bir süre görüştü.

Lokman Ayva, görüşmede, dünyadaki özürlülerin ciddi sorunları olduğunu belirterek, Papa'ya özürlülerin sorunları hakkında bir mektup verdi. Allah'ın insanları özürlü yarattığı için sorun yaşamadığını, özürlülerin düşünülmediği için sorun yaşadıklarını ifade eden Ayva, özürlülerin sorunlarına dünyanın dikkatinin çekilmesi gerektiğini söyledi.

Papa'dan, insanların özürlülere karşı takındığı “görmezden gelinen” tavrın giderilmesi için yardım isteyen Lokman Ayva, özürlülerin toplumsal hayata katılabilmesi için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

ÖZÜRLÜ ÇOCUKLARI SEVDİ

Papa, daha sonra, Lokman Ayva ile Ayasofya Müzesi'ne gelen Cihan Bahadır, Buket Atalay, Bilal Köşker ve Yasemin Hazal Sarısoy adındaki engelli çocukları sevdi. Yasemin Hazal Sarısoy'u yanaklarından okşadı.

Papa 16. Benediktus, daha sonra Müze Protokol Defteri'ni imzaladı. Deftere İtalyanca, “Farklılıklar içerisinde karşımızda hep tek Tanrı'ya inanç buluyoruz. Tanrı bizi aydınlatsın, sevgi ve barışın yolunu bulmamızı sağlasın” ifadesini aktaran Papa, ismi yazarak, günün tarihini attı.

Papa'nın protokol defterini imzaladığı sırada ayaklarının yanından sarı bir kedinin geçtiği görüldü.

Papa ve beraberindekiler “Güzel Kapı” önünde Vali Güler'e ve müze yetkililerine teşekkür etti.

Papa 16. Benediktus, Müze Başkanı Dursun'a “Çok faydalandım, çok aydınlatıcı oldu. Çok kısa zamanda çok şeyler öğrendim” diyerek teşekkür etti.

Vali Güler'in, üzerinde Hz. Meryem ve Hz. İsa figürü bulunan vazo verdiği Papa, Güler ve ilgililere birer madalyon armağan etti.

MÜZEDEN AYRILIŞ

Papa ve beraberindekiler, daha sonra Tarsus'tan getirilerek Ayasofya Müzesi'ne takılan İ.Ö 2. yüzyıla ait “Güzel Kapı”dan geçerek, müzenin ana binasından şadırvan avlusuna çıktı. Müze Başkanı Haluk Dursun ve Müze Müdürü Jale Dedeoğlu, Papa 16. Benediktus ve beraberindeki heyeti müzenin protokol kapısından uğurladı.

Haluk Dursun, ziyaretin ardından, müzenin duvarlarında yer alan hat yazıları hakkında bilgi verdiğini, Nur Suresi konusunda da Papa'ya açıklamalar yaptığını bildirdi.

Müze Başkanı Dursun, ziyaret sırasında Papa 16. Benediktus'un yönelttiği özel soruları da yanıtladığını, ayrıca müzeye Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yapılan bakım, onarım, tamir ve depreme karşı önlemler, müzenin yıllık ziyaretçi sayısı ve müze ziyaretçilerinin profili konusunda da bilgi verdiğini kaydetti.

Papa'nın Ayasofya Müzesi ziyaretini, TRT, logosuz olarak canlı yayınlarken, Anadolu Ajansı ve bazı yabancı basın mensupları da ziyareti görüntüledi.

Ziyaret sırasında müzenin iç güvenliği konusunda da polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı da gözlendi.

MERYEM ANA KİLİSESİ'NDE

Papa 16. Benediktus, Kumkapı'daki Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi'ne geldi.

Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni ziyaret eden Papa 16. Benediktus, buradan ayrılarak saat 18.20'de Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi'ne geçti.

Papa 16. Benediktus, burada Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II tarafından karşılandı. Karşılama sırasında kilisenin çanları çalındı.

AYASOFYA

Ayasofya, UNESCO'ya bağlı Dünya Kültür Merkezi tarafından dünyanın 7 harikasının 23 yeni adayı arasında gösteriliyor.

İlk kez Constantinus zamanında yapımına başlanan Ayasofya, oğlu Constantinus II zamanında, 360 yılında bitirildi. 404 yılında halk ayaklanmasında yanan, 532'de ise Nika ayaklanmasında yıkılan Ayasofya'nın bugüne ulaşan yapısı, imparator İustinianus döneminde Trallesli Anthemios ile Miletoslu İsidoros adlı mimarlar tarafından inşa edildi ve 537 yılında ibadete açıldı.

Haçlı ordularınca yağmalanan ve bakımsız kalan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra camiye çevrildi. Osmanlı topraklarında en iyi korunan ve Kabe'den sonra en çok saygı gören yapı niteliğini de kazanan Ayasofya'ya, batıdaki kubbeciklerden birinin yerine ahşap bir minare, daha sonra da güney-batıya tuğla minare eklendi. 2. Beyazıt döneminde kuzey-doğudaki ince minare yapıldı.

Bu arada, 1506'da Bizans mozaikleri sıvayla kapatıldı. Batıdaki minareler ise çevredeki evleri yıktırarak çevresini açan Mimar Sinan tarafından yapıldı. Sinan, Andonikos döneminde yaptırılan payandaları onardı ve yenilerini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!