Papa, Prens Charles ve Daum'a Mesnevi

Güncelleme Tarihi:

Papa, Prens Charles ve Dauma Mesnevi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 10:45

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana'nın daha iyi anlaşılması için 14 dilde bastırdığı Mesnevi'den Papa 16. Benediktus, İspanya Kraliçesi Sofia, Galler Prensi Charles Philip Arthur George, Teknik Direktör Christoph Daum gibi dünyanın tanıdığı çok sayıda kişiye gönderdi.

Haberin Devamı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye olarak Konya'nın kültür ve turizmine yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.


Bunlardan en önemlisinin Mevlana'nın yurt içi ve dışında daha kolay anlaşılabilmesi için Mesnevi'nin Türkçe ve yabancı dillerde bastırılması olduğunu ifade eden Akyürek, “İlk olarak orijinali Farsça olan Mesnevi'yi 6 cilt halinde Türkçe baskısını yaptırdık. Türkiye'de büyük yankı uyandıran Mesnevi'yi daha sonra İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Farsça olarak da bastırdık” dedi.

Çevirilerin yurt içi ve dışından alanında uzman bilim adamlarınca titizlikle yapıldığını anlatan Akyürek, şunları kaydetti:
“Mesnevi, Farsça orijinalinin yanında Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Japonca, Urduca, Arnavutça, Türkmence, İsveççe, Özbekçe olmak üzere 14 dilde bastırıldı. Tacikçe, Boşnakça, Flemenkçe, Korece, Rusça ve Çince tercümelerinin basımı için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Çok yakında Mesnevi, bu dillerde de bastırılıp ilgili yerlere gönderilecek. Yabancı dilde bastırdığımız Mesneviler, yurt dışına kültür ve dışişleriyle ilgili bakanlık ve birimlere ulaştırılıyor.”

ÜNLÜLERE KENDİ DİLLERİNDE MESNEVİ

Akyürek, yabancı dilde bastırdıkları Mesnevi'den bugüne kadar Papa 16. Benediktus, İspanya Kraliçesi Sofia Margarita Victoria Federica, Galler Prensi Charles Philip Arthur George, BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Vural Öger, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisinin Eş Başkanı Cem Özdemir, Hollanda Adalet Bakanı Dr. Ernst Hisch Ballin, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Teknik Direktör Christoph Daum gibi çok sayıda kişiye verildiğini ya da gönderildiğini vurgulayarak, bunların yanı sıra Türkiye'deki tüm yabancı ülke temsilciliklerine de verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı


Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığından yabancı dillerde Mesnevi talebi geldiğini belirten Akyürek, “Yurt dışında katıldığımız programlarda da Mesnevi, hediye ettik. Mevlana'nın eseri Mesnevi'yi elimizden geldiğince bütün ülkelerin başkanlarına göndermek, vermek istiyoruz. Mevlana'nın, Mesnevi ile daha iyi anlaşılacağını, daha yakından tanınacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!