Panaghia Manastırı sit kapsamına alınacak

Güncelleme Tarihi:

Panaghia Manastırı sit kapsamına alınacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2010 11:36

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Panaghia Manastırı'nın sit kapsamına alınacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Vali Enver Salihoğlu, Büyükçit köyündeki Panaghia Manastırı'nda incelemede bulundu.

Çit Deresi üzerinde bulunan Halilli kemer köprüsünden geçerek ormanlık alan içerisinde bulunan Panaghia Manastırı'na yaklaşık bir saat yürüdükten sonra ulaşan Salihoğlu, “Mevcut iki kemer köprümüzün restorasyonunun ihalesi yapıldı. Köprülerimiz en kısa zamanda restore edilerek, korunacak” dedi.

Meryemana olarak da bilinen Panaghia Manastırı'nın tarih kayıtlarına göre 890-900 yılları arasında üç keşiş tarafından kurulduğunu, tescilinin yapıldığını belirten Salihoğlu, şöyle konuştu:

“Bölgemizde eskiden Rum kökenli yurttaşlarımız yaşadığı için ilimiz genelinde kendilerine ait çok sayıda ibadethaneleri bulunuyor. Büyükçit köyümüzde bulunan kilise de bir manastır şeklinde yapılmış. Ama ne yazık ki birçok yerde olduğu gibi koruyamamışız. Umarım, bu şekliyle de olsa koruruz. Manastırın bilgilerini Trabzon Koruma Kuruluna intikal ettireceğiz. Koruma kararı çıkartabileceğiz.”

Panaghia Manastırı'nın hem ulusal hem de dünya mirası olduğunu ifade eden Salihoğlu, şunları kaydetti:

“Bunları korumak lazım. Bu eserler herkese aittir. Maalesef define avcıları bu tür yerlere hücum ediyor. Taşını kırıyorlar, temellerini oyuyorlar. Böylece bu tarihi eserler zaman içerisinde çöküyor ve ortadan kayboluyor. Onların bu kötü niyetleri, bu tarihi eserleri geleceğe devretmemize engel oluyor. Bu değerler, tarihten bize kalmıştır. Bütün dinlere saygılıyız. Bunlar da onların ibadethaneleridir. Panaghia Manastırı, hem ulusal hem de dünya mirasıdır, korumak lazım.”

PANAGHİA MANASTIRI

Panaghia Manastırı, Büyükçit köyü vadisinde Çit Deresi'nin sol tarafındaki yamaç üzerindedir. Manastıra ana yoldan ayrılan iki köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır, yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir. Manastırı ilk kez 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu belirtiliyor. Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19. yüzyılda da onarılmıştır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!