Palme cinayetinde yeniden PKK izi aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Palme cinayetinde yeniden PKK izi aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 12:36

Hollanda'da emekli bir polis komiseri ve bir gazeteci tarafından kaleme alınan, İsveç'in eski başbakanlarından Olof Palme cinayetinin arkasında terör örgütü PKK'nın bulunduğunu yazan kitabın, İsveç adli ve güvenlik makamlarınca ciddi şekilde incelendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Hollanda'da yayımlanan De Telegraaf gazetesinin haberine göre, Stockholm Savcısı Agneta Blidberg, söz konusu kitapta yer alan iddiaları ciddi biçimde araştırdıklarını ve buradan hareketle önümüzdeki günlerde cinayeti büyük ölçüde aydınlatmayı umduklarını ifade etti.  Savcı Blidberg, cinayetin hemen arkasından da bu tür iddiaların gündeme geldiğini anımsatarak, ancak o dönemde güvenlik birimleriyle adli makamlar arasında terör örgütü PKK konusunda görüş ayrılıklarının ortaya çıktığını ve bu nedenle olayın üzerine bu açıdan gidilemediğini kaydetti. Blidberg, kitaptan hareketle başlattıkları yeniden inceleme kapsamında, yetkililer arasında bu konuda neden görüş ayrılığı ortaya çıktığını da araştırdıklarını belirtti.

Olof Palme cinayeti işlendiği sırada komiser olan Dolf van Soest ile araştırmacı gazeteci Elzo Springer tarafından yazılan ve önceki ay piyasaya sürülen kitapta, Palme cinayetinden bir yıl sonra terör örgütü PKK üyesi Mahmut Bilgili'nin Hollanda'da öldürülmesinden hareketle, İsveç'teki cinayetin terör örgütü tarafından işlendiği savunuluyor.
Kitabın yazarlarına göre, 28 Şubat 1986 yılında Stockholm'de Olof Palme'ye düzenlenen saldırıdan tam bir yıl sonra Hollanda'nın Deventer kentinde öldürülen Mahmut Bilgili, terör örgütünün önde gelen isimlerinden biriydi ve bu cinayetle doğrudan ilişkisi vardı.

Haberin Devamı

Mahmut Bilgili cinayetini araştıran komiser Dolf van Soest, Olof Palme'nin öldürülmesinden önce 1985 yılı sonunda Bilgili'nin, İsveç makamlarına Olof Palme'nin PKK'yı terör örgütü olarak görmesi dolayısıyla açık bir şekilde tehdit mektubu yazdığını kaydetti.

Kitapta, Mahmut Bilgili cinayetinin sanıklarından terör örgütü PKK'nın avukatlarından Hüseyin Yıldırım'ın birkaç ay içinde Hollanda'dan İsveç'e yerleştiği ve Yıldırım'ın Hollanda makamlarının isteği üzerine kısa bir süre gözaltına alındığı kaydediliyor. Hollanda makamlarının Yıldırım'ın sorgulanması yönündeki isteklerinin yerine getirilmediği kaydedilen kitapta, bu kişinin kısa bir gözaltı süresinin ardından delil yetersizliğinden serbest bırakıldığı anlatılıyor. Kitaba göre, Mahmut Bilgili terör örgütü PKK ileri gelenlerince sorgulandı ve işkence edilerek öldürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!