Özürlülere de öğretmenlik hakkı

Güncelleme Tarihi:

Özürlülere de öğretmenlik hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni öğretim yılında görme, işitme ve beden engelli herkese, öğretmen yetiştiren fakülte mezunu olmak koşuluyla öğretmenlik hakkı tanıyor. Başvurular yarın başlayıp, 16 Ağustos'ta sona erecek.

Açığı kapatmak için, yeni dönem başlamadan 34 bin 213 öğretmen daha almaya karar veren Milli Eğitim Bakanlığı, okulların kapısını özürlülere de açıyor. Görme, işitme ve beden engelli herkese, öğretmen yetiştiren fakülte mezunu olmak koşuluyla öğretmenlik hakkı tanınacak. 1998 yılı 2. atama dönemi öğretmen alımları için başvurular yarın başlayıp, 16 Ağustos günü mesai bitiminde sona erecek.

İl milli eğitim müdürlüklerinde kurulacak bürolar aracılığıyla kabul edilecek başvurular sırasında, 1 milyon lira karşılığında alınacak Optik Başvuru Formu kullanılacak. Başvurular sonunda sırasıyla ilk, kurum içi, açıktan, kurumlararası ve emekli dönüşü yoluyla atama yapılacak. Kılavuzda duyurulan Üniversite ve yükseköğretim kurumlarının dışındaki bölümlerden mezun olan adayların başvuruları, hiçbir biçimde kabul edilmeyecek. Mühendislik ile fen-edebiyat fakültesi mezunlarına da bazı branşlarda ‘pedagojik formasyon’ koşuluyla öğretmenlik hakkı tanınacak. Öğretmenlik görevine ilk kez (aday olarak) atanacakların, son başvuru tarihi olan 16 Ağustos itibariyle 40 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

10 DERECE MİYOPLAR

Yeni mezun adaylarla kontenjanların dolmayabileceğini dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı, bu atamalar sırasında çok sayıda ‘ilk’i devreye sokacak.

Buna göre, ortopedik özürlüler beden eğitimi dışındaki branşlar, işitme özürlüler de normal iletişim kurabilme koşuluyla beden eğitimi, resim gibi alanlar için başvurabilecekler.

Görme özürlülere ise beden, resim gibi alanlar dışında Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce, felsefe grubu, müzik ve rehberlik için başvuru şansı verilecek. Her iki gözde toplam görme oranı en az 10 olanlar, renk algılama bozukluğu bulunmaması koşuluyla sınıf öğretmenliği için başvurabilecekler.

İNGİLİZCE'DE SEFERBERLİK

Kontenjanın büyük bölümünü İngilizce ile Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı branşlarına ayıran bakanlık, İngilizce'de seferberlik başlatıyor. Buna göre, özel ve devlet üniversitelerinin yabancı dil ağırlıklı veya yabancı dilde eğitim veren 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak koşuluyla İngilizce için başvuranlardan, pedagojik formasyon istenmeyecek.

KKTC'LİLERE ŞART YOK

Öğretmen olarak atanmada aranan ‘Türk vatandaşı olma’ genel şartı KKTC uyruklularda aranmayacak. Atamalarda genel şartların yanısıra 12 özel şart geçerli olacak.

İngilizce, Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı branşlarında emekli dönüşü de kabul edilecek. Bu branşlarda öğretmenliğe dönmek isteyenlerin, 1938 ve daha küçük doğumlu olmaları gerekecek. Yine Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, bilgisayar, beden eğitimi ve İngilizce branşlarına, yurtdışı mezunlarının da başvuru kabul edilecek. Ancak, bunlardan, YÖK'ün verdiği denklik belgesi ve pedagojik formasyon istenecek.

ÖĞRETMENE TERHİS ŞARTI

Askerlik yükümlüsü olan adaylardan henüz askerliğini yapmamış olanların Kasım 1998 tarihine kadar askerlikle ilişiklerinin olmadığını, halen silah altında olanların da Kasım 1998 tarihine kadar terhis olacaklarını, askerlik şubesi veya birliklerinden alacakları belgeyle belgelendirmeleri gerekecek. Askerliğini yapmış olanlar da terhis belgesi verecekler.

Atama yapılacak branşlar ile kontenjanları da şöyle:

Okul Öncesi Öğretmenliği-2 bin 600, Sınıf Öğretmenliği-6 bin, Türkçe- Türk dili ve Edebiyatı-5 bin 796, Felsefe Grubu-750, Sosyal Bilgiler-580, Matematik- bin 100, Fen Bilgisi- 500, Beden Eğitimi- bin 860, Müzik-350, Resim İş-50, İş Eğitimi (İş ve Tek. Eğt.)- 820, İş Eğitimi (Ev ekonomisi)- 50, İş Eğitimi (Ticaret)-100, İngilizce- 10 bin 548, Rehber Öğretmen- bin 500, Özel Eğitim Öğretmenliği- 200, Ticaret Lisesi Meslek dersleri- 290, Bilgisayar-560, Elektrik 40, Elektronik-35, Mobilya Dekorasyon-160, Tesisat Teknolojisi-10, Kuaförlük-209, Türk Halk Oyunları-80, Güverte-10, Güverte Avlama-10, Gemi İnşaatı-5.

Başvuru koşulları

Adaylardan, Optik Başvuru Formu ile birlikte şu belgeler istenecek:

Mezuniyet belgesi örneği (Yurtdışı mezunlarından denklik belgesi).

Pedagojik formasyon belgesi örneği (Eğitim fakültesi mezunlarından, mezuniyet belgesinde pedagojik formasyon aldığı belirtilenler ile ingilizce öğretmenliğine başvuranlardan istenmeyecek).

Eş durumu belgeleri

Açıktan (yeniden), kurumlararası ve emekli dönüşü yoluyla atanacaklar için hizmet cetveli.

İstenen belgeler

Atama sonunda öğretmen olarak göreve başlamak için teslim edilecek belgeler şunlar:

Nüfus hüviyet cüzdanı onaylı örneği.

3 adet fotoğraf.

Mezuniyet belgesinin noter tasdikli örneği.

Pedagojik formasyon belgesi.

Sabıkasızlık belgesi

Askerlik durumunu gösteren belge.

Resmi sağlık kurumlarından alınacak her bölge ve iklim şartlarında çalışabileceğini belgeleyen, ‘‘öğretmen olur’’ kayıtlı sağlık kurulu raporu. Mal bildirimi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!